Britské sociální reformy jsou "ostudné", řekl arcibiskup z Westminsteru

15. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Vincent Nichols, arcibiskup z Westminsteru, nejvyšší představitel katolické církve v Británíii, se vyjádřil, že reformy ministra sociálních věcí, konzervativce a katolíka Iaina Duncana Smithe, jsou "ostudné" a likvidují i tu nejzákladnější bezpečnostní sociální síť pro lidi ohrožené chudobou, takže nejzranitelnější občané čelí "hladu a bídě".

Nichols, jehož papež František nyní jmenoval kardinálem, kritizoval "reformy" britského sociálního systému jako "agresivní" a poukázal na to, že když lidé nevyplní formuláře správně, nedostanou vůbec žádnou podporu.

"Lidé chápou, že si musíme utáhnout opasky a být daleko odpovědnější s veřejnými výdaji," řekl arcibiskup. "Avšak dochází k dvěma věcem: byla roztrhána základní bezpečnostní síť, která zaručovala, že lidé nebudou hladovět a nebudou žít v bídě. To je reální, dramatická krize. A druhá věc je, že se v tomto kontextu stala administrace sociální pomoci daleko agresivnější. Takže když žadatelé nevyplní formulář správně, nedostanou žádné peníze 10 dní, čtrnáct dní, vůbec nic. V tak bohaté zemi, jako je Británie, je to, upřímně řečeno, ostudné."

Loni v březnu obvinili anglikánští duchovní včetně arcibiskupů z Canterbury a z Yorku ministra Duncana Smithe, že ignoruje znepokojení obyčejných občanů a že omezení sociální podpory bude mít "hluboce disproporční" dopad na děti.

Avšak ministr sociálních věcí, milionář, který vyvolal posměch, když tvrdil, že dokáže vyžít z 53 liber týdně, které dostal jeden žadatel, kritiku odmítl. Uvedl, že není nic spravedlivého na bývalém systému, který umísťoval lidi "do pasti sociální závislosti".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9117

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2014