V západních Čechách to umíme

3. 9. 2013 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Udělejte si příští výlet do západních Čech, třeba do kláštera v Kladrubech, píše František Řezáč.

Je to úchvatná ukázka gotizujícího baroka od Santiniho. Myslím, že můj rodný kraj si počíná lépe, i když je stále co zlepšovat. Nedávno jsme byli na novější naučné stezce na Práchni a okolí u Horažďovic. I v této erz-české krajině, kam se cizích turistů dostane málo, je na naučných tabulích text v němčině a angličtině. A orientace vzorná. Tak my jsme teď tady!, ukazovali jsme si na čísla v mapce na každé tabuli, až jsme se tomu smáli...

Od onoho dne vím, že se čmelák zemní řekne latinsky bombus terestris, italsky bomba terestra, což ale zase připomíná Sýrii.

V příhraničí je nejlepší, to bych doporučil i Východočechům, založit (nejen) pro turistiku tzv. mikroregion nebo euroregion. Hu nás sou to Domažlice a Furth im Wald, obojí stojí za návštěvu. Skoro všude po obou stranách hranice dvoujazyčné tabule, že se dá platit eurem samozřejmost. I v Plzni v obchodech kolem dálnice D5. Podobně je tomu v krajině mého dětství, na Chebsku neboli Egerlandu, kde je Euregio Egrensis. Zde vedle dalšího mohou upoutat naučné tabule společného geoparku.

Češi měli historicky blíž k Němcům než k Polákům, ale mohlo by se to zkusit i ve východních Čechách ku prospěchu obou stran.

0
Vytisknout
9971

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2013