Čínský hospodářský zázrak je založen na povinných brigádách studentů

15. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Harmonické spojení autoritářského komunismu a agresivního manažerského kapitalismu: Co si může lidstvo přát lepšího?

Britští vládní politikové z Konzervativní strany jsou v těchto dnech na návštěvě v Číně a vychvalují tam čínského podnikatelského ducha a rozvoj čínské ekonomiky, který "pomůže všem". Jak napsal v deníku Guardian komentátor Aditya Chakrabortty, vůbec však nehovoří o povinných dlouhodobých brigádách čínských středoškoláků v západních podnicích v Číně. Ty vypovídají o tom, jakou cenu musejí platit obyčejní Číňané za hospodářské styky mezi Čínou a Západem daleko výmluvněji než fráze ministrů.

V červnu 2011 bylo nařízeno středoškolákovi Zhangu Litongovi (16) a jeho spolužákům, aby opustili domovy svých rodičů a přesunuli se do továrny na výrobu západních elektronických přístrojů. Byli posláni na půlroční pracovní stáž v obří firmě Foxconn v městě Šenžen dvacet hodin vlakem od jejich domova v centrální Číně. Sami o tom nemohli rozhodovat. Půlroční stáž byla povinná.

Pro středoškoláky v prvním ročníku střední školy byla tato pracovní stáž protizákonná. Podle čínského zákona musí mít pracovní stáže v továrně přímý vztah k předmětům, který se ve škole vyučuje. Zhang studoval humanitní obory, specializoval se na výtvarnou výchovu a intenzivně se zajímal o obrazy ruských realistů. Půl roku strávil v továrně Foxconn, kde vyráběl iPady a další spotřební elektroniku.

Po příjezdu do továrny byla třída zmatených středoškoláků rozdělena a ubytována na různých ubytovnách, mezi dospělými, které neznali. Studenti vykonávali po celou dobu jeden nebo dva drobné úkony po dlouhou dobu hodin. "Bylo to unavující a nudné," sdělil novinářům. "Rád bych z té práce odešel, ale nesměl jsem."

Zhangův příběh je typický. Foxconn, hlavní dodavatel výrobků firmě Apple, používá velké množství studentských pracovních sil. V září 2010 bylo patnáct procent - tedy 150 000 - jeho zaměstnanců středoškoláci na povinné brigádě. 70 procent zaměstnanců firmy Honda v Číně jsou středoškoláci na povinných pracovních stážích.

Minulý týden přiznala firma Foxconn, že porušila zákon tím, že donutila středoškoláky pracovat přesčas a v noci. Tisíce jich vyrábějí novou konzoli PlayStation 4. Když si studenti stěžují na zdravotní potíže, nikdo jim u běžícího pásu nepomůže. Jsou rukojmími svých učitelů, státních úřadů - a západních komerčních firem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12403

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2013