Rusko se cítí ohledně Ukrajiny podvedeno. Co udělá Putin?

23. 2. 2014

čas čtení 4 minuty

Do jisté míry právem vidí Rusko činy parlamentní opozice na Ukrajině, které vedly ke svržení prezidenta Viktora Janukovyče a k propuštění jeho absolutní soupeřky Julie Tymošenkové z vězení, k zatčení ministrů a k donucení dosavadní ukrajinské vlády k rezignaci jako cynickou zradu dohody, kterou vyjednali ministři zahraničí EU, podle níž mělo dojít k pozvolnější a méně konfliktní změně vlády, píše v deníku Guardian Simon Tisdall.

Do značné míry závisí budoucí bezpečnost, politická soudržnost a územní celistvost Ukrajiny na tom, jak bude Putin v nadcházejících několika dnech reagovat. Pokud Putin nebude reagovat energicky, může se obávat, že silně potlačovaná opozice v Rusku tím bude povzbuzena, aby zopakovala kyjevskou pouliční revoluci v Moskvě. Moskva ji považuje za Západem podporovaný "puč" a za osobní ponížení bojovného šéfa ruského státu. Na to nebude Putin reagovat lehce.

Český lev, Hořící keř aneb Což takhle dát si špenát

23. 2. 2014 / Jindřich Bešťák

čas čtení 3 minuty

V žádném případě nechci ani v nejmenším ironizovat téma, kterým se náš nejvýše oceněný film zabývá. Kritikou zpracování závažného tématu a filmem jako takovým se zde zabývali povolanější. Moje poznámka se týká včerejšího večera, kdy byl Český lev v pražském Rudolfinu udělován.

Měl to být svojí novou koncepcí a zbudovanou jevištní konstrukcí pro předávání cen slavnostní a důstojný večer v prostředí koncertní síně a stánku České filharmonie. Její vystoupení v úvodu s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem bylo pro zvědavého diváka příslibem k naplnění cíleného záměru. Známé filmové melodie byly příjemným vybočením z běžného programu ČF.

Ukrajinský parlament jmenoval dočasného prezidenta

23. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

  • Ukrajinský parlament jmenoval Oleksandra Tučynova, svého předsedu, dočasným ukrajinským prezidentem, do voleb dne 25. května. Tučynov dal parlamentu termín do úterka ke jmenování nové vlády.
  • Ukrajinský parlament znárodnil rezidenci bývalého ukrajinského prezidenta Janukovyče, kde měl Janukovyč mj. sbírku automobilů, zoologickou zahradu, golfové hřiště a dům postavený ve stylu švýcarské chaty.
  • Michail Gorbačov se vyjádřil, že na Ukrajině došlo "k selhání perestrojky". "Ukrajinská vláda nebyla schopna vládnout demokraticky."
  • Bývalý boxer Kličko chce kandidovat na prezidenta.
  • Britský ministr zahraničí William Hague varoval Rusko před zásahem na Ukrajině. S polským ministrem zahraničí Sikorskim se dohodl, že Ukrajina potřebuje finanční pomoc.

Jádrem "demokratických" protestů na Ukrajině jsou ultrapravicoví aktivisté

23. 2. 2014

čas čtení 4 minuty

Ukrajinská extremní pravice získává podporu a sebevědomí prostřednictvím své role v pouličních protestech. Vedoucí roli v nich zaujala strana Svoboda a polovojenské skupiny, informuje britské televizní zpravodajství Channel Four News se svým reportérem Mattem Freiem v Kyjevě.

V prosinci 2013 cestoval na Ukrajinu senátor John McCain a nabídl tam svou podporu opozici. Vystoupil na pódium s předáky tří opozičních stran, které stojí v čele protestů - jednou z nich byla i ultrapravicová strana Svobody.

Svoboda je nyní čtvrtou největší ukrajinskou politickou stranou a má v parlamentě 36 křesel. Je také členem Aliance evropských národních hnutí, stejně jao britská fašistická BNP a maďarský Jobbik.

