Jak Jílková vidí nepřizpůsobivé osoby

10. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Včera jsem sledoval pořad paní Jílkové "Máte slovo" o nepřizpůsobivých osobách, píše Jan Posolda. Ještě před svým onemocněním jsem pracoval u bezpečnostní agentury a z tohoto titulu jsem přicházel do styku s osobami vysoce postavenými i normálně fyzicky pracujícími a samozřejmě i s osobami, které se nazývají nepřizpůsobivými. Názory fyzicky pracujících osob na pracovní podmínky a platy nejde interpretovat. A z těchto řad pochází i osoby sociálně vyloučené, ne tedy nepřizpůsobivé.

V rámci likvidace firmy či omezování pracovních míst přijdou nejen o práci, ale většinou i o rodinu a byt a najednou jsou před padesátkou na ulici i když, jak říká moje manželka, není práce, nejsou peníze.

A sehnat práci, o tom Vy víte své.Statistika jasně říká, kolik lidi čeká na jedno pracovní místo. Veřejně prospěšné práce mohou stačit jako přivýdělek k důchodu, ale ne na uživení. A dostat sociální příspěvek je nemožné.Vím to z vlastní zkušenosti.

Jsem odkázán na pomoc druhé osoby a již více než rok se snažím vyřídit příspěvek na péči.Takže také směřuji do té kategorie, kterou Vy nazýváte nepřizpůsobivá osoba. Díky špatné práci odpovědných pracovníků na úřadě práce. Znám i podmínky na ubytovnách - hodně peněz, za málo muziky. WC na chodbě, společné i umývárka, žádný klid atd. Budovy většinou v dezolátním stavu.

Takže nesvádějte nic na tyto lidi, oni by rádi pracovali, za slušný plat, aby se užívili, jak jim to zaručuje i Listina základních práv a svobod.

Stát nedodržuje ani mezinárodní úmluvu o právech zdravotně postižených osob, která jasně stanoví, že stát je povinen zabránit sociálnímu vyloučení osob.Jak říká lidové přísloví "ryba smrdí od hlavy". Náprava v této věci je v nedohlednu.

0
Vytisknout
12505

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2014