Lustrační zákon navždy

15. 2. 2014 / Jiří Jírovec

čas čtení 3 minuty

Zastánci i odpůrci lustračního zákona dělají chybu v tom, že nejsou ochotni uvažovat v obecnější rovině. Lustrace měly zabránit tomu, aby se na klíčová místa dostali lidé, kteří by mohli posametové společnosti potenciálně škodit.

V prvním přiblížení šlo o výše postavené komunisty, příslušníky a informátory Stb a lidi, kteří absolvovali určité, bývalý režim podporující vzdělávací programy.

Po bezmála dvaceti pěti letech lze působení stávajícího lustračního zákona alespoň částečně analyzovat. Pomiňme drobnosti jako údajné kšeftování s lustračními osvědčeními i to, že mnohé dokumenty byly skartovány. Jediným měřitelným parametrem tedy je současný ekonomický stav společnosti.

Úpadek britské střední třídy

16. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Analýza příjmů příslušníků středostavovských profesionálů v Británii za posledních čtyřicet let, provedená pro hospodářský deník Financial Times, přinesla šokující výsledky. Vyplynulo z ní, že ve středních vrstvách rychle roste finanční nerovnost. V několika málo profesích se příjmy astronomicky zvyšují, zatímco většina kvalifikovaných středostavovských profesí se propadá do chudoby. V Americe identifikoval prezident Barack Obama tuto rostoucí propast jako hlavní téma svého druhého funkčního období.

Analýza provedená pro deník Financial Times zjistila, že v Británii rychle rostou platy lékařů a londýnských finančníků. Ostatní středostavovské profese však příjmově zaostávají.

Britské sociální reformy jsou "ostudné", řekl arcibiskup z Westminsteru

15. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Vincent Nichols, arcibiskup z Westminsteru, nejvyšší představitel katolické církve v Británíii, se vyjádřil, že reformy ministra sociálních věcí, konzervativce a katolíka Iaina Duncana Smithe, jsou "ostudné" a likvidují i tu nejzákladnější bezpečnostní sociální síť pro lidi ohrožené chudobou, takže nejzranitelnější občané čelí "hladu a bídě".

Nichols, jehož papež František nyní jmenoval kardinálem, kritizoval "reformy" britského sociálního systému jako "agresivní" a poukázal na to, že když lidé nevyplní formuláře správně, nedostanou vůbec žádnou podporu.

V koncích: Diabetik hledá práci nebo pomoc

14. 2. 2014 / Petr Hartman

čas čtení 3 minuty

Je symptomatické pro dnešní českou společnost, že brutálně likviduje četné své občany, zejméně ty slabší a nemocné. Co s tím? (pozn.red.)

V článku, ve kterém jsem naznačoval své zoufalství a obavy o budoucnost a pokusil se najít si práci k důchodu, abych poplatil dluhy na nájmu a neztratil tak jediný domov, který jsem v dospělosti kdy měl, se mi bohužel nepodařilo vzbudit téměř ani náznak zájmu o to co jsem schopen nabídnout. Čili práce bez vyděračských praktik za rozumné peníze už nejspíš není k mání, píše Petr Hartman.

Byl to pro mě poslední pokus jak odvrátit hrozbu bezdomovectví bez cizí finanční pomoci. Dva dny po narozeninách, tj. 20. února, se mám dostavit do kanceláře Domovní zprávy kde se bude řešit vystěhování. Veškerý peníz, který vydělám, odnesu jako splátku dluhu bez ohledu na to, že se svojí akutní cukrovkou nemám pak několik dnů co jíst. Reaguji tak na příslib, že když uvidí snahu, tak mě nevyhodí. Jenže pravidla se mění.

Zemřel instruktor "Kódu Navajo" Arthur Hubbard st. Dokázal, že jazyk menšiny může zachránit většinu...

