Labouristé vyčítají firmám Tesco a Next, že zaměstnávají "levné cizince"

12. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Ve snaze nezůstat pozadu za konzervativci začala se Labouristická strana v Británii také chovat xenofobně. Stínový labouristický ministr pro imigrační otázky Chris Bryant obvinil firmy Tesco a Next, že dávají přednost při zaměstnávání osob cizincům před Brity. Obě firmy však oplátkou obvinili Labouristickou stranu, že si plete fakta.

Kontroverze vznikla v době, kdy studie britského parlamentu dokázala, že britští zaměstnanci utrpěli drastický pokles svých platů, ve výši až 5,5 procenta.

Chris Bryant si stěžuje, že firtma Tesco otevřela nové distribuční středisko na jihovýchodě Anglie, v hrabství Kent. Avšak dosavadním zaměstnancům "prý bylo oznámeno", že se mohou přesunout k práci v novém středisku pouze, pokud přijmou snížení platů. To přijali většinou jen zaměstnanci z východní Evropy."

Firma Tesco uvedla, že dala práci 350 novým místním lidem, ale v severoanglickém Dagenhamu, nikoliv v Kentu. Mluvčí firmy Tesco konstatoval: "Je nesprávné obviňovat Tesco z tohoto chování. Pracujeme nesmírně usilovně, abychom získali místní lidi, a právě jsme v Dagenhamu zaměstnali 350 nových místních lidí."

Bryant také obvinil oděvní firmu Next, že pro svůj letní výprodej zaměstnala 500 Poláků ve svém skladišti v západním Yorkshiru a letos dalších 300 Poláků. Mluvčí firmy Next uvedl, že jeho podnik byl nucen hledat zaměstnance v zahraničí, nikoliv aby ušetřil, ale proto, že v Británii se nikdo nehlásil na dočasná zaměstnání. "Pan Bryant nás falešně obviňuje, že zaměstnávání polských zaměstnanců nám umožňuje vyhýbat se pracovním předpisům. Zdůrazňujeme, že občanství našich zaměstnanců nijak neovlivňuje jejich práva podle pracovní legislativy a pan Bryant by to měl vědět."

V Británii je trestným činem platit přistěhovalcům nižší platy než místním lidem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6405

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2013