Pokouší se britská vláda umlčet média ohledně špehování občanů a zahraničních diplomatů?

18. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Britské ministerstvo obrany vydalo dne 7. června důvěrnou směrnici, tzv. "D notice", společnosti BBC a dalším britským médiím. Jejím cílem bylo potlačit šíření informací o špehování občanů a diplomatů výzvědnými agenturami Británie a USA.

Šéfredaktoři byli požádáni, aby nepublikovali informace, které mohou "ohrozit bezpečnost státu a možná i britský personál". Cenzurní směrnice "D notice" byla vydána den poté, co deník Guardian zveřejnil podrobnosti o špehování, které provádí americký Úřad pro bezpečnost státu (NSA) prostřednictvím svého programu Prism.

Směrnice byla označena jako důvěrná a médiím bylo zakázáno, aby ji publikovala. Jenže ji zveřejnil na svém blogu Guido Fawkes. Směrnice má pro šéfredaktory pouze poradenský význam, ale cílem vládního nátlaku je nicméně zabránit zveřejňování informaci, které by "ohrozily britské vojenské a výzvědné operace a metody".

Varování vydali činitelé britského ministerstva obrany v době, kdy BBC, komerční televize ITN a Sky NEws a další média po celém světě široce informovaly o podrobnostech špehování občanů, které zveřejnil americký whistleblower Edward Snowden. Prozrazené informace, které široce publikoval britský deník Guardian a americký deník Washington Post, vévodily jako hlavní zprávy zpravodajství na obou stranách Atlantiku déle než týden.

Není jasné, jaký dopad mělo cenzurní varování na postoj britