Rusko předkládá RB OSN vlastní návrh rezoluce k Sýrii

13. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin údajně předložil dalším čtyřem stálým členům Rady bezpečnosti - USA, Velké Británii, Francii a Číně - vlastní návrh rezoluce k syrské humanitární krizi. Napsal to server Deutsche Welle s odvoláním na diplomatické zdroje, které si přály zůstat v anonymitě.

Ruský návrh údajně přebírá celé pasáže ze západního a arabského návrhu a pojednává o poskytnutí pomoci syrským civilistům. Nicméně neobsahuje zmínky o požadavku na rezignaci vlády prezidenta Bašára Asada z předchozího návrhu.

Dnes se mají zástupci členských zemí Rady sejít a projednat sloučení obou textů. Jedním z cílů Rady je ukončit obléhání Homsu a zlepšit humanitární krizi v dalších městech.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tento týden kritizoval původní návrh rezoluce za to, že se nezmiňuje o rostoucí hrozbě terorismu a předkládá ultimátum ohledně Asadova odchodu.

Západ, který je spojencem syrské opozice, kritizoval Moskvu za vytrvalou podporu Asadova režimu během občanské války. Rusko několikrát v RB vetovalo návrhy, které by umožňovaly akci proti Damašku.

Zatímco pokračují jednání znepřátelených stran, syrští civilisté jsou uvězněni v obležených městech jako je Homs, kde nyní probíhá evakuace. Chybějí potraviny a léky.

Miliony lidí jsou na útěku před válkou a přes dva miliony jich pobývají v sousedních zemích.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8225

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2014