14. 2. 2014 / Tomáš Koloc

čas čtení 2 minuty

Před týdnem, ve svých 102 letech, zemřel Arthur Hubbard st. (23. 1. 1912 -- 7. 2. 2014). Narodil se v indiánské rezervaci Tohono O'odham v americké Arizoně (která tehdy ještě nebyla státem), později žil v rezervaci Navajo. Vystudoval Arizonskou universitu v Tucsonu a v letech 1939 -- 1945 dobrovolně sloužil u amerických námořních sil. V rámci techniky Code Talker, v níž byly namísto prolomitelného kódu používány pro bojovou komunikaci menšinové jazyky z území mimo oblast nasazení, vyškolil v "Kódu Navajo" přes 200 mluvčích. V roce 1968 spoluzaložil navažskou universitu Diné College a v letech 1972 -- 1984 zastupoval Arizonu v senátu Spojených států amerických. Vychoval 12 dětí.

V severoanglických doplňovacích volbách vyhráli labouristé, avšak UKIP zahnal konzervativce na třetí místo

14. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Podle očekávání zvítězil ve čtvrtečních doplňovacích volbách v silně labouristickém volebním okrsku Whythenshawe a Sale East na jižním předměstí Manchesteru labouristický kandidát Michael Kane se 13 216 hlasy, kandidát ostře euroskeptické a extremistické strany UKIP (Strana nezávislosti) se umístil na druhém místě se 4301 hlasy a odsunul tak reverenda Daniela Critchslowa za konzervativce až na třetí místo s 3479 hlasy. Mary Di Mauro za liberální demokraty byla čtvrtá s 1176 hlasy. Doplňovací volby byly vyvolány náhlou smrtí místního labouristického poslance Paula Gogginse (60).

Doplňovací volby bývají měřítkem politických poměrů v Británii, ovšem těžko z těchto výsledků soudit něco víc, než že UKIP dále ohrožuje konzervativce. Volební účast byla totiž velmi nízká, jen 28,2 procent. Ve všeobecných volbách r. 2010 byla volební účast 54,3 procent. Při volbách s malou volební účastí bývají výraznější výsledky extremistických stran; Nigel Farage šéf strany UKIP se před těmito doplňovacími volbami holedbal, že je jeho strana ldehce vyhraje s většinou až 40 procent, což se nestalo. Whythenshawe a Sale East je však pevně socialistický volební okrsek, kde mají dlouhodobou podporu labouristé a jejich vládu se nepodařilo svrhnout.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Putin plánuje "velký skok vpřed" v ratingu Světové banky. Je to formalita, říkají ekonomové

Rusko se dělí na rozvíjející se a zaostávající část

14. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident plánuje vzestup své země v ratingu Světové banky Doing Business do roku 2015 o 42 příček, na 50. pozici. Ekonomové, kteří se koncem března v Moskvě sejdou na konferenci s názvem East+West=Invest, však upozorňují, že rating je do značné míry formalitou a neodráží skutečné preference investorů.

Uzavřeny smlouvy o nákupu ruských zbraní egyptským režimem

14. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin včera jednal v Novo-Ogarevu s předsedou nejvyšší rady egyptských ozbrojených sil, ministrem obrany a prvním vicepremiérem, generálem Abdal-Fattáhem as-Sisím, a také s ministrem zahraničí Nabílem Fahmím. Kromě toho došlo i k jednání ministrů obrany a zahraničí ve formátu 2+2.

Kdopak má ty profesory jmenovat?

14. 2. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 1 minuta

Může to zvenčí možná vypadat jen jako banalita. Jako by se to jmenování nedalo udělat třeba mailem! Také se může zdát, že je ten požadavek na slavnostní formu toho jmenování profesorem jenom jakýmsi staromileckým voláním po jisté okázalosti...

Několik důvodů propadu svobody projevu v USA

14. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Dramatický pád Spojených států v žebříčku, který vypracovala organizace Reportéři bez hranic (RSF) a který hodnotí svobodu projevu v jednotlivých zemích za rok 2013 (ve zprávě pro rok 2014), může zrcadlit tlak Obamovy administrativy na whistleblowery a novináře, zintenzivněný během několika uplynulých týdnů. Tyto kurážné osoby zveřejňují pro ty, kdo v rukou drží moc, nepříjemné informace -- a nahlížejí jim takřka do karet. To se mocným nikdy nezamlouvalo, a proto se vždy chápali všech možných prostředků, aby tomu mohli zabránit.

Británie a Spojené státy se propadly v mezinárodním žebříčku svobody tisku

12. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Velký pokles na žebříčku svobody projevu zaznamenaly země jako Spojené státy, Středoafrická republika a Guatemala. Žebříček vypracovává mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF). Naopak k výraznému zlepšení míry svobody tisku došlo v Ekvádoru, v Bolívii a v Jihoafrické republice. Postavení České republiky se také zlepšilo a z loňského 16. místa si polepšila a je letos na 13. místě.

V čele žebříčku svobody projevu jsou znovu Finsko, Holandsko a Norsko, kdežto nejhorší jsou Turkmenistán, Severní Korea a Eritrea.

Velká Británie se propadla o tři místa na 33. místo. Podle RSF je to proto, že se Británie "vyznamenala šikanováním deníku Guardian" poté, co publikoval informace o praktikách NSA a GCHQ od whistleblowera Edwarda Snowdena.

Tato skutečnost a reakce americké vlády na aféru Snowden, stejně jako uvěznění Chelsey Manningové za prozrazení amerických diplomatických depeší serveru WikiLeaks znamenaly, že se Spojené státy na žebříčku svobody projevu propadly o 13 míst na 46. místo.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Rusko v ratingu svobody tisku na 148. pozici

12. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

V ratingu svobody tisku, který sestavuje každoročně organizace Reportéři bez hranic, se Rusko letos opět umístilo na 148. příčce ze 180. Sousedí tak s Malajsií, Filipínami a Demokratickou republikou Kongo. Reportéři hovoří o "drakonických zákonech" přijímaných v Rusku, stále tužší kontrole internetu, sledování žurnalistů, blogerů, občanských aktivistů.

Další příklad zlotřilosti komunistického režimu

14. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Pan Ivo Rittig dostal v osmdesátých letech za manko v řádu ušušněných několika set tisíc devět let natvrdo, píše Ladislav Stalmach.

Až současný režim umožnil tomuto schopnému člověku projevit svůj talent. Nejprve dostal milost od pana prezidenta Havla a pak jsme mu už dali volnou ruku. Proč splácet stamilionové půjčky? Proč nedat šikulovi pár haléřů z jízdenky? A etický kodex pro Lesy Č. R.? Kdo jiný by ho měl v dnešní době vypracovat?

Přeji panu Rittigovi hodně úspěchů v dokazování jeho neviny. S panem Rampulou za zády se mu to jistě podaří.

A s bezdomovci si nedělejte starosti. Jejich chyba. Nemají talent.

Radiodokument: Pohádky pro naši podvyživenou duši

13. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

< Dominika Švecová a Anežka Janátová

PhDr. Anežka Janátová je psycholožka, která se věnuje už dlouhá léta pedagogické a psychoterapeutické činnosti. Ve své Akademii sociálního umění Tabor vede kurzy, jimiž napomáhá svým studentům k ozdravění jejich psychického života. Pohádky sbírá od svých dvaceti let. Ve svém semináři Tajuplná a léčivá moc pohádek vykládá Janátová pohádky opravdu neotřelým způsobem.

V prosinci loňského roku natočila spolupracovnice Britských listů, dokumentaristka Dominika Švecová na půdě akademie Tabor v Nové Vsi nad Popelkou radiodokument, založený na práci Anežky Janátové s pohádkami v jejím semináři. Pěkně v něm Janátová vysvětluje, jak lze s pohádkami pracovat a jakým jsou pro nás, unavené bezduchým konzumním životem, občerstvením a oživením.

Radiodokument se vysílal v Českém rozhlase na stanici Vltava ve středu 12. 2. ve 21.45. K poslechu je k dispozici do 12. března ZDE

Další podrobnosti jsou na stránkách Českého rozhlasu ZDE.

Jakou pomoc potřebují civilisté v Sýrii a uprchlíci v zahraničí?

14. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

KD│ Humanitární organizace Oxfam poskytuje uprchlíkům v Libanonu finanční pomoc, základní domácí a hygienické potřeby, zimní oblečení a psychologickou pomoc. V Jordánsku provozuje organizace tábor Zátari, kde je umístěno 100 000 uprchlíků, a poskytuje finanční a hygienickou pomoc osobám mimo tábor. V samotné Sýrii se věnuje především opravám vodovodů.

Česká humanitární organizace ADRA známá mimořádně efektivním využitím svěřených zdrojů provádí humanitární sbírku ve prospěch syrských uprchlíků v Jordánsku.

