OBRAZ ČR V ZAHRANIČÍ:

Guardian: Premiér ČR nucen odstoupit kvůli spolupracovnici, postižené skandálem

17. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Rozhodnutí Petra Nečase následuje po žalobě za úplatkářství a špehování, vznesené proti šéfce jeho úřadu

Český premiér Petr Nečas byl donucen odstoupit poté, co jeho nejbližší spolupracovnice byla spojena se skandálem týkajícím se podvodů a špehování. Tím se tato členská země dostala do období nejistoty.

Podle české ústavy bude muset nyní odstoupit celá vláda a zřejmě dojde k handlování mezi členy vládní koalice, opozice a prezidentem, než bude utvořena vláda nová.

K tomu též: BBC: "Český prezident Nečas odstupuje kvůli skandálu" ZDE (BBC dokonce tuto zprávu rozeslala emailem jako "news alert")

Nečas odstoupil jen několik dní poté, co prokurátoři obvinili šéfku jeho úřadu, Janu Nagyovou, že podplácela poslance a nařídila rozvědce, aby lidi špehovala. Jedním cílem sledování byla podle právníků, podílejících se na tomto případu, premiérova vlastní žena, s níž se rozvádí.

Nečas řekl, že o špehování nevěděl, avšak obvinění byla tak závažná, že jeho koaliční partneři dali najevo, že ho už nemohou podporovat.

Nečas řekl na tiskové konferenci, že oficiálně odstoupí v pondělí. Uvedl, že se jeho strana pokusí utvořit novou vládu, kterou by měl vést někdo jiný, až do pravidelných voleb příští rok. Avšak bylo nejasné, zda jeho koaliční partneři nebo prezident Miloš Zeman to podpoří. Před dvěma desetiletími uskutečnil český disident Václav Havel "sametovou revoluci", která svrhla vládu komunistů a proměnila jeho zemi v maják svobody. Avšak od té doby se Česká republika propadla do bahna korupce politiků.

Nečas a jeho vláda budou zatím vládnout dál, než bude vytvořena nová vláda. Prezident Zeman podstatnou měrou ovlivní, kdo převezme moc. Jestliže nevznikne použitelná vláda na tři pokusy, nebo pokud parlament rozhodne se rozpustit, budou se konat předčasné volby.

Právník Nagyové, která je teď ve vazbě, tvrdí, že Nagyová popírá některá obvinění vznesená vůči ní a ohledně jiných Nagyová tvrdí, že jednala v dobré víře.

Podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
6702

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2013