Všichni o České televizi, jen Českou televizi nevidět, neslyšet

25. 2. 2014 / Oldřich Průša

čas čtení 2 minuty

Pamatujte: veřejnoprávní televizi si platíte, i když mlčí.

Právě pomalu končí zpravodajství vysílané ČT 24. Během každého dne se několikrát ozve ... před několika minutami se stalo... nebo ... a už za půl hodiny začne... Jednotliví redaktoři mají opravdu každým okamžikem "prst na tepu dějin". Zvláště redaktor D. Borek je permanentně tak nadržený, že by průběžně nejraději se svým hujersky bezmezným subjektivismem nejraději informoval a zároveň komentoval to, co se teprve stane. Česká televize by ho měla nechat někam zvolit, aby mohl politiku dělat a ne jen o ní mluvit. Ale k věci.

Během včerejšího odpoledne přinesly všechny významnější servery informaci o odchodu Martina Veselovského ze zpravodajství České televize. Později informovaly o obdobném kroku, tedy výpovědi, i v případě Daniely Drtinové. A do třetice končí i dramaturgyně jejího pořadu Interview Lenky Vinšové.

Vysílání jak ČT 1, tak i ČT 24 tyto informace o výpovědích jmenovaných zcela propáslo nebo snad dokonce svým koncesionářům utajilo. Nejde přitom u dvou výše jmenovaných o nějaké "čudly" mezi redaktory. Obě televizní osobnosti jsou velmi výrazné bez ohledu na znaménko, jaké by jim ten který divák přiřadil. O čem to vypovídá. Zamyslete se.

Soubor pracovníků zpravodajství se postupně nějak vyprofiloval před, během a po tzv. televizní krizi. Za různých především pravicových vlád posledních let. Najednou se začíná zdát, že jim přestává pšenka nejen kvést, ale i úrodu přinášet. Kolektiv /aktuálně tým/ moderátorů se tak zcela rozpadl a jak se dá očekávat, že bude třeba nalézt nové, asi nejraději ve vlastních řadách. Zároveň se může postupně stát, že redaktoři budou čím dál více jaksi protivládní.

Snad to nedojde tak daleko, že ČT bude fungovat nejen jako výběrčí (peněz}, ale i zpráv, které uzná za vhodné pustit nebo zamlčet, upravit k obrazu /svému/ nebo jinému, přinášet zpravodajství tendenční, ideologizované a ... - prosím, vymýšlejte si sami jaké ještě, podle své zkušenosti.

Zajímavé, že snad kvůli alibi se zpráva o výpovědích jmenovaných se přece jen objevila v písemné formě.

Závěrem snad konstatování, že ty s mozkem nutí televizní zpravodajství přemýšlet. Proto se ne všichni dívají na (hypotéky splacející) seriály.

P.s.: Ti redaktoři/ky/ nebo editoři /zbyl-li nějaký/ zůstávající ve vysílání, nechť se naučí skloňovat -- není správně v Sevastopoli a není správně ani v Dijoně. (slyšeno nevlastní uši v průběhu večerného zpravodajství.).

0
Vytisknout
13450

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2014