Navzdory mírové konferenci ve Švýcarsku jsou vyhlídky na brzké ukončení konfliktu mizivé a syrští civilisté budou ještě po mnoho měsíců potřebovat zahraniční pomoc, aby vůbec přežili.

Fórum Věda žije! žádá o přístup k informacím o případech, kdy předsednictvo Grantové agentury ČR nerespektovalo při výběru projektů k financování závěry odborných panelů

14. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

V souvislosti s nedávným vývojem v Grantové agentuře České republiky podává o. s. Fórum Věda žije! žádost o zpřístupnění informací dle zákona 106/1999. Předmětem žádosti jsou všechny případy, kdy předsednictvo agentury zasáhlo do grantových soutěží a rozhodlo o financování projektů v rozporu s doporučením hodnotících panelů. Považujeme za varovné znamení, že poslední takový případ z konce minulého roku vedl k rezignaci předsedů několika panelů.

Návštěva uzbeckého prezidenta se "odkládá"

13. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Uzbecká strana prý "požádala o odložení" návštěvy uzbeckého prezidenta Islama Karimova v ČR , která se měla uskutečnit 20. a 21. února. Karimova měl přijmout na Pražském hradě prezident Miloš Zeman. Plánované přijetí kritizovaly organizace zabývající se lidskými právy, protože lidská práva jsou v Uzbekistánu tvrdě potlačována.

V důsledku protestů nepojede Karimov do České republiky

13. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Human Rights Watch

Právě jsme se dozvěděli, že uzbecký prezident Islam Karimov "odložil" svou návštěvu Prahy, která měla být zahájena 20. února. Došlo k tomu po kampani třiceti organizací, včetně organizace Human Rights Watch, které požadovaly, aby Karimovova návštěva v ČR byla zrušena. Oznámení je dobrá zpráva pro všechny, kteří jsou znepokojeni porušováním lidských práv v Uzbekistánu, napsali pracovníci Human Rights Watch Andrew Stroehlein a Steve Swerdlow.

Pan Rittig a podstata české demokracie

13. 2. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Snad na všech českých zpravodajských severech je první zprávou tato: policie zatkla Ivo Rittiga. Píše se rok 2014 a pravicoví politici v souvislosti s pádem Nečasovy vlády kvůli policejnímu zásahu proti Nečasově z veřejných peněz bohatě placené milence stále připomínají veřejnosti (naposledy jsem to slyšel z úst pana Gazdíka včera večer v Radiožurnálu), že policie slíbila odhalení údajné trestné činnosti právě pana Rittiga a že se jí to nedaří -- jako by policejní zásah proti Nečasově milence byl ve skutečnosti jen policií vyvolaným politickým zvratem a jméno pana Rittiga bylo jen záminkou. Mně osobně přijde zajímavé to, jak až do roku 2014 doléhá kontinuita normalizačního režimu, kterou pan Rittig dokonale představuje. Kdo je vlastně pan Rittig a jak se stal tak neuvěřitelně vlivným člověkem? Co jeho kariéra říká o podstatě naší demokracie a polistopadovém režimu? Cituji wikipedii:

Nečas: nebudu zapírat. Chci vypovídat. Jdu příkladem

13. 2. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Strana, která má ve svém názvu adjektiva "občanská" a "demokratická" se zuřivě brání tomu, aby její bývalý předseda byl demokraticky posuzován jako občan, rovný mezi rovnými.

"Obrozovaná" ODS deklaruje, že získávání výhod za protislužby není v politice korupce, ale standardní postup. Účelově lže a státní zástupce Ištván na případech z Itálie a Španělska dokládá jak.

Petr Nečas se možná ptá, proč právě on, který usiloval o nezávislost státního zastupitelství, má být prvním politikem, který by měl být zásadou rovnosti postižen. Na nás se to přece nevztahuje, my politici jsme rovnější. Dělalo se to tak přece vždycky.

A tak dlouho, až jsme v tom až po krk, chce se dodat.

Obrozený občanský demokrat by ale měl reagovat jinak: místo hysterického kopání na všechny strany by měl za Ivo Ištvánem zajít a říci: Nebudu zapírat. Chci vypovídat. Jdu příkladem.

