Zatracená zodpovědnost!

17. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Počátkem tohoto týdne byl nad východní Ukrajinou ve výšce 6 500 m sestřelen dopravní letoun An-26 ukrajinských ozbrojených sil.

Ať už dnes malajské letadlo nad Ukrajinou sestřelil kdokoliv, ten, kdo v Malaysia Airlines po předchozích informacích neodklonil plánovaný let na jinou trasu, je zločinec.

To že pachatel nese za sestřelení civilního letounu plnou zodpovědnost na věci nic nemění. Letoun Boeing 777 už neměl v této oblasti dnes co dělat.

Zodpovědnost je zatraceně zapeklitá věc. Osoby postižené ideologickou předpojatostí ji pokaždé svalují výhradně jen na jednu stranu a vyviňují tu, které fandí. Tak ale postupovat nelze. Každý nese vlastní zodpovědnost za to, co je v jeho pravomoci. Ten, kdo nařídil sestřelit civilní letadlo a neověřil si jeho totožnost, má svou zodpovědnost, za kterou by měl skončit před mezinárodním soudem. A ten, kdo nepřijal náležitá opatření na ochranu cestujících, zase svoji, za kterou by měl také pobýt za mřížemi.

S probíhajícím konfliktem v Gaze je to totéž. Izrael nese plnou zodpovědnost za své akce, které vedou k hromadným úmrtím civilistů a porušují mezinárodní právo. A hnutí Hamás jako faktická vláda na území Gazy a jedna z válčících stran zase nese plnou zodpovědnost za to, že ani po tolika útocích nepřijalo prakticky žádná opatření na ochranu civilistů, jak mu to koneckonců ukládají Ženevské úmluvy. Je poukazováno na fakt, že Gaza je poddolována tunely, ve kterých by se přinejmenším podstatná část palestinských civilistů mohla před izraelskými nálety a ostřelováním ukrýt. Jenže se to nestalo.

Pro Hamás je totiž propagandisticky výhodné nechat svoje lidi zabíjet jako na běžícím páse. Provozuje tak vlastní modifikovanou variantu průmyslu holocaustu, o kterém píše izraelský disident Norman Finkelstein. To že Izrael na tomto podniku tak přeochotně spolupracuje z Hamásu v žádném případě nesnímá zodpovědnost za to, co mohl učinit a neučinil. Jestliže Izrael je vrah, Hamás je přinejmenším ochotný spolupachatel, který odmítl příměří a vraha vzápětí po činu halasně udává médiím a světové veřejnosti. Hanebně se chovají oba.

Černobílé dělení z pohádek Boženy Němcové do seriózní debaty nepatří. Ať už jde o tragédii na Ukrajině, tragédii v Gaze, nebo o cokoliv jiného.

0
Vytisknout
10934

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2014