Ekonomové "jsou šarlatáni"

30. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

V pátek začíná oficiální kampaň na podporu zářijového referenda na podporu skotské nezávislosti. Tento týden vyšly dvě analýzy jejího ekonomického dopadu. Londýnská vláda vydala zprávu, podle níž bude nezávislost znamenat, že každý Skot bude o 1400 liber ročně chudší. Edinburská vláda naproti tomu vydala zprávu, podle níž bude nezávislost znamenat, že každý Skot bude od 1000 liber ročně bohatší. Simon Jenkins k tomu poznamenává v deníku Guardian:

Kdyby byla ekonomie skutečnou vědou, její šéfové by se rozhodli stíhat autory obou těchto analýz za porušení profesní etiky. První analýza, kterou vydala skotská vláda, konstatuje, že nezávislost povede k zlatému věku vytváření společenského bohatství. Každý Skot dostane o 1000 liber ročně víc. Děti ve skotských sukních budou radostně tančit mezi skotskými jezery a horami a budou žehnat velkého vůdce, Alexe Salmonda, osvoboditele.

Druhá zpráva, z londýnského ministerstva financí, uvádí, že v důsledku nezávislosti přijde každý Skot o 1400 liber ročně. Jezdci z apokalypsy přijedou ze skotské vrchoviny a budou šířit hlad, mor, terorismus a jadernou válku. Jestli budete hlasovat pro nezávislost, varuje londýnské ministerstvo financí, starci budou hladovět v ulicích a dětičkám začnou vyrážet ošklivé boláky po celém těle.

Ze všech těchto triků vyplývá, že moderní ekonomové jsou žoldáci, maskéři politických předsudků. Než začnete naslouchat jakémukoliv ekonomovi, ptejte se, kdo ho platí, uzavírá Jenkins.

V článku dále argumentuje, že skotské referendum nic neovlivní, protože ať dopadne jakkoliv, Skotsko stejně půjde cestou nezávislosti, avšak i nadále bude muset mít silné vazby na Anglii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9298

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2014