Demokracie Aktuálně

21. 2. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Server Aktualne.cz, který se mj. specializuje na cílenou dehonestaci prezidenta republiky, přičemž nemine dne, aby se o to nepřičinil komentářem Martina Fendrycha nebo jiného výtečníka, si z pera téhož Fendrycha libuje nad tím, že čeští politici jsou v postoji k Ukrajině jednotní. (Zeman ovšem vlažně jednotný...)

Janukovič, který ve středu sjednal s vůdci opozice příměří, jež porušil jako první vůdce tzv. Pravého sektoru Radek Jaroš se svými "bojovníky", jak je cudně označují média, tak má podle nich na rukou krev desítek lidí, kteří v bojích státu s těmito demokraty přišli o život. A je třeba na jeho hlavu sankcí.

Hlava mi nebere, jak došlo k tomu, že prezident Janukovič zvolený v roce 2010 v nezpochybnitelně demokratických volbách přestal být demokratem a demokraty se -- alespoň podle měřítek mainstreamových médií -- stali lidé, kteří násilně obsazují státní budovy, zapalují auta, vrhají na policisty dlažební kostky a zabíjejí je, ozbrojují se střelnými zbraněmi, které používají je proti svým politickým odpůrcům a v rozporu s ústavním pořádkem své země vyhlašují nezávislost na státních orgánech.

Aby nebylo pochyb: o Janukovičovi si nedělám iluze. Je to stejně jako většina dalších ukrajinských (a řady českých) politiků zkorumpovaný bafuňář. Jeho volba byla nicméně legitimní, vláda jeho Strany regionů byla legální (většina padesáti poslanců v ukrajinském parlamentu). Proč tedy vadí tak, že musí jít?

Janukovič se opovážil podepsat smlouvu s Ruskem a odmítl podepsat přístupové dohody k EU. V tu ránu přestal být demokratem. Ukrajinu přece měl otevřít lidumilným nadnárodním koncernům, korporacím, Evropské bance a MMF, a místo toho svou zemi zaprodal rudému ďáblu.

Z Berlína, Bruselu a nyní tedy dokonce i z Prahy se tedy solidarizujeme s bojem proti krvavému vrahovi, který proti vlastnímu mírumilovnému lidu, jenž pálí uprostřed Kyjeva a dalších měst pneumatiky a rabuje na policejních služebnách, nechal ve jménu jakéhosi práva a jakési ústavy použít zbraně.

Diskutér pod článkem Terezy Spencerové v LtN, která pod titulkem http://www.literarky.cz/politika/svet/16869-je-ukrajina-na-prahu-obcanske-valky Je Ukrajina na prahu občanské války? referuje o aktuálním dění v této zemi jinak než většina médií, píše:

To, co se teď děje na ukrajinském majdanu Nezávislosti, je podle zákonů USA "vnitřní terorismus" a "federální zločin spojený s terorismem".

Originál dokumentu "Patriot Act" z roku 2001 je na politechbot.com. Stojí v něm, že akce "zaměřené na nátlak na vládu pomocí zastrašování nebo násilí", jsou přísně trestány. Konkrétně: za verbální tlak na vládu pomocí zastrašování s hrozbou násilných činů je 10 let vězení. Kdo ničil nebo způsobil poškození jakéhokoliv vozidla, budovy či jiné nemovitosti, je v USA poslán do vězení na 25 let. Pokud rebel způsobil zranění dalším občanům nebo policii životu nebezpečnými zbraněmi: 35 let.

Pokud jde o cizince nacházející se na místech střetů s policií, "Patriot Act" dává oprávnění zadržet je až na šest měsíců! Z tohoto hlediska je pozice americké vlády, která podporuje ukrajinské buřiče, totálním pokrytectvím.

Ostatně -- jak skončilo mnohem mírnější hnutí Occupy před půldruhým rokem v Zuccottiho parku v New Yorku? V blízkosti demonstrantů se neustále drželo velké množství policistů, kteří každého důrazně upozorňovali, aby se držel na chodníku. Lidi, kteří jejich výzvy nerespektovali, policisté nekompromisně zatýkali a za spílání ostatních demonstrantů odváděli do nedalekých dodávek či autobusů. A potom nastoupilo 40 policistů a park z "hygienických důvodů"vyklidilo.

Přece si doma nenecháme dělat bordel, že. Což samozřejmě platí i v Česku. To by tak hrálo, aby třeba nějací husiti vyrazili do parlamentu rušit církevní restituce!

Ovšem tam, kde demokracie dosud není zavedena, je třeba ten bordel naopak udělat.

Pořádek se udělá pak. A to tak, až Ukrajince bude přecházet zrak.

0
Vytisknout
17441

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2014