Jak trávil Edward Snowden svůj čas na moskevském letišti

2. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Podle právníka Anatolije Kučereny četl Snowden ruskou literaturu a historii a učil se azbuku. Okolnosti jeho pobytu na moskevském letišti Šeremetěvo byly "podobné domácímu vězení, jenže Edward Snowden nebyl doma", řekl Kučerena, který, jak uvedl, si povšiml stresu, který Snowden utrpěl, když musel zůstávat měsíc v uzavřeném prostředí v zemi nikoho.

Po Snowdenově setkání s pracovníky lidskoprávních organizací dne 12. července se Kučerena stal Snowdenovým jediným kontaktem s vnějším světem. Kučerena cestoval na letiště několikrát týdně, autobusem z oblasti odletů do místnosti, kde Snowden setrvával bez dohližitelů či osobních strážců. Snowden přicestoval téměř úplně bez zavazadel, takže mu Kučerena přivezl čisté košile a boty a také knihy. Snowden nemohl dělat nic jiného než surfovat po internetu a číst.

Kučerena uvedl, že Snowdenovi vybral celou řadu klasických ruských knih, abych pochopil mentalitu Rusů: Dostojevského Zločin a trest, povídky Antona Čechova a texty ruského historika Nikolaje Karamzina. Snowden rychle přečetl Zločin a trest. Poté, co si přečetl výběr textů od Karamzina, ruského autora z 19. století, který napsal první všeobecnou historii ruského státu, požádal o Karamzinovo kompletní dílo.

Poté, co Snowden vystoupil v ruském televizním zprqavodajství prostřednictvím videolinku se svým otcem, Kučerena pomáhá Snowdenovi starašímu získat vízum, aby mohl navštívit svého syna v Rusku.

Lidé píší z celého Ruska a nabízejí Snowdenovi ubytování, ochranu a peníze, řekl Kučerena. "Byl jsem překvapen, že se tolik Rusů ozvalo a že o něho má tolik lidí starost," řekl právník.

Kučerena popřel, že by on sám nebo Snowden byli v kontaktu se zahraničními vládami anebo že by hovořil o Snowdenově žádosti o azyl s Krelmel. "Nepotřebuju mluvit s vysoce postavenými politiky," řekl Kučerena. "Nechci se angažovat ve vysoké politice. Mou profesí je právo."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8726

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2013