Východní Ukrajina: Plán B, čili "bomby"

4. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Tanky, houfnice, bitevní letouny - vládci v Kyjevě používají těžké vojenské vybavení ve snaze vytlačit separatisty z Ukrajiny. Jejich hlavním cílem je obnovit kontrolu na hranicí s Ruskem.

Ukrajinský parlament ve čtvrtek schválil výměnu ministra obrany. Mezitím na východě země propukly nové boje. Valerij Heletej nominovaný prezidentem Petrem Porošenkem nahradil Myhajla Kovala, který ve funkci skončil po pouhých třech měsících.

Pozorovatelé v Kyjevě tvrdí, že změna pomůže prezidentovi posílit vliv ve vládě.

"Jsem si jist, že Ukrajina bude mít navrch," prohlásil Heletej před parlamentem. Nepřímo vyhrožoval Rusku, když slíbil provést "vítěznou přehlídku v ukrajinském Sevastopolu", tj. na poloostrově Krym, který Rusko v březnu anektovalo.

Nový ministr přebírá úřad několik dnů po obnovení "antiteroristické operace" proti proruským separatistům v Doněcké a Luhanské oblasti na východě země. Prezident oznámil, že armáda přechází na "plán B", poté co povstalci nedodrželi desetidenní příměří.

Detaily Porošenkova plánu jsou drženy v tajnosti. Armáda nedávno požádala novináře a kampaníky, aby nepublikovali informace o pohybech jednotek, poté co internet zaplavily fotografie tanků, děl, bitevních letounů a vrtulníků. Jen málo blogerů si uvědomilo, že mohou ohrožovat životy vojáků.

Armáda má v úmyslu s pomocí služby SBU a policie obnovit kontrolu nad hranicí s Ruskem, tvrdí Volodymyr Horbatch z Kyjevského institutu pro euroatlantickou spolupráci.

"Chtějí zastavit žoldnéře a vojenské vybavení směřující do země přes hranice," sdělil Horbatch Deutsche Welle. Pohraničníci se mezitím vrátili na jeden ze tří přechodů na východní Ukrajině. Přicházejí také zprávy o probíhajících bojích. "Separatisté a sklady munice jsou terčem masivního útoku ze vzduchu a prostřednictvím dělostřelectva," tvrdí Horbatch.

Ukrajinští vojáci přivítali fakt, že boje pokračují, tvrdí plukovník ve výslužbě Petro Nedselsky, který sloužil jako průzkumník. "Příslušníci armády si stěžovali, že politické vedení bylo nerozhodné, když přišlo na boj se separatisty", prohlašuje Nedselsky, a dodává, že už si nestěžují. "Když bylo během příměří zabito 27 ukrajinských vojáků, bylo jasné, že musejí konat," řekl důstojník Deutsche Welle.

Avšak operace je také kritizována. Valentin Badrak, ředitel Kyjevského centra pro vojenská studia, nevylučuje, že vláda v Kyjevě nemá jasný plán operací na východě. Přesto je optimistický: "Bojový duch vojáků sílí".

Jedním z nejhlasitějších kritiků operace je kyjevský vojenský publicista a bloger Dmytro Tymčuk. Ve své analýze píše, že operace je fakticky vedena zpravodajskou službou SBU (kterou přinejmenším zčásti kontroluje americká CIA - pozn. KD) a nikoliv armádou.

Kromě toho různé bojové jednotky jsou nadále špatně koordinovány, napsal Tymčuk. "Ukrajinská armáda je lépe připravena spolupracovat s armádami ze států NATO, než spolupracovat s dalšími ozbrojenými jednotkami v rámci Ukrajiny."

Podle Tymčuka je to způsobeno tím, že armáda po léta prováděla společná cvičení s jednotkami NATO, zatímco existovalo jen málo společných manévrů s vlastní policií nebo bezpečnostní službou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
14851

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2014