Alex Salmond: "Zvítězíme. Lidi budou hlasovat pro něco, nebudou hlasovat proti něčemu"

16. 9. 2014

čas čtení 7 minut



Jon Snow: Dnes jsem se tak trochu vydal se skotským prvním ministrem Alexem Salmondem do vzpomínek. Zajeli jsme na dělnické sídliště v městě Linlithgow, to je asi půl hodiny směrem z Edinburku na Glasgow. Tam žil Alex Salmond v dětství.

Alex Salmond se narodil v tomto domě před 59 lety. Jeho otec tady bydlel do loňska. Setkal jsem se dnes s ním a s jeho nejlepším přítelem ze školy Ronniem před tím domem. Hovořili jsme o tom, jak vyrůstal a o vlivech na něho. Velký vliv na něho měl jeho učitel.

Jon Snow: Pane Salmonde, sedíme přímo naproti vašem rodnému domu. Tady jste vyrostl. Učil vás ředitel Linlithgow Academy. A jeho dnera dnes napsala, jmenuje se Fiona Scott:

"Panu Salmondovi se podařilo rozhádat celé Skotsko. Tyto rozbroje dříve neexistovaly a budou existovat i po referendu, bez ohledu na to, jak dopadne. Šíří se množství historek o zastrašování, násilí, vandalismu..."

Alex Salmond: Od Fiony jsem dostal dopis a odpověděl jsem dnes. Je to zvláštní, je tomu nejméně dvanáct let, co její otec zemřel.

Jon Snow: A ten měl na vás velký vliv?

Alex Salmond: No, to jsem chtěl říct. Chtěl jsem říct, že je to zvláštní, protože ona píše, že jejího otce v mnoha svých projevech cituju, nejsem si vědom, že bych to kdy udělal. Byl to vynikající učitel, byl to fantastický učitel. Když jsem já chodil do školy, učil matematiku, a podařilo se mu, že jsem udělal maturitu z matematiky, což mimochodem byl velký - -

Jon Snow: A teď píše jeho dcera, že v zemi vytváříte rozbroje...

Alex Salmond: Víte, tohleto je předvolební rétorika lidí, kteří jsou proti nezávislému Skotsku. Jsou to lidé, kteří - nevím, jestli čtete Daily Mail nebo Daily Telegraph. To není realita toho, co se tady děje. Vedeme tady opravdu neuvěřitelnou, osvobozující debatu, která dává lidem moc a sílu. Myslím si, že v západní Evropě neexistuje precedens toho, co se tady teď odehrává.

Jon Snow: Co říkáte intervenci královny?

Alex Salmond: Královna nijak neintervenovala. Minulý týden, když se unionisté stávali už zoufalými -

Jon Snow: No požádala je, aby si rozmysleli, co dělají, a to něco znamená.

Alex Salmond: Já taky žádám voliče, aby si rozmysleli, co dělají. Měli by pečlivě přemýšlet o budoucnosti. To není intervence. Tohle jsme minulý týden četli v Daily Telegraphu a v Daily Mail. Tam se zoufale chytali všeho, víte, to je kampaň, je to politická kampaň, kterou vede David Cameron, a ta se jim rozpadá.

Jon Snow: Kdy jste naposledy mluvil s Rupertem Murdochem?

Alex Salmond: Mluvil jsem s ním telefonicky před několika dny.

Jon Snow: A přijede vám pomoci?

Alex Salmond: Nemám tušení. Pan Murdoch je plně schopen se sám rozhodnout o tom, co chce.

Jon Snow: Nemyslíte, že na jihu vládne strach ohledně toho, co tohle může znamenat pro nás pro všechny?

Alex Salmond: A proto je pro ně tak ochromující podporovat ten Projekt strach. Je to taky tak ponižující a kontraproduktivní. Že si pan premiér pozve velké supermarkety a říká jim, víte, potřebujeme vaši podporu. Dělejte, co vám řekneme -

Jon Snow: A pak se obrátil na Gordona Browna.