Ukrajinský prezident odsoudil "puč", parlament ho sesadil

22. 2. 2014

čas čtení 4 minuty

  • Východní Ukrajina a Krym zuří nad vývojem událostí v Kyjevě.
  • Tymošenková na kolečkovém křesle hovořila k davům na náměstí Nezávislosti v Kyjevě. Vyjádřila názor, že tamější demonstranti jsou "osvoboditelé", kteří vytvořili "novou zemi". Pokračovala: "Ti, kdo padli, padli dnes pro nás, abychom společně zastavili diktaturu. Nesmíte opustit toto náměstí, dokud v této zemi nedosáhnete skutečných změn. Sláva Ukrajině!"
  • Podle Reutera se Tymošenková předtím vyjádřila, že si je jista, že Ukrajina vstoupí brzo do Evropské unie a "to změní všechno". Někdo při jejím projevu ji hlasitě přerušoval, což naznačovalo, že nemá jen stoupence.
  • Vládní násilníci fyzicky útočili na stoupence Tymošenkové během jejího projevu na Majdanu
  • Ukrajinský rabín varoval židy v Kyjevě, aby opustili město a nejlépe i samu Ukrajinu. Rabín Moše Reuven Azman sdělil izraelskému listu Ma'ariv: "Nechci pokoušet osud. Avšak vyskytují se opakovaná varování týkající se úmyslu útočit na židovské instituce."
  • Bílý dům uvedl, že vítá propuštění Tymošenkové a domnívá se, že nejnovější vývoj na Ukrajině by tam mohl vést k omezení násilí, k ústavním změnám a k předčasným volbám. Dodal, že bude spolupracovat se svými spojenci a s Ruskem na podporu "silné, demokratické Ukrajiny".
  • Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov hovořil telefonicky s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym a odsoudil chování demonstrantů v Kyjevě.
  • Ukrajinský parlament hlasováním sesadil prezidenta Janukovyče, Janukovyč své sesazení odmítl uznat
  • Nový předseda ukrajinského parlamentu oznámil, že se Viktor Janukovyč pokusil odletět do Ruska, ale pohraničníci mu v tom zabránil a Janukovyč se nyní nachází v doněckém regionu.
  • Julie Tymošenková byla propuštěna z vězení v Charkově, směřuje na Majdan
  • Propuštění Tymošenkové bylo podmínkou pro uzavření obchodní dohody s EU, kterou loni Janukovyč odmítl, čímž vznikla nynější krize.
  • Polský ministr zahraničí Sikorski řekl, že v Kyjevě nedošlo k puči a že rozhodnutí parlamentu je legální, poté, co se na něho obrátil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, aby v Kyjevě zasáhl
  • Není známo, kde se nachází prezident Janukovyč poté, co uprchl z Kyjeva.
  • Britský ministr zahraničí William Hague se dohodl s německý ministrem zahraničí Steimeierem, že budou podporovat novou vládu na Ukrajině a získají pro ni finanční balík od MMF.
  • 328 poslanců ukrajinského parlamentu hlasovalo pro sesazení Janukovyče a jeho stoupenců. Nové volby se budou konat 25. května.
  • Parlament jmenoval svého nového předsedu a nového ministra vnitra.
  • Demonstranti ovládli bezpečnost v Kyjevě.
  • Regionální politikové vyhlásili ústavní kontrolu v Charkově.
  • Reuter cituje výroky z projevu ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova:
    • "Ukrajinská opozice nesplnila dohodu podepsanou s prezidentem Janukovyčem 21. února.
    • V čele ukrajinské opozice stojí extremisté a pogromisté, jejichž činy přímo ohrožují suverenitu a ústavní pořádek Ukrajiny.
    • Lavrov apeluje na Německo, Polsko a Francii, aby využily svého vlivu na ukrajinskou opozici, aby zajistila okamžité splněná dohody z 21. února."
  • Vrchní velitel ukrajinské armády Jurij Iljin se vyjádřil, že se armáda nebude podílet na politických nepokojích a zůstane v kasárnách.
  • V Sevastopolu davy s nadšením, jako hrdiny, přivítaly pořádkovou policii, která se navrátila ze srážek s demonstranty v Kyjevě.
  • Reuters uvádí, že na automobil prezidenta Janukovyče kdosi střílel, Janukovyč je však nezraněn. "Stříleli na můj automobil. Nebojím se. Je mi líto mé země," řekl Janukovyč v televizi UBR a na internetu.
  • Demonstranti v Sevastopolu požadují včlenění jejich země do Ruska.
  • Januykovyč uvedl, že nehodlá odstoupit. Charakterizuje to, co se děje, jako "fašistickou revoluci", jako v Německu r. 1933, uvádí reportér Channel Four News Matt Frei.
  • Matt Frei natočil záběry ze soukromé Janukovyčovy zoologické zahrady a jeho rozsáhlých rezidencí ve stylu Marie Antoinetty.
  • Šéfové polovojenské policie Berkut vystoupili v televizi s tím, že přecházejí "na stranu lidu".
  • Guardian publikoval fotografie dokazující, že demonstranti jsou ozbrojeni.

Průběžné informace na stránkách deníku Guardian, včetně zpráv z twitteru od čelných západních novinářů ZDE

Názor listu Guardian:

Co bude na Ukrajině dál?

23. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Hovoří se nyní o tom, že se od Ukrajiny odtrhne Krym, případně že by Krym mohlo anektovat Rusko. V sobotu byli ruští "delegáti" v Charkově a krymští vedoucí politikové požádali Rusko o "ochranu". Je možné, že hrozba rozpadu Ukrajiny je řízená. Klíčovou regionální politikou Vladimíra Putina je vytvoření euroasijského svazu, který má být inaugurován r. 2015. Ukrajina má být klíčovým prvkem tohoto svazu. Z hlediska Kremlu jsou zásahy Evropské unie, stejně jako flirtování NATO s Gruzií r 2008, kterí přispělo k rusko-gruzínskému konfliktu toho roku - je vážným zásahem do oblasti blízkého pohraničí Ruska. Moskva sice podpořila kompromis, aby došlo k ukončení násilí, protože nikdo nechce mít na svých hranicích občanskou válku, klíčovou otázkou však je, nakoliv Moskva dovolí Ukrajině, aby odešla z její sféry vlivu.

Zádušní mše k 20. výročí úmrtí Karla Kryla

23. 2. 2014 / Martin Štumpf

čas čtení < 1 minuta

V bazilice sv. Markéty v břevnovském klášteře se v sobotu dne 1. března 2014 v 18 hodin koná zádušní mše k 20. výročí úmrtí Karla Kryla. Celebruje převor Prokop Siostrzonek. Po mši zazpívá několik Krylových písní Dáša Vokatá. Příznivci a přátelé Karla Kryla si poté zavzpomínají a zazpívají jeho písně v restauraci U Kláštera na Bělohorské třídě.

Prosím čtenáře Britských listů, aby o mši případně informovali své přátele a známé. Každý rok marně informuji všechna média, ale nikdy nereagují. Intelektuálka z Lidových novin mi sdělila, že "soukromá jubilea někdejších trampských zpěváků je třeba uplatnit v placené inzerci". Proto letos spoléhám pouze na Britské listy, které tuto noticku uveřejňují už řadu let. Jsem panu Čulíkovi velmi vděčný.

