Západ se snaží přinutit Porošenka k míru

7. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

V Bruselu proběhne schůzka vedení EU, představitelů členských zemí a ukrajinské vlády, na níž se bude jednat o objemu pomoci Ukrajině. V Kyjevě nevylučují, že EU postaví tuto otázku do souvislosti s příměřím v Donbasu.

Ukrajinská armáda vytěsnila separatisty z menších měst a ti se soustředili v Doněcku a Luhansku, kde se zdržuje množství civilního obyvatelstva. Ukrajinská vojska jsou nucena se zastavit.

Vojáci hlásí obsazení Kramatorska, Konstantninovky, Družkovky a Slavjanska. V rozbitých městech,která byla opěrnými body ozbrojenců samozvané Doněcké lidové republiky, znova vlají ukrajinské vlajky.

Velitel povstalců Igor Strelkov v interview pro prokremelskou televizi LifeNews potvrdil, že ozbrojenci ustoupili a přeskupili se do Doněcka. Podle Strelkova se podařilo zachovat "80-90%" ozbrojeného personálu a "90%" výzbroje. Strelkov také oznámil, že na dnešek svolává vojenskou radu s účastí polních velitelů. Jednat se bude obraně zbytků "Doněcké lidové republiky" a možná také části "Luhanské lidové republiky". Strekov přebírá funkci vojenského velitele Doněcka a jeho posádky.

Otázka obrany luhanských separatistů vznikla v neděli kvůli zprávám, že vedení této samozvané republiky je na útěku. V Krasnopartizansku v Luhanské oblasti probíhaly boje, během dne se však ukázalo, že ukrajinská armáda tam neútočí. Kyjevské zdroje hovoří o bojích mezi různými frakcemi separatistů, údajně kozáky a Čečenci, s nasazením minometů.

Podle vyjádření ukrajinského poslance Alexandra Brigince na Facebooku se lídr luhanských separatistů podle kyjevských bezpečnostních zdrojů přemístil do Stachanova, kde se skrývá v protileteckém krytu. Novinář Sergej Ivanov upozorňuje, že Stachanov je Bolotovovým rodným městem a v sobotu se tam přemístilo mnoho ozbrojenců s těžkou bojovou technikou.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10448

Diskuse

Obsah vydání | 9. 7. 2014