Zásadní otázka celospolečenského významu

13. 2. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 10 minut

Možná až v těchto dnech mnozí z nás docení krok prezidenta republiky, M. Zemana, který odmítl automaticky jmenovat premiérkou ČR M. Němcovou, která mu před očima šermovala pochybnou sto jedničkou hlasů a argumentem, že aférami stíhaná vláda má přece mandát od voličů. Místo toho využil svou pravomoc jmenovat předsedou vlády někoho jiného. Šlo o krizový případ, který vyžadoval krizový scénář (samozřejmě v mezích Ústavy).

Zkrácený pracovní týden

13. 2. 2014 / Pavel Urban

čas čtení 7 minut

Pan Jírovec se ve svém článku zastává čtyřhodinového pracovního týdne jako receptu na přerozdělení nedostatku práce. Dříve bylo práce hodně, dnes je jí méně, neboť velkou část dřiny převzaly stroje. Jako příklad uvádí louku, k jejímuž pokosení byly dříve zapotřebí desítky lidí s hráběmi a vidlemi a to po několik dní. Dnes stačí tři stroje, tři lidé a tři dny a je hotovo.

To je pravda. Je tu ovšem háček. Hrábě můžete dát do rukou komukoliv, ty zvládne i můj tříletý synovec. Pracovat s vidlemi je jen o málo těžší. Jen k těm koním a k té sekačce byl zapotřebí někdo, kdo opravdu umí.

Rusko předkládá RB OSN vlastní návrh rezoluce k Sýrii

13. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin údajně předložil dalším čtyřem stálým členům Rady bezpečnosti - USA, Velké Británii, Francii a Číně - vlastní návrh rezoluce k syrské humanitární krizi. Napsal to server Deutsche Welle s odvoláním na diplomatické zdroje, které si přály zůstat v anonymitě.

Royal Bank of Scotland záměrně ničila firmy, aby se zachránila při bankovní krizi

13. 2. 2014

čas čtení 1 minuta



Stát banku Royal Bank of Scotland zachránil před krachem investicí 45 miliard liber z kapes daňových poplatníků. Whistleblower z tzv. Global Restructuring Group (GRG) v této bance prozradil televizi Channel Four News, že tato jednotka záměrně ničila funkční podniky, ve snaze se zachránit při finanční krizi. Banka záměrně účtovala podnikům horentní poplatky, záměrně zadržovala peněžní částky, poukazované firmám, aby udělaly bankrot, pak jim odebrala aktiva a prodávala je se ziskem ve snaze zachránit se.

Whistleblower z Royal Bank of Scotland konstatoval: "Banka se snažila přežít za každou cenu. Při tom zlikvidovala celou řadu firem. Jednotka GRG sdělila firmám, že je budou bedlivě sledovat, protože si banka nemůže být jista, že neudělají bankrot. Pak od podniků vyžadovala nový kontrakt a větší poplatky. Za "podporu" podnikům účtovala banka 15 000 až 20 000 liber měsíčně. Jedna firma, rodinný podnik, hotel, byla donucena zaplatit bance RBS za blíže nespecifikovanou "podporu" v roce 2009 111 825 liber. Pak jim banka účtovala blíže nevysvětlené další týdenní poplatky. Celkem byl hotel nucen bankce zaplatit více než půl milionu liber. Hotel to přivedlo k bankrotu. Banka RBS toto dělala množství firem po celé Británii. Whistleblower vysvětlit, že ty poplatky byly za nic, jejich účelem bylo přivést firmy k bankrotu. Zbankrotované firmy pak levně koupila banka RBS. Cílem bylo posléze tyto zbankrotované firmy prodat za vyšší cenu a vydělat peníze pro banku.