Jak jsme si v Bubawe založili státní televizi

23. 2. 2014 / Cyril Podolský

čas čtení 10 minut

(Tento příběh je smyšlený a podobnost s jakoukoli televizí po celém světě je čistě náhodná )

Ve státě Bubawe se nežilo špatně. Každý si dělal, co ho napadlo a co ho právě bavilo. Každý sám pro sebe a nikdo nikomu přitom nijak zvlášť neubližoval. Když bylo třeba odejít společně na lov, šli jen ti, kterým se chtělo. Všechno se pak rozdělilo rovným dílem a když se to někomu zdálo málo, ukradl si něco navíc u souseda.

Jediné, co všem leželo v žaludku, byla zlobivá děcka. Těch bylo v Bubawe požehnaně. I děti totiž dělaly jen to, co je bavilo. A protože je nejvíc bavilo zlobit, tak zlobily.

"Takhle to dál nejde, přerůstají nám přes hlavu. Musíme je nějak umravnit," rozhodla nejvyšší státní rada.

"Návrat Tymošenkové není dobrou zprávou"

23. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Julia Tymošenková bude radikalizovat majdan a ukrajinskou opozici, prohlásil polský europoslanec Ryszard Czarnecki (PiS) ve vysílání televize TVN24. Podle něj návrat expremiérky není pro některé lídry opozice dobrou zprávou.

Ukrajinský rabín vyzval kyjevské Židy k emigraci

23. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinský rabín Moše Reuven Azman vyzval kyjevské Židy, aby opustili město a pokud možno i zemi. Obává se, že se v nastalém chaosu Židé stanou oběťmi násilí. Informoval o tom již v pátek izraelský list Maariv.

Venezuelská vláda hrozí, že kritikům sebere pas

23. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Venezuelské úřady hrozí, že zatčeným účastníkům protestů na pět let odebere pas. Dochází k tomu v atmosféře stále tvrdšího potlačování nepokojů, které se v posledních týdnech rozšířily po celé zemi a hrozí otevřeným konfliktem mezi vládou a opozicí.

Boj s islamistickou hrozbou v České republice

23. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut



Troufám si tvrdit, že tříhodinovou diskusi , pořádanou Debatním klubem, o boji s islamizací v ČR nejeden zájemce o toto explozivní a v západním světě diskreditované téma nezhlédl do konce. Chvílemi jsem měl také namále a přemítal jsem o tom, že už to dál prostě "nedám", leč přemohl jsem se a mohu k diskusi vyjádřit pár obecných postřehů.

Cituji z úvodní poznámky autorů Debatního klubu k diskusi: "Do Debatního klubu jsme pozvali reprezentanta takzvaných deislamizátorů, kteří chtějí s islámem bojovat na všech frontách a podle svých ideálních představ ho úplně vymýtit z povrchu zemského jako něco špatného a zhoubného. Přírodovědec - zoolog a ekolog, Martin Konvička, vysokoškolský učitel a jak sám o sobě říká lenoch, věčný rebel, provokatér a amatérský deislamizátor, bude debatovat s arabistou, znalcem islámu, Petrem Pelikánem, který má za sebou studium orientalistiky-arabistiky na FF UK v Praze, studijní stáže na Univerzitě Al-Azhar v Egyptě, Africké světové univerzitě v Súdánu, Kábulské univerzitě v Afghánistánu, Burgibově ústavu živých jazyků v Tunisu, Ústavu právních studií v Bejrútu a v Univerzitě Al Mustafa v Komu. Je honorárním konzulem Súdánu. Je tedy islám respektive jeho vyznavači ohrožením pro Českou republiku?"

Příliš hlučná a předčasná oslava

22. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Anders Aslund popisuje detaily politické dohody, která vedla k přerušení ozbrojeného zásahu proti ukrajinským protivládním demonstrantům. Komentuje dohodu vítězoslavně a vyzvedává zprostředkovatelskou roli EU oproti USA a Rusku. Potíž je však v tom, že dohoda nemusí a nejspíš také nebude znamenat konec bouřlivých událostí na Ukrajině. Jak se dalo čekat, ultrapraví radikálové již jdou oficiálním vůdcům opozice po krku a obviňují je z kolaborace s prezidentem Janukovyčem. A jsou to oni, kdo teď fyzicky kontroluje Kyjev, včetně vládních institucí a parlamentu. Pokud ultrapravice znemožní činnost parlamentu, fakticky převezme veškerou moc v hlavním městě. Nejpravděpodobnějším výsledkem by pak byl neřízený rozklad Ukrajiny, jemuž už sotva mohou bránit centrální orgány, které nefungují.

Trojí metr

22. 2. 2014 / Cyril Podolský

čas čtení 7 minut

"Co budeme dělat?" držel zoufale hlavu v dlaních prezident Obama. "Vždyť nám to úplně přerostlo přes hlavu. Je tohle krize? Je to už občanská válka? Co se to děje?"

"Krize?" usmál se trpce viceprezident Bush. "Pentagon je v plamenech, Wall Street obsadily ty jejich revoluční gardy a přímo pod podlahou nám hoří první molotovy. Ani Bílý dům neušetřili! Tomu říkáte krize, milý Ronalde?"

