O eliminaci "zrůd"

22. 6. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Dovolte mi pár obecnějších poznámek na okraj skandálního mediálního výroku jakéhosi "vědce" o hendikepovaných lidech jako o "zrůdách". Různí lidé od pradávna (už Platón a jeho fascinace spartským zřízením, které se pozoruhodně podobá nacismu) poukazovali na přírodu a na přežití "silných" a na to, že křesťanská a humanistická úcta k životu každého člověka, i postiženého, je zvrácenost. Nacisté měli plakáty s obrázkem postiženého člověka, za nímž byl na první pohled "silný, zdravý" člověk a otázka, zda občané chtějí platit náklady, spojené s udržováním postižených, které byly na plakátu vyčísleny.

Problém je v tom, že lidé si rádi představují "přírodu" jako prostý boj svalů, přitom jde mnohem více o strategie přežití a vítězství, v nichž různí členové společenství mohou hrát různé role. Např. nacistickou šifru ENIGMA rozluštil britský génius Turing, který byl jakožto homosexuál z pohledu tradiční "přírody" (dnes už víme, že i v přírodě je homosexualita běžná) "zrůdou". A nacisté nakonec válku prohráli i přes všechno vyhlazování "zrůd" a "méněcenných": porazili je "podřadní" Slované, "zkorumpovaní" kapitalisté, "židobolševici" a "negři".

Síla naší civilizace není založena na tom, zda máme velké svaly a dokážeme dobře chodit nebo mluvit, nýbrž na tom, co prožíváme a myslíme. Naštěstí jsme to během poválečné doby pochopili, a proto umožňujeme dříve zcela nemyslitelné věci: zapojením žen, chudých lidí, barevných a sexuálních minorit, hendikepovaných atd. získáváme obrovský potenciál prožitků, různých, komplexnějších pohledů na realitu a zejména kohezivní, barevnou společnost s obrovským tvůrčím a intelektuálním potenciálem.

Ostatně jeden z nejznámějších géniů fyziky současnosti je pan Hawking -- jedná se snad o nějakou zrůdu? Pan Hawking jako člověk, který přinesl tolika studentům a široké veřejnosti vůbec tak úžasný zážitek z intelektuálního dobrodružství fyziky, představuje naopak vrchol moci a bohatství naší civilizace. "Zrůda" ve smyslu parazitické, zatěžující postavy, která se těžce vymyká tomu, co je zdravé a prospěšné, je spíše ten, kdo nás chce o naši největší sílu, naši rozmanitost, připravit, kdo chce degenerovat naši komplexní společnost na nějakou školskou "přírodu" stupidní fyzické síly.

Kdo ostatně umí uvažovat nad civilizačními hrozbami, musí považovat paralympijské hry za oslavu solidarity a koheze, společenství, které porazilo Hitlera, naopak normální olympijské hry lze těžko považovat za něco jiného, než za oslavu korupce, dopingu a mrhání obrovskými penězi ve světě, kde podle Světové zdravotnické organizace je stále největším nebezpečím pro veřejné zdraví hlad (asi 3 miliony dětí pod 5 let věku umírají ročně kvůli hladu a hladem tak čin onak trpí asi 842 milionů lidí -- více zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Starvation).

Nakonec by snad stálo za připomínku, že každý člověk potřebuje péči svých bližních a fungování společenství, aby mohl vyrůst, být vychován, žít a rozvíjet se. I to nejzdravější dítě, kdyby ho pohodili na pole, umře. Síla člověka není v jeho vlastní síle, ale v síle společenství, které ho tvoří. Mnohem důležitější pro přežití a rozvoj lidské společnosti je kvalita společenství než fyzická síla a "zdraví" -- ostatně "zdraví" je z velké části definováno sociálně, sociálně je udržováno a dosahováno a výborná, dostupná zdravotní péče existuje jenom díky těm, kdo přemýšleli a vynalézali, jak lidem pomoci, když na tom nejsou dobře. Označit postižené lidi jako "zrůdy", je zločin proti společenství, které umožnilo moderní demokratickou společnost a dalo jí její sílu. Je to první krok zpátky k Hitlerovi.

Alan Turing ZDE

Stephen Hawking: ZDE

0
Vytisknout
11961

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2014