Britská vláda povodněmi "utopila ztrapňující zprávy"

13. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

David Cameron byl obviněn, že zneužil povodní v Británii k "utopení ztrapňujících zpráv". Vláda totiž uprostřed paniky ohledně povodní a vichřice zveřejnila celou řadu analýz o vztahu Británie k Evropské unii. Z jedné z nich vyplývá, že evropský jednotný trh je pro Británii životně důležitý. Například letecká společnost Easyjet upozorňuje, že bez deregulovaného jednotného evropského trhu by vůbec nemohla fungovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

29183

Koutek reklamní tuposti:

Vyjádření bývalého generálního tajemníka MOV ke komercializaci olympijské myšlenky + humoreska navíc

12. 2. 2014 / Tomáš Koloc

čas čtení 2 minuty

V souvislosti s právě probíhajícími Zimními olympijskými hrami v Soči a naší reflexí jejich odrazu v české mediální sféře (poslední příspěvky z rubriky Koutek reklamní tuposti) obdržely Britské listy dvě trefné reflexe od ekologa Jiřího Gutha a výtvarníka Jiřího Borského.

Zkušenost s Romy v Británii

12. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ve srovnání s jejich sousedy v deprivovaných čtvrtích britských měst, kde se Romové většinou usazují, nacházejí Romové práci daleko častěji než ostatní obyvatelstvo těchto čtvrtí a romské děti také chodějí daleko pravidelněji do školy než původní deprivovaní obyvatelé těchto čtvrtí britských měst. Obvinění, že Romové páchají trestné činy, opakovaně britská policie odmítá jako bezpodstatná, píše v deníku Guardian Yaron Matras.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Všem lidem dobré vůle

12. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Tímto bych chtěl poděkovat všem lidem, kterým nebyl lhostejný můj osud a v rámci svých možností mě pomohli. Jde i morální podporu, kterou moc potřebuji. Zrovna včera jsem byl na úřadě práce, kde jsem se dověděl, že moji žádost o příspěvek na péči zamítli a přitom v odůvodnění uvádí, že mě musí doprovázet manželka, pomáhat do schodů i dělat veškeré domácí práce. Dále uvádí, že mám slabou levou ruku. A přesto i když z toho vyplývá, že jsem odkázán na pomoc druhých lidí, nemám nárok na příspěvek, píše Jan Posolda.

Mezinárodní lidskoprávní organizace žádají Miloše Zemana, aby nepřijímal uzbeckého diktátora Karimova

12. 2. 2014

čas čtení 8 minut

Vážený pane prezidente Zemane,

Děkujeme vám za vaši rychlou reakci na náš dopis, který vyjadřuje hluboké znepokojení nad vaším pozváním pro uzbeckého prezidenta Islama Karimova na oficiální návštěvu tento měsíc.

Uvedl jste tři argumenty, na něž zde chceme reagovat:

Zaprvé, Václav Klaus navštívil Taškent r. 2004, tedy před masakrem v Andižanu v květnu 2005, po němž se vztahy mezinárodního společenství - a především vztahy Evropské unie - vůči vládě uzbeckého režimu změnily dramaticky. Jak víte, Česká republika, spolu s ostatními státy Evropské unie, uvalila na uzbeckou vládou sankce za to, že systematicky odmítala dovolit nezávislé mezinárodní vyšetřování usmrcení stovek převážně pokojných demonstrantů v Andidžanu i za následující útlak, v jehož rámci úřady uvěznily četné obránce lidských práv a novináře za to, že se pokoušeli zdokumentovat masakr a klást v této věci otázky. Nadto, jak jsme uvedli ve svém původním dopise, zatímco diplomatická zdvořilost je důležitá, jsme přesvědčeni, že správný postup by byl odložit pozvání až do doby, kdy budou k dispozici měřitelné důkazy, že prezident Karimov realizovat konkrétní zlepšení v oblasti klíčových lidských práv, které podporuje Evropská unie a která byla definována v četných oficiálních prohlášeních.

Zadruhé, když navštívil prezident Karimov Brusel v lednu 2011, bylo to na pozvání Severoatlantického společenství, nikoliv na pozvání EU. Kromě toho, většina vysokých činitelů, včetně předsedy Rady Evropy Hermana van Rompuye a Vysoké představitelky Evropské unie pro zahraniční věci Catherine Ashtonové, stejně jako beglický král a ministr zahraničních věcí - se s Karimovem nesešli. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso se s ním setkal, ale proti tomu hlasitě a silně protestovala většina organizací, které podepsaly dnešní dopis. Je významné, že ve veřejném prohlášení vydaném po setkání s Karimovem, Barroso zdůraznil, že "posílení styků s Uzbekistánem, na něž je v zásadě Evropská unie připravena, přímo závisí na uzbeckých reformách a na pokroku, zejména v oblasti lidských práv, demokratizace a zákonnosti."