Pražská filmová kavárna se poněkud zesměšnila udělením cen filmu Hořící keř

23. 2. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Kýčovitý, povrchní, historicky nepravdivý a přehnaně explicitní film Angieszky Hollandové Hořící keř je velkým zklamáním. Udělení cen tomuto filmu v rámci tzv. Českého lva prokázalo nesmírně nízkou úroveň této soutěže a už tak pochybnou soutěž to zdevalvovalo. Zoufale nízká úroveň měřítek hodnotitelů je deprimující. Je zajímavé, jak jde pořád o tentýž myšlenkový začarovaný kruh. Konec konců, čeští filmaři skoro pořád natáčejí filmy na témata z pražské kavárenské bubliny, kam skutečný život vůbec nepronikne, a pak si za to navzájem dávají ceny. :)

Dokud se pražská kavárna neosvobodí od bolševických metod, kdy se dává podpora ideologii namísto kvalitě, Česko se ze svých současných problémů nevyhrabe, protože absolutně nemá schopnost střízlivě, kriticky a nezávisle sebereflektovat svou situaci. Je to havarijní situace. Podobně jako za normalizace stále ovládají mediální diskurs v Česku tupí ideologové. Z ideologie se vůbec nevystoupí.

PŘEČETLI JSME:

Proč Hořící keř není dobrý film

31. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Scénář mladého "objevu roku" Štěpána Hulíka svou schematičností místy připomíná školní cvičení. Hulík scénářem debutuje, při studiu se věnoval období normalizace, tudíž měl pro téma historickou průpravu. Postavy v jeho pojetí jsou však buď kladné, anebo záporné, málokterá z nich dokáže působit přesvědčivě, ze scénáře je také velmi cítit, že ho psal člověk, který tuto dobu sám neprožil. Rozporuplnost je energií, která by tomuto významnému momentu české historie slušela ze všeho nejvíc. Pokusy o vyvážení černobílého pohledu zde jsou, nevycházejí však z kořenů scénáře samotného, spíš působí, jako by byly aplikovány dodatečně. Agenti StB například sem tam dojatě zmíní své děti, abychom nezapomněli, že i oni mají lidské srdce.

Kateřina Nechvílová, zdroj: ZDE

Hořící keř je účelový mýtus polohollywoodského stylu

21. 1. 2014 / Miroslav Prokeš

čas čtení 3 minuty

Vážený pane šéfredaktore,

byl jsem také členem předsednictva Svazu vysokoškolského studentstva Čech a Moravy (SVS) a spolu s Janem Kavanem jsem organizoval Palachův pohřeb. Bylo mi 21 let a měl jsem při něm zajistit ten "klid a pořádek" mezi tím čtvrt- až půlmiliónem jeho účastníků.

Film Hořící keř jsem viděl minulý čtvrtek (16. ledna) v téže velké posluchárně Filozofické fakulty UK, kde jsme se před 45 lety scházeli.

Musím potvrdit názory autora článku: i ten film je účelový mýtus polohollywoodského stylu, obdobně jako byl v mnohem kratším časovém odstupu celohollywoodský film Nesnesitelná lehkost bytí, jenž se v téže době odehrává "v Praze", v níž však nebyl natočen z pochopitelných důvodů ani jediný záběr.

Hořící keř je neuvěřitelně slabý film

29. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Přátelé mě v úterý večer donutili, abych strávil 75 minut svého života sledováním filmu Agnieszky Hollandové o Janu Palachovi Hořící keř. Musím se přiznat, že něco tak špatného jsem už dlouho neviděl. Film mi působil podstatné duševní utrpení a po 75 minutách jsem ho vypnul. Ani přátelé mě nemohli přesvědčit, abych se trápil dál.

Je čas opustit HDP

22. 2. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Časopis Nature publikoval 16. ledna tohoto roku článek kolektivu autorů s názvem "Rozvoj: je čas opustit HDP" ("Development: Time to leave GDP behind"). Autoři argumentují, že hrubý domácí produkt (HDP), kterým se mimo jiné stále ohánějí naši politici a ekonomové, je zastaralé měřítko rozvoje lidstva. HDP totiž počítá téměř výlučně tržní transakce a vůbec nezapočítává sociální náklady, dopady na životní prostředí a nerovnost příjmů. Pokud se řídíme podle HDP, jde nám o pouze o celkový zisk a potlačujeme skutečnou prospěšnost, efektivitu, udržitelnost a flexibilitu.

Dějiny jako klacek k bití aneb Vyrovnat se s minulostí po česku

21. 2. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 15 minut

Ústavu pro studium totalitních režimu (ÚSTR) v Praze periodicky zaplňuje stránky novin a prostor v médiích. Neinformuje se ani tam moc o výsledcích jeho práce, ale především o politických sporech kolem něj. Teoreticky má být místem, které mělo napomoci české společnosti pochopit a poznat svoje nejnovější dějiny. Fakticky tomu tak pořád bohužel není.

George Orwell napsal mimo jiné, že "Minulost je nezměnitelná." Zdá se mi, že velká část diskuzí kolem "vyrovnání se" i roli ÚSTR je pravým opakem těch slov. O nejnovějších dějinách se často mluví s podvědomým postojem, že bychom vlastně byli nejradši, aby se nestaly, tak jak se staly. Nemyslím tím nějakou snahu o manipulování nebo mlčení (naopak o dějinách se mluví až moc často), ale spíš o určité podivné náladě ve společnosti, kterou myslím velmi dobře vystihla ve svém článku Muriel Blaive, když hovořila o nejnovějších dějinách jako zdroji určitého sdíleného kolektivního studu.

Trpká chuť sladkých slov

21. 2. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 6 minut

Co čtete, princi? Slova..., slova..., slova...
William Shakespeare
Nejvíce se nafukují slova bez obsahu.
Jacob van Blom

"Středověk neskončil, středověk trvá...," praví text jedné písně, což mi vždy připomene Werichovu myšlenku, že středověk si vymysleli lidé žijící v novověku, aby si odreagovali svůj mindrák. "Aby jaksi ... se jim dostalo ... poct a uznání, které třeba ... by se jim dostalo až po smrti a oni nechtěj čekat, nuže teda zesměšňují způsob myšlení a práce svých prapraotců a pradědů a nazývají to středověkem."

Kyjevská úřadovna prezidenta Viktora Janukovyče je bez stráží

22. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Kyjevskou úřadovnu prezidenta Viktora Janukovyče nehlídají oficiální stráže a opozice má zjevně plnou kontrolu nad vládní čtvrtí, informují dopisovatelé BBC.

Není známo, kde se Janukovyč nachází.

Opoziční předáci požadují, aby Janukovyč okamžitě odstoupil a aby se předčasné volby konaly 25. května, ne až v prosinci. Navzdory dohodě, kterou pomohla v pátek vyjednat Evropská unie, zůstávají v ulicích Kyjeva tisíce lidí.

Janukovyč tvrdí, že došlo k dohodě

21. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Po dlouhém jednání, které zprostředkovali zástupci Evropské unie, které trvalo až do pátečních ranních hodin, tvrdí nyní prezident Janukovyč, že uzavřel s opozicí dohodu, která "vyřeší krizi". Ukrajinská pravda píše, že dohoda znamená, že se v prosinci budou konat předčasné volby. Avšak francouzští a němečtí diplomaté doporučují opatrnost - nejsou si jisti, zda dohoda bude fungovat.

K dohodě došlo poté, co kolem náměstí Nezávislosti bylo usmrceno 77 osob. Vládní bezpečnostní jednotky použily odstřelovače a více než 500 lidí bylo zraněno.

Parlament prý také ve čtvrtek večer schválil zákon, podle něhož je protizákonné pro ozbrojené armádní jednotky, aby byly přítomny na náměstí Nezávislosti a aby byla policie ozbrojena.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jaké vzory (ne)potřebujeme...

21. 2. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

Článek od Roberta Kvacskaie, "Nejhorší ze všeho je podlehnout kouzlu vlastního přání", publikovaný v Britských listech dne 21. 2. 2014, mě inspiroval hned k několika otázkám.

Potřebujeme nějaké vzory? A pokud ano, proč? A jestliže je potřebujeme, proč máme silnou potřebu je dehonestovat, srážet, hledat na nich za každou cenu chyby, abychom pro tyto chyby neviděli jejich přednosti? Jsme schopní být vzory sami sobě?

Násilnosti na Ukrajině: Červený kříž pomáhá obětem

21. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva ČČK

Od počátku nepokojů v Kyjevě, hlavním městě Ukrajiny, které se později rozšířily i do několika dalších měst, poskytuje národní společnost Červeného kříže na Ukrajině pomoc -- zejména zdravotnickou -- obětem násilnosti, a to jak z řad opozice, tak vládních sil.

Demokracie Aktuálně

21. 2. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Server Aktualne.cz, který se mj. specializuje na cílenou dehonestaci prezidenta republiky, přičemž nemine dne, aby se o to nepřičinil komentářem Martina Fendrycha nebo jiného výtečníka, si z pera téhož Fendrycha libuje nad tím, že čeští politici jsou v postoji k Ukrajině jednotní. (Zeman ovšem vlažně jednotný...)

Janukovič, který ve středu sjednal s vůdci opozice příměří, jež porušil jako první vůdce tzv. Pravého sektoru Radek Jaroš se svými "bojovníky", jak je cudně označují média, tak má podle nich na rukou krev desítek lidí, kteří v bojích státu s těmito demokraty přišli o život. A je třeba na jeho hlavu sankcí.

Noam Chomsky, Andre Vltchek: On western terrorism

21. 2. 2014

čas čtení 13 minut

Na americkou knihu se u posledního titulu nejcitovanějšího člověka planety vyskytuje poměrně často slovo "Czechoslovakia". Spoluautor Andre Vltchek je "plzeňák". Shrnu, co si povídali v kanceláři MIT, píše Lukáš Stříteský.

29184

"Výklad dějin z perspektivy vítězů má svá úskalí"

21. 2. 2014

čas čtení 6 minut

Výtah z rozhovoru Ondřeje Slačálka s historikem Michalem Pullmannem, ředitelem Ústavu hospodářských a sociálních dějin FF UK, který vyšel v časopise Nový Prostor číslo 430, pořídil Tomáš Koloc. Za ilustrační fotografii děkujeme panu Martinu Prokopovi.

"Získal jste pověst zdánlivě bezhodnotového historika, který ale prý předlistopadový režim omlouvá. Není na tom kus pravdy -- nevytěsňujete etické otázky?"
(...) Snaha nastavit zrcadlo dnešnímu moralismu není pokusem rehabilitovat minulý režim ani zakrývat jeho odpudivé stránky, nýbrž otevírat nepříjemné otázky -- například, kde jsme my sami byli součástí útlaku, i když jsme si takříkajíc dělali jen svou práci a občas režim i kritizovali. A třeba přispět i k otevřenějším debatám o současnosti, kde myšlenka sociálních práv nebude braná jako 'totalitní'. Dokud naši strážci správné paměti nepochopí, že mezi zájmy komunistů o rehabilitaci jejich režimu a zájmy historiků o otevřený pohled na minulost je rozdíl, sotva získají širší uznání svým možná i dobře míněným iniciativám. A může je stihnout i osud komunistických ideologů -- totiž, že budou brzy lidem pro smích. (...)

