USA špehovaly prezidenty Brazílie a Mexika. Obě země hněvivě žádají vysvětlení

3. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Vlády Brazílie a Mexika předvolaly velvyslance USA za účelem vysvětlení nejnovějších zpráv o tom, že americká služba NSA špehovala jejich prezidenty. Toto odhalení hrozí poškodit vztahy USA se dvěma největšími latinskoamerickými ekonomikami.

V nedělní relaci O Globo's "Fantastico" Glenn Greenwald, americký novinář zapojený do zveřejňování materiálů získaných bývalým zaměstnancem NSA Edwardem Snowdenem, předložil dokumenty, které svědčí o špehování brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové a mexického prezidenta Enrique Peñy Niety. Není jasné, zda toto špehování pokračuje.

Nieta během kampaně v roce 2012 poukázal na to, že je špehován. Týkalo se to také textových zpráv, ve kterých diskutoval o složení kabinetu.

Dokumenty, o nichž hovoří Greenwald, také odhalují, že NSA četla zprávy a emaily odesílané brazilskou prezidentkou. NSA se zajímala o to, s kým Rousseffová komunikuje a vzorce komunikace těchto osob mezi sebou navzájem a s dalšími stranami.

Mexické ministerstvo se ostře distancovalo od špionážních aktivit porušujících mezinárodní právo, ačkoliv zdůraznilo, že zveřejněné informace nepovažuje za přesné. Podle mexické vlády taková praxe porušuje Chartu OSN a mandát Mezinárodního soudního dvora.

Brazilské ministerstvo spravedlnosti zase hovoří o nepřijatelném narušení suverenity.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6694

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2013