Ruské vojenské námořnictvo letos postaví 40 nových plavidel

4. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruské vojenské námořnictvo má letos obdržet 40 nových bojových a podpůrných plavidel. Agentuře RIA Novosti to sdělil vysoce postavený vojenský představitel.

Kromě hladinových lodí různých tříd dostane námořnictvo také třetí jadernou ponorku třídy Borej nazvanou Vladimir Monomach a dieselelektrickou ponorku třídy Varšavjanka, oznámil kontradmirál Viktor Bursuk.

Bursuk, jenž má na starosti vyzbrojování námořnictva, také sdělil, že Rusko bude letos pokračovat v opravách a repasování jaderného raketového křižníku Admirál Nachimov (na snímku) a tří útočných jaderných ponorek.

Křižník třidy Kirov do roku 1992 známý jako Kalinin byl zařazen do služby v roce 1989 a od roku 1999 se nachází v doku v loděnici Sevmaš v Severodvinsku u Bílého moře.

Admirál Nachimov by se měl znovu připojit k ruské flotile v roce 2018 s nejpokročilejšími zbraněmi pro plavidlo své třídy. (Vojenská plavidla nezastarávají tak rapidně jako jiná technika a mívají zpravidla spolehlivou služební životnost nejméně 30 let. Admirál Nachimov má fakticky odslouženo 10 let. - Pozn. KD.)

Mezi novými podpůrnými plavidly má být mj. Igor Bělousov, pokročilá pátrací a záchranná loď určená ke zvýšení kapacity zachraňovat ponorky a hladinové lodi v nesnázích.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12786

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2014