Nevěděli jsme, že se Lidové noviny přímo podílejí na vybírání ředitele ÚSTR

20. 2. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Zdůvodnění Lidových novin, že bylo nutno už po zveřejnění stáhnout článek Muriel Blaivové, v němž francouzská historička vysvětluje některé mezinárodně běžné zásady nestranné historiografické práce, protože kdyby jej Lidovky nepotlačily, znamenalo by to, že "nadržují jedné kandidátce" na ředitele ÚSTR, je opravdu zvláštní.

Netušili jsme, že se Lidové noviny podílejí na organizaci volby nového ředitele ÚSTR, a proto musejí zachovávat "nestrannost". (Spíš jde zřejmě o to, že v Lidových novinách, hnízdě nezrekonstruovaných bolševiků - viz pravidelně tam publikované kojzarovské bláboly Jiřího Peňáse - kteří absolutně nechápou principy objektivity a nestrannosti, někomu šel civilizovaný a rozumný text Muriel Blaivové nesmírně na nervy, tak redaktory donutil, aby ho stáhli.)

Je přece úplně normální, že si novináři vybírají ze škály existujících názorů ty, které považují za nejzajímavější a nejpodnětnější. Copak Lidové noviny tisknou všechno, co se naskytne? Vždycky je cokoliv, co jakékoliv médium publikuje, jen výběr.

Potlačení už vydaného, vysoce rozumného a profesionálního textu Muriel Blaivové "protože ji nesmíme zvýhodňovat" je nesmysl už proto, že Lidovým novinám samozřejmě nikdo nebránil, aby vydaly články jiných kandidátů na ředitele ÚSTR.

Na základě potlačeného článku Muriel Blaivové a na základě své zkušenosti ze západoevropských akademických kruhů mohu osobně svědčit o tom, že by bylo obrovsky ku prospěchu české společnosti, kdyby se Blaivová do vedení ÚSTRu dostala - byl by to závan čerstvého vzduchu a konečně by pokročila česká společnost směrem k západoevropské otevřenosti a nestrannosti.

Je velká škoda, že se Lidové noviny neodvážily k této věci vyvolat diskusi. Když jim tak vadilo vydání článku Blaivové, proč nepřipravily třeba celou speciální stránku s příspěvky různých kandidátů na ředitele ÚSTR? To se samozřejmě dalo udělat i po vydání článku Blaivové, namísto jejího potlačení.

Nebo že by jiní kandidáti na ředitele ÚSTR nic nedokázali napsat? No to snad ne...

0
Vytisknout
13640

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2014