Nizozemsko žádá vysvětlení poté, co byl v Moskvě zmlácen jeho diplomat

16. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Nizozemí žádá po ruské straně vysvětlení incidentu, při němž byl v Moskvě zmlácen jeden z jeho diplomatů. Vláda premiéra Rutteho povolala ruského velvyslance v Haagu k podání vysvětlení poté, co byl druhý nejvyšší diplomat velvyslanectví v Moskvě napaden neznámými útočníky, kteří se vydávali za elektrikáře.

Minulý týden se musel nizozemský ministr zahraničí Timmermans omluvit za zadržení ruského diplomata v Haagu, které podle něj představovalo porušení diplomatické imunity. Rusko si stěžovalo, že diplomat během zadržení čelil útoku.

Oba incidenty probíhají současně s diplomatickým napětím, které vyvolalo ruské zatčení aktivistů Greenpeace v Arktidě. Mezi zadrženými obviněnými z "pirátství" jsou i dva nizozemští občané.

Útočníci v úterý večer vnikli do bytu nizozemského diplomata, povalili ho na zem, zbili ho a na zrcadlo namalovali rtěnkou srdce obsahující zkratku LGBT (označující sexuální menšiny). Diplomat, jímž je podle nizozemských médií Onno Elderenbosch, byl podle ministra zahraničí lehce zraněn. Podle Moskvy byl diplomat zmlácen policejním obuškem a zadržován několik hodin.

Rutte označil incident za "velmi vážný" a prohlásil, že si přeje znát veškerá fakta před tím, než ho bude dle komentovat. Ruské ministerstvo zahraničí vyjádřilo lítost a oznámilo, že útok bude důkladně vyšetřen.

Spojené státy incident odsoudily.

Timmermans, který hovoří rusky, hodlá během dneška telefonovat svému protějšku Lavrovovi.

Nizozemsko a Rusko letos slaví čtyři sta let od navázání diplomatických styků. Výročí mělo být oslaveno sérií politických návštěv na vysoké úrovni, kulturních výměn a obchodních cest. Avšak nizozemští politici vyzvali krále Willema-Alexandra a královnu Maximu, aby zrušili návštěvu plánovanou na příští měsíc.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8189

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2013