27 anglikánských biskupů obvinilo Davida Camerona, že zahnal půl milionu lidí do zoufalé chudoby

20. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Britského premiéra Davida Camerona obvinilo 27 anglikánských biskupů, že vyvolal "celonárodní krizi", v jejímž důsledku bylo v Británii od minulých Velikonoc nuceno spoléhat na potravinové dary charitativních organizací půl milionu občanů. Jde o nejvýznamnější politickou intervenci čelných představitelů anglikánské církve od roku 1985. Biskupové poukazují na to, že lidé jsou závislí na potravinových darech od charitativních organizací v důsledku "škrtů a selhání sociálního systému".

V otevřeném dopise, zveřejněném v deníku The Daily Mirror ve čtvrtek, biskupové píší: "Musíme, jako společnost, čelit skutečnosti, že více než polovina lidí závislých nyní na potravinových darech od charitativních organizací se do této situace dostala v důsledku škrtů a chyb v systému sociálního zabezpečení, ať je to v důsledku pozdních plateb, anebo agresivních sankcí."

Anglikánští biskupové vyjadřují šok, že lidé mohou hladovět v Británii, v sedmé nejbohatší zemi světa. Poukazují na to, že centra charitativní potravinové pomoci navštívilo od loňských Velikonoc půl milionu lidí, 5500 z nich skončilo v nemocnici s podvýživou a 20 procent matek "si odpírá jídlo, aby ho mohly dát svým dětem".

Minulý týden charakterizoval vládní "sociální reformy" jako "ostudné" nejvyšší činitel katolické církve v Anglii a ve Walesu Vincent Nichols.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7721

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2014