Alex Salmond: To, že se obrátil na Gordona Browna, mi nevadí, vadí mi, že se obrátil na supermarkety ve snaze šířit mezi lidmi ve Skotsku strach. Naštěstí, na každou ASDU, která se podrobila příkazům pana premiéra, máme Tesco a Aldi, které uvedly, ne, s tím nebudeme mít nic společného, jsme komerční podniky, není naším úkolem zachraňovat krachující politickou kampaň pana premiéra.

Jon Snow: Jestliže budete rozhodovat v pátek, a říkáte, že se snažíte všechny sjednotit, jaká bude vaše role? Zůstanete prvním ministrem? I jestliže prohrajete?

Alex Salmond: Dvě věci. Nejprve k tomu druhému bodu. Já si myslím, že se to stane, že lidé ve Skotsku se přesunují směrem k podpoře nezávislosti Skotska. Já dokončím své funkční období jako první ministr, byl jsem zvolen na celé funkční období. Ať se stane cokoliv, a budu pracovat pro Skotsko tvrdě. Ale k tomu prvnímu bodu, co se stane, až lidé budou hlasovat pro nezávislost Skotska. Mám velmi konkrétní odpovědnost jednat velmi rychle, aby už neexistovala Kampaň Ne a Kampaň Ano. Bude to Tým Skotsko. A to znamená, že musíme shromáždit veškerý talent Skotska, abychom vyjednali nejlepší možné narovnání tohoto -

Jon Snow: Víte lépe než já, že budou lidé, kteří hlasovali proti skotské nezávislosti a ti vás budou nenávidět. A bude velmi obtížné dostat je na vaši stranu. V této kampani vládne i nenávist.

Alex Salmond: To není pravda. To absolutně není pravda. Jestliže věříte metropolitním, londýnským médiím, pak dostanete tenhle úhel pohledu. To není to, co se děje v ulicích a v komunitách Skotska. 99,9 procent lidí jedná během této kampaně naprosto vzorně. Je to obrovské, pokojné, občanské, osvobozující hnutí obyčejných lidí. Ale po každých volbách má první ministr mimořádný úkol lidi sloučit. Proto hovořím o Týmu Skotsko. A jsem mimochodem velmi potěšen, že některé klíčové osobnosti z hnutí proti nezávislosti Skotska řekli, že odstoupí ze svých funkcí a připojí se k Týmu Skotsko. To vítám. Je mou povinností za těchto okolností být velkomyslný. Ale nejen velkomyslný v tom, že musím způsobit, aby se lidé sjednotili, ale i supermarket ASDA, který byl donucen, aby se podílel na kampani strachu pana premiéra Camerona, i ASDU vítáme ve Skotsku, aby tu podnikala.

Jon Snow: Vy, který usilujete o nezávislost Skotska celý život, jestliže nevyhrajete, už nově boj začínat nebudete?

Alex Salmond: Ne, ne, ne, to je docela - Řekl jsem dvě věci. Podle mého odhadu a mého osobního soudu dochází k ústavním referendům jen jednou za generaci. Mně je 59 let.

Jon Snow: Mohl byste to udělat v sedmdesáti.

Alex Salmond: Ne. Je to věc, která se odehrává jen jednou za generaci. Ale pro Skotsko je to ještě víc. Je to neuvěřitelná příležitost. Je to souhlasný, pokojný, demokratický proces referenda. Tohle není jednou za generaci. To je příležitost, která se vyskytne jen jednou za život. Aby Skotsko vzalo skotskou budoucnost do skotských rukou.

Jon Snow: Zřejmě není žádný jiný politik, který toho ví tolik o hazardních hrách jako vy.

Alex Salmond: To je možné.

Jon Snow: Jak se vsázíte?

Alex Salmond: No, Yes vyhraje. Myslím, že až lidé vstoupí do volební místnosti, budou hlasovat pro něco, nebudou hlasovat proti něčemu.

0
Vytisknout
7755

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2014