Švýcarští vědci: Svršky Jásira Arafata obsahují polonium

16. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Švýcarští vědci v časopise Lancet publikovali detaily ohledně radioaktivní látky nalezené ve svršcích zesnulého palestinského předáka Jásira Arafata. Posilují tak podezření, že Arafat byl otráven Izraelem.

Objevení izotopu polonia 210 bylo poprvé zveřejněno v loňském roce. Arafatovo tělo bylo v listopadu exhumováno z mauzolea v Ramalláhu a vzorky testovány švýcarskými, francouzskými a ruskými vědci. Oficiálně však nedošlo k publikování výsledků.

Toxikologové nyní v Lancetu tvrdí, že prozkoumali 38 předmětů, které náležely Arafatovi, včetně spodního prádla a kartáčku na zuby, a srovnali výsledky s kontrolní skupinou jiných jeho 37 předmětů, které byly uskladněny nějakou dobu před Arafatovou smrtí v roce 2004.

Přitom nalezli stopy polonia 210. Ačkoliv chybějící symptomy jako nedostatek kostní dřeně a vypadávání vlasů nepodporují hypotézu o akutním radiačním syndromu, naopak nevolnost, zvracení, únava, průjem a anorexie, po nichž následovalo selhání jater a ledvin, nasvědčují radioaktivní otravě.

Ruský představitel nicméně v úterý prohlásil, že ruští vědci žádné stopy polonia nenalezli.

Polonium 210 bylo použito k zabití Alexandra Litviněnka, bývalého agenta ruské KGB, který zemřel v Londýně v roce 2006.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9197

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2013