Heptyl

21. 2. 2014 / Cyril Podolský

čas čtení 10 minut

Únor

Uběhl měsíc. Štamgasti od Vitoucha zatím pravidelně chodili do práce, vozili rodiny na výlet, nebo jen tak posedávali před sociálním úřadem. Tak nějak se to všem rozleželo v hlavě a na heptyla jakoby zapomněli. A do toho přišel pátek, první po patnáctém v tomhle měsíci.

První část je ZDE

Zásady ekonomického blahobytu

21. 2. 2014 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty

Kdo nezná a neovládá zásady ekonomického blahobytu, musí nutně strádat. Je zaslouženě chudý, zneužívaný a hloupý. Studium ekonomických klasiků, takových jako je např. D. Ricardo, A. Smith, M. Marx nebo V. Kožený, je však pro běžného občana příliš náročné. Ostatně jej tací autoři ani nezajímají. Jemu stačí, co mu o nich nabulíkují v televizi.

Nejhorší ze všeho je podlehnout kouzlu vlastního přání

21. 2. 2014 / Robert Kvacskai

čas čtení 4 minuty

Acta non verba

reakce na článek Lenky Procházkové "Pozvání na archu" a otevřený dopis Štěpána Kotrby papeži Františkovi ve věci hlupství jeho preláta: "Křesťanská ryba smrdí od hlavy"

Ač věkem dospělí, jsme stále jen děti, toužící po tom, aby tu někde nad námi byla autorita od své přirozenosti lepší, než jsme my sami. Ta touha je tak silná a správná! Vždyť ve skutečnosti symbolizuje to nejkrásnější na člověku: nezničitelnou sílu rvát se proti vší pravděpodobnosti o existenci toho, co cítí a považuje za správné.

Prohlášení občanského sdružení Levá perspektiva k pomlouvačnému článku pana Veselého

21. 2. 2014

čas čtení 4 minuty

Dne 20. února 2014 publikoval pan Daniel Veselý na Britských listech článek Stalinisté v české "levici". Tento článek se vyjadřuje k činnosti našeho občanského sdružení Levá perspektiva způsobem, který považujeme v řadě ohledů za pomlouvačný a hrubě zkreslující skutečnost. Pan Veselý o našem občanském sdružení tvrdí, že adoruje stalinismus a marxismus-leninismus, že se zabývá převážně nebo do nemalé míry "anachronickými historickými událostmi" (tak Daniel Veselý označuje říjnovou revoluci 1917 v Rusku) a je napojeno na KSČM.

Fandění a kritika

21. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Hokejový národ po čtyřech letech opět bedlivě sledoval olympijský turnaj v Soči, kde náš hokej neudělal zrovna dojem, na nějž by se mělo dlouho vzpomínat. S výkony proti soupeřům jsme často padali do průměru a obraz hry byl střídán s nekoncentrovanými výkony českého týmu, píše Matěj Novobilský.

Protikorupční pravidla ekonomiku nebrzdila; objem veřejných zakázek v roce 2013 rostl

21. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Veřejných zakázek se za minulý rok vysoutěžilo více než v roce před "transparentní" novelou. Tento výsledek platí i po korekci inflace a efektu snížení limitů pro zakázky malého rozsahu. Navzdory četným prohlášením v médiích, protikorupční legislativa jednoduše nebrzdí státní výdaje ani ekonomiku, tvrdí analýza Centra aplikované ekonomie při Univerzitě Karlově. Z dat vyplývá, že nedávné zmírnění pravidel pro veřejné zakázky ekonomickému oživení nepomůže.

ČLÁNEK, KTERÝ LIDOVÉ NOVINY VYDALY A PAK ZCENZUROVALY:

Nestydět se za vlastní dějiny

20. 2. 2014 / Muriel Blaive

čas čtení 11 minut

ÚSTR je v poslední době pod palbou silné kritiky a nemálo lidí volá po jeho zrušení. Jsem naopak přesvědčena, že ÚSTR má pro českou společnost velký význam. Aby však naplnil smysl své existence, musí se stát otevřeným prostorem a nabízet české společnosti výklady minulosti na nejvyšší vědecké úrovni.

Pozvání na archu

20. 2. 2014 / Lenka Procházková

čas čtení 8 minut

Delegace biskupů se vrátila z Vatikánu ve sváteční náladě. Už během jejich návštěvy přinesla ČT rozhovor s kardinálem Dominikem Dukou. Široký úsměv na tváři primase českého vyjadřoval radost nad průběhem audience u papeže Františka. Hned v úvodu se kardinál Duka s uspokojením zmínil, že ani jednou za hodinu a půl Svatý otec nepřipomněl, že církev má být chudá. Téma takzvaných církevních restitucí sice papeže zajímalo, obdržel prý i nějaké dopisy od českých občanů, nicméně ty jej v posouzení "kauzy" nezviklaly.

Poslední propadá peklu

20. 2. 2014 / Pavel Kopecký

čas čtení 4 minuty

Petr Nečas je zkrachovalec všech zkrachovalců. Tolik roků čekal jako věrný služebník silnějších osobností v jejich stínu, aby nakonec na postu premiéra pokazil, co mohl. Hlavně pro dominantní milenku, která jeho silných slabostí využila na dřeň. Příběh je to jako ze špatného spisku pro pubertální dívky. Pouze s tím rozdílem, že hlavní hrdina přišel o vše kvůli karikatuře na ženu vamp. Českou "selfmadewoman" Nagyovou.

Jak je to s ruským "nevměšováním" na Ukrajině?

20. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Moskva kritizuje Západ, že nese odpovědnost za probíhající vlnu násilí na Ukrajině, protože se "vměšuje" do místních záležitostí vysíláním vyjednavačů, finanční podporou opozice a dokonce (tvrdí radikálové) jejím vyzbrojováním. Má v tomto ohledu částečně pravdu, zejména pokud jde o nezodpovědnou politiku Spojených států, jejichž cíle jsou čistě destruktivní. Avšak znamená to snad, že se Moskva do ukrajinských záležitostí sama nevměšuje?

Co Majdan vypovídá o nás

20. 2. 2014 / Jiří Vojáček

čas čtení 8 minut

Každý dnes ví, co je to Majdan. Pro jedny Majdan bojující za svobodu, pro druhé Majdan okupovaný fašisty, vždy však Majdan, obsazující během olympiády první místa zpravodajství. Před Majdanem zkrátka není úniku. Odmysleme si alespoň na chvíli atraktivní, ale povrchní záběry traktorových pneumatik, hořících na pozadí noci a tvořících dojem pekla, zapomeňme na prezidenta Janukovyče a ukrajinskou opozici, nechme Ukrajinu žít svým životem.

To, co se děje na Majdanu, totiž obnažuje několik zajímavých aspektů současné světové politiky a kdo sleduje dobře, mnohé se o současném světě dozví.

Nevěděli jsme, že se Lidové noviny přímo podílejí na vybírání ředitele ÚSTR

20. 2. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Zdůvodnění Lidových novin, že bylo nutno už po zveřejnění stáhnout článek Muriel Blaivové, v němž francouzská historička vysvětluje některé mezinárodně běžné zásady nestranné historiografické práce, protože kdyby jej Lidovky nepotlačily, znamenalo by to, že "nadržují jedné kandidátce" na ředitele ÚSTR, je opravdu zvláštní.

Netušili jsme, že se Lidové noviny podílejí na organizaci volby nového ředitele ÚSTR, a proto musejí zachovávat "nestrannost". (Spíš jde zřejmě o to, že v Lidových novinách, hnízdě nezrekonstruovaných bolševiků - viz pravidelně tam publikované kojzarovské bláboly Jiřího Peňáse - kteří absolutně nechápou principy objektivity a nestrannosti, někomu šel civilizovaný a rozumný text Muriel Blaivové nesmírně na nervy, tak redaktory donutil, aby ho stáhli.)

Církev je mocná čarodějka. Že, páni politici, historici a další?

20. 2. 2014 / Jiří Baťa

čas čtení 12 minut

Je neskutečně obtížné pro ateistu a bezvěrce chápat výroky nábožensky, přesněji římsko-katolicky založeného člověka při obhajobě nejen trvale přetřásaného problému církevních restitucí, ale chápání náboženství jako takového. Chápu nebo se domnívám, že jde o jakousi virtuální duchovní vědu, která vznikla v těžkých dobách vývoje lidstva na pocitech potřeby zachování lidských jistot, osobnosti, případně rodiny. Nehodlám se rozepisovat, nejsem v této oblasti ani za mák zběhlý a orientovaný, nicméně po přečtení rozhovoru historika Radomíra Malého pro Parlamentní listy docházím k názoru, že pro hájení církevních restitucí lze použít cokoliv, dokonce i argumenty, které nelze nijak doložit.

O podivném případu sebecenzury v Lidových novinách

20. 2. 2014 / Muriel Blaive

čas čtení < 1 minuta

V úterý 18. února 2014 v 14 hodin vydaly lidovky.cz můj článek "Nestydět se za vlastní dějiny" v rubrice "Názory". Za hodinu a půl jsem však byla redakcí upozorněna, že "se objevily námitky, proč uveřejňujeme jen jednu a nikoli všechny [koncepce kandidátů na místo ředitele ÚSTR.]" Jakmile byla "nařčena", že "protěžuje jednoho kandidáta", což si "nemůže dovolit", rozhodla se redakce text stáhnout. Že vůbec nešlo o mou koncepci, ale o samostatný článek je snad detail. Takže stačí, aby "někdo" přednesl "námitky" a "nařčení", aby se Lidovky sebezcenzurovaly? Kdo je ten "někdo", kdo si představuje, že mě tak umlčí?

Stalinisté v české "levici"

20. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Uvědomuji si, že hádky v české levici k ničemu nevedou, naopak zbytečně vysilují a odvádí pozornost od důležitých a akutních záležitostí dnešní doby, avšak nemohu si pomoct. Nedokážu se smířit s tím, že za radikální levičáky jsou považováni i čeští stalinisté zahnízdění jak v KSČM, tak v obskurních partičkách, jako jsou Levá perspektiva (LP) nebo Svaz mladých komunistů (SMKČ). Pevně doufám, že to bude můj první a poslední text na toto téma.

27 anglikánských biskupů obvinilo Davida Camerona, že zahnal půl milionu lidí do zoufalé chudoby

20. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Britského premiéra Davida Camerona obvinilo 27 anglikánských biskupů, že vyvolal "celonárodní krizi", v jejímž důsledku bylo v Británii od minulých Velikonoc nuceno spoléhat na potravinové dary charitativních organizací půl milionu občanů. Jde o nejvýznamnější politickou intervenci čelných představitelů anglikánské církve od roku 1985. Biskupové poukazují na to, že lidé jsou závislí na potravinových darech od charitativních organizací v důsledku "škrtů a selhání sociálního systému".

V otevřeném dopise, zveřejněném v deníku The Daily Mirror ve čtvrtek, biskupové píší: "Musíme, jako společnost, čelit skutečnosti, že více než polovina lidí závislých nyní na potravinových darech od charitativních organizací se do této situace dostala v důsledku škrtů a chyb v systému sociálního zabezpečení, ať je to v důsledku pozdních plateb, anebo agresivních sankcí."

