USA a EU zavedly proti Rusku nové sankce

12. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Největší ruské banky, ropné a zbrojařské společnosti budou odříznuty od mezinárodních finančních zdrojů a technologie v důsledku nových rozsáhlých hospodářských sankcí, zavedených Spojenými státy a EU. Podstatnou měrou zvyšují západní politický tlak na Rusko ohledně Ukrajiny.

V rámci koordinovaných rozhodnutí, která mohou znervóznit už tak nejisté finanční trhy oznámilo americké ministerstvo financí a Evropská unie, že největší ruská banka Sberbank nebude mít přístup na kapitálové trhy pro dlouhodobější financování. Zakázány bude mít veškeré půjčky nad 30 dní. Existující zákaz půjček nad 90 dní postihujících šest dalších velkých ruských bank bude také zpřísněn na 30 dní.

Ještě drakoničtější sankce byly uvaleny na ruský energetický průmysl, kde se Spojené státy a Evropa snaží zabránit vzniku nových průzkumných projekyů na Sibiři a v Arktidě tím, že zakázaly zahraničním ropným společnostem dodávat jakékoliv zařízení, technologii či pomoc pro hlukobovodní, pobřežní či břidlicové projekty. Zákaz zabrání dosud aktivním společnostem, jako je Exxon a Shell od spolupráce s pěti největšími ruskými ropnými společnostmi a provozovateli ropovodů a plynovodů: Gazprom, Gazprom Neft, LukOil, Surgutneftegas a Rosneft.

Překvapivě drakonické sankce byly na Rusko uvaleny navzdory prvním známkám diplomatického pokroku ohledně Ukrajiny po uzavření křehkého příměří. Jeden americký činitel sdělil novinářům ve Washingtonu, že sankce budou zrušeny pouze potud, pokud Moskva bude souhlasit s 12 opatřeními, která jsou součástí tzv. dohody z Minsku, včetně stažení veškerých svých vojsk a vojenského zařízení z Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimír Putin nové sankce bagatelizoval: "ČÍm méně činitelé a vedoucí podnikatelé stráví v zahraničí a čím více času stráví řešením aktuálních problémů, tím lépe."

Nejnovější americké a evropské sankce také postihují ruské zbrojovky a zahrnují zákaz cestování pro 24 dalších osob.

- Zahraniční aktiva zbrojovky Kalašnikov a pěti státních zbrojařských technologických firem, které vyrábějí zbraně jako raketomety Buk - firem Dolgoprudny, Mytishchinski Mashinostroitelny Zavod, Kalinin Machine Plant, Almaz-Antey, a JSC NII budou zmrazena. Financování půjček nad 30 dnů bude také uvaleno na zbrojní konglomerát Rostec.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8489

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2014