Izrael schválil výstavbu dalších téměř 1 200 domů na palestinské půdě

12. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Izrael v neděli schválil výstavbu téměř 1 200 nových domů židovských osadníků na palestinsém území. Současně odsouhlasil propuštění 26 Palestinců vězněných z bezpečnostních důvodů. Patrně se tedy jedná o obchod, který je ouverturou mírových rozhovorů obnovovaných po pěti letech pod nátlakem a patronátem amerického ministra zahraničí Johna Kerryho.

Mezi Palestinci i Izraelci však narůstá pocit, že cena za rozhovory je příliš vysoká. Zejména palestinská strana je nespokojena. Jednalo se během týdne již o třetí oznámení další židovské výstavby na území, kde chtějí Palestinci vyhlásit vlastní stát. Palestinci se obávají, že se rozhovory změní v pouhou zástěrku, za níž dojde k rozšíření židovské kolonizace.

Rozhovory budou obnoveny ve středu v Jeruzalémě a navážou na přípravná jednání, která před dvěma týdny proběhla ve Washingtonu. Američané by chtěli dosáhnout dohody o dvoustátním řešení v horizontu devíti měsíců, včetně vytyčení hranic, bezpečnostního uspořádání a rozhodnutí otázky palestinských uprchlíků.

Palestinci žádají stát zahrnující Západní břeh Jordánu, Gazu a východní Jeruzalém, tedy území, jehož se Izrael zmocnil v Šestidenní válce v roce 1967. Jsou však ochotni vyměnit část území západního břehu s největšími židovskými osadami za jiné. Izrael od anexe vybudoval desítky osad, v nichž nyní žije na 560 000 Izraelců.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6531

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2013