Změní volby situaci ve státě k lepšímu?

5. 9. 2013 / Petr Pokorný

čas čtení 3 minuty

Jen důsledná účast většiny občanů, jejich paměť na ty, co způsobovali dlouhodobě škody veřejnosti a výběr alespoň těch stran a osob, které byť částečně a stále hájí zájmy řadových občanů, má šanci situaci po volbách alespoň částečně zlepšit.

Tuto otázku jsem si položil několikrát. Bohužel mi zatím vždy vyšla odpověď "nejspíše ne"! Každý si jistě položí otázku -- proč? Podívejme se na současnou a minulou atmosféru v politice a ekonomii naší země.

Důvod zájmu více jak 80% obyvatel této země prosadit předčasné volby byl dán jejich stále se zhoršující situací. Naproti tomu ti, co se podíleli na rozkradení tohoto státu, ať již v minulosti (divoká, kupónová privatizace), nebo v posledních letech, stále více bohatli, korumpovali, lobbovali a pokračovali v rozkrádání státního majetku. Kdo jim to umožňoval? Především politici a to převážně z pravicových stran (ODS, TOP 09 a různí přeběhlíci).

Přitom největší rozkrádání, korupci a ožebračování občanů podporovaly tyto strany přijímáním asociálních zákonů (ve zdravotnictví, v sociální sféře a p.). Snad největším podvodem na občanech bylo prosazení "církevních restitucí" bez důkazů o vlastnictví před únorem r. 1948.

A právě nyní se dostáváme k důvodu, proč si myslím, že se nic výrazného nezmění. Zůstávají tytéž strany, zodpovědné za devastaci ČR, na své kandidátky si dávají zase tytéž osoby. To znamená, že místo toho, aby přišli noví "neprofláknutí" poslanci, aby se přerušily mafiánské (pardon korupční a lobbistické) vztahy, bude tam znovu minimálně 150 původních poslanců. Tím se vlastně zabrání změnám!!! Bude se tedy moci pokračovat v další devastaci naší republiky. Pravděpodobně nebude příliš efektivní ani snaha prezidenta ČR p. ing. Zemana (byť se o to snaží) o zpřísnění podmínek kontroly nabytí majetku, zlepšení soudnictví a Policie ČR.

Kdo nejvíce tyje ze současné situace v ODS, z rozháranosti ČSSD, kde se nedodržují ani výsledky vnitrostranické volby předsedy p. Mgr. Sobotky? No přeci ta strana, která způsobila tolik škod -- TOP 09. Zajímavý je postoj sdělovacích prostředků (většinou rakouských a německých) a jejich podpora p. Schwarzenbergovi, za kterým se schovává a "poučuje" p. ing. Kalousek.

Jen důsledné vyšetření korupčních kauz (padáky, Pandury, letadla CASA, OPEN CARD, ...) a nekompromisní potrestání zodpovědných osob, by bylo tím, co by pomohlo zlepšit neutěšenou situaci v naší zemi. Přijetí zákona o dokladování způsobu získání majetku legální cestou od - řekněme 5 milionů výše, by tomu též pomohlo. Kdo si peníze řádně vydělal, ten to může doložit, stejně jako získání majetku z restitucí. A ti, co by to nemohli doložit, si zaslouží zabavení majetku a potrestání, neboť je zřejmé, že jej získali protizákonně.

To však by mohlo nastat jen v případě zvolení poctivých, důsledných a odvolatelných poslanců. To by musely vzniknout nezprofanované nové strany, které by plnily poctivě svůj program, pro který je občané volili. A to je právě tím kamenem úrazu. My na to asi nemáme, nebo jsme již tak pohodlní a pasivní, že je malá pravděpodobnost zlepšení.

Jen důsledná účast většiny občanů, jejich paměť na ty, co způsobovali dlouhodobě škody veřejnosti a výběr alespoň těch stran a osob, které byť částečně a stále hájí zájmy řadových občanů, má šanci situaci po volbách alespoň částečně zlepšit.

Pamatujme!!!

0
Vytisknout
9347

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2013