Anglikánští biskupové vyjadřují šok, že lidé mohou hladovět v Británii, v sedmé nejbohatší zemi světa. Poukazují na to, že centra charitativní potravinové pomoci navštívilo od loňských Velikonoc půl milionu lidí, 5500 z nich skončilo v nemocnici s podvýživou a 20 procent matek "si odpírá jídlo, aby ho mohly dát svým dětem".

Minulý týden charakterizoval vládní "sociální reformy" jako "ostudné" nejvyšší činitel katolické církve v Anglii a ve Walesu Vincent Nichols.

Podrobnosti v angličtině ZDE

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Na zdraví, neboli Proč nemyslet i na sebe?

20. 2. 2014 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Pomáhat lidem a zároveň si prodlužovat vlastní život, to zní asi divně. Dověděl jsem se ale na semináři pro lékaře a pacienty o autoimunním onemocnění jater, který se konal v univerzitní nemocnici v Hamburku-Eppendorfu (UKE), že je to pro hodně lidí dost snadné, a proto píšu tuhle poznámku věnovanou možná i vám, kteří pomáháte dárcovstvím krve.

Tak tu Semelovou pověste, ať maj jednou komunisti po kom přejmenovávat náměstí

19. 2. 2014 / Jiří Jírovec

čas čtení 10 minut

(Jde o) nenávist ke svobodě, pohrdání odlišnostmi, netolerance do morku kostí.
Jiří Peňás
Je nebezpečné domnívat se cokoli.
Jiří Suchý

V Česku je svoboda slova a projevu. To si zřejmě myslela i Marta Semelová, když odpovídala na otázky v Hydeparku . ČT jistě nemá v úmyslu popularizovat KSČM a tak editor vybíral hlavně otázky o temné minulosti KSČ.

Smutný konec inteligence

19. 2. 2014 / Sandra Wain

čas čtení 5 minut

Původcem vývojové nebo revoluční změny ve společnosti a jejího uspořádání je inteligence, která k tomu případně využívá síly veřejnosti. Výsledek změny je adekvátní stavu inteligence. Pokud je inteligence nedostatečná nebo zvrácená, nastanou ve společnosti i zvrácené (absurdní) poměry. Zpětně z těchto poměrů můžeme usuzovat na stav inteligence.

Jak může úřad zničit fungující rodinu

19. 2. 2014 / Miroslav Prokeš

čas čtení 12 minut

Naše Sdružení zastánců dětských práv -- česká sekce mezinárodní organizace DCI (Defence for Children International) každoročně pořádá v parlamentu seminář, na němž se hodnotí (ne)plnění Úmluvy o právech dítěte v Česku. Na posledním semináři, loni v lednu, jsme však opustili obvyklou strukturu a jako hlavnímu tématu jsme se věnovali Drábkovými reformami skokově zhoršené situaci postižených dětí -- nejslabších členů naší společnosti -- potažmo i jejich rodičů, zejména samoživitelů.

V britském sociálním státě panuje atmosféra strachu

19. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Ministerstvo práce a penzí řídí "kulturu strachu", v níž uchazeči o zaměstnání čelí nerealistickým cílům nalézt si práci - nebo riskovat, že přijdou o dávky. Oznámily to přední humanitární organizace během oficiálního vyšetřování.

Někdo to rád Soči!

19. 2. 2014 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 4 minuty

Drahý Johne, je mi tě líto, neboť jsi patrně nemohl sledovat v Mexiku zahájení Olympijských her v Soči. Posílám ti proto nejen pozdrav ze země neomezených možností ale i trochu politicky nekorektní reportáž.

Soči přes zakalené oči

19. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Dovolte, pane ing. Vohryzku, pár slov k vašemu poslednímu článku "Někdo to rád Soči", píše Jaroslav Šlambor. Tušil jsem, že někdo přijde s "olympijským" plivancem a nakonec jsem se dočkal. Konečně někdo sepsal ty hlavní bláboly spojené s olympiádou, které produkují dnešní média. Bohužel. Jen doufám, že jste v Rusku-Soči opravdu byl (jak píšete) a máte postřehy z první ruky. To podstatné (podle mě) je, že pro rusofoby vašeho ražení neexistuje ve vztahu k hodnocení ruských reálií pozitivní východisko. Připravili to dobře, je to špatně.

Rakovina prsu

19. 2. 2014 / Petr Wagner

čas čtení 4 minuty

Pan kolega Vimmer se ve svém článku dopouští stejné chyby jako většina médií. Totiž dává do jednoho kyblíku věci, které spolu nesouvisí.

Pojďme tedy poněkud popořádku. V Česku onemocní nově rakovinou prsu něco málo pod osm tisíc žen. Připomínám, že jde o ty diagnostikované. Za rok na tuto diagnosu umře něco více než dva a půl tisíce žen. Jinými slovy a trochu cynicky: zde máme každý rok něco přes pět tisíc žen, které přežívají díky léčbě. To je mimochodem za vzrůstajícími náklady onkocenter.

Lze nalézt východisko ze severokorejského "patu"?

19. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Panel OSN zveřejnil obsáhlou zprávu o zvěrstvech odehrávajících se v Severní Koreji; nemusíme znovu líčit otřesné případy, jež byly přirovnány k zločinům nacistů. Severokorejský vůdce Kim Čong-un by se svými soukmenovci měl být vydán Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) k trestnímu stíhání. K tomu ovšem nedojde, protože Čína přes pro ni trpěnou existenci nechtěného souseda nedopustí, aby celá záležitost skončila v Haagu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2013

14. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

98132