Demonstranti v Bosně si vynutili předčasné volby

12. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

"Víme, že nedokáží způsobit, aby to u nás vypadalo jako ve Švédsku," řekl Aadnan Becirovič, "ale my prostě jen chceme, aby řádně dělali svou práci. Jezdí si v BMW s tmavými okny a mají obrovské platy, jenže nedělají nic."

Hovořil o bosenských politicích, kteří se octli pod velkým tlakem. Bosňané zuří a v Bosně došlo k největšímu násilí od ukončení občanské války r. 1995.

O novém mediálním projektu investigativních novinářů Greenwalda a Scahilla

12. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Elitní investigativní novináři Glenn Greenwald a Jeremy Scahill přicházejí s novým mediálním projektem The Intercept ZDE. Greenwald nedávno po jistých neshodách opustil prestižní pozici v listu The Guardian, kde jako první novinář zveřejnil odtajněné odposlechy NSA, a Scahill před několika týdny přišel s přelomovým snímkem Dirty Wars ZDE pojednávajícím o devastujících dopadech globální bezpilotní kampaně Spojených států. Na projektu se autorsky podílí také novinářka a filmařka dokumentárních snímků Laura Poitrasová.

NATO obdrželo první námořní komponent protiraketové obrany

12. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

NATO obdrželo první ze čtyř torpédoborců protiraketové obrany vybavený systémem Aegis. Loď Donald Cook třídy Arleigh Burke (kódové označení DDG-75, na snímku) U.S. Navy včera připlula do přístavu Rota nedaleko Gibraltaru, kde se nachází velká americká námořní základna. Torpédoborec zde bude trvale dislokován a bude kromě účinkování v systému PRO působit tak jako hlídkové plavidlo.

BRITÁNIE NESE TVRDĚ DŮSLEDKY GLOBÁLNÍHO OTEPLOVÁNÍ:

Británie je ve středu obětí více než stošedesátikilometrové vichřice a znovu prudkých dešťů

12. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ve středu se Británie, trpící v několika částech země vážnými záplavami už od prosince, stala terčem další vlny dramaticky špatného počasí.

  • Země se ve středu odpoledne stala znovu obětí prudkých dešťů a vichřice, dosahující cca 170 km za hodinu.
  • 60 000 zákazníků je bez dodávky elektrického proudu. Většina železničního provozu v Anglii a ve Walesu byla ukončena, protože je provozování vlaků v této situaci nebezpečím života. Firma Virgin Trains varovala cestující, aby se nepokoušeli nikam jezdit vlakem. "Cestující, kteří jsou už ve vlacích, dopravíme jen do nejbližší železniční stanice." Vlaky počkají, až bude bezpečné jet dál.
  • Elektrické troleje zapálily střechu na nádraží v městě Crew a na řadě míst napadaly na koleje stromy.
  • Vládní Úřad pro životní prostředí varoval, že řeka Temže stoupne na nejvyšší úroveň za posledních šedesát let. Vyvolá to podstatné povodně v městech Windsor, Maidenhead a Surrey.
  • V Irské republice bylo ve středu odpoledne bez proudu více než 100 000 domácností a podniků.
  • David Cameron konstatoval v Dolní sněmovně, že nezruší škrty a propouštění v Úřadu pro životní prostředí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ministr Brabec chce bránit obce proti velkorypadlům. Kdo je proti?

12. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), minulý týden navrhl, aby Sobotkova vláda v programovém prohlášení garantovala ochranu severočeských obcí ohrožených těžbou uhlí. Vyplývá to z pracovní verze programového prohlášení, které se Greenpeace podařilo získat. Ve verzi, kterou zveřejnila MFD, však zmínka o ochraně obcí chybí. Vláda má konečnou podobu dokumentu schvalovat již dnes. Greenpeace vyzývá předsedy koaličních stran, aby neustupovali tlaku uhlobaronů Pavla Tykače a Jana Dienstla a jejich lobbistů a bourání obcí kvůli rozšiřování povrchových uhelných dolů v programovém prohlášení výslovně odmítli.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2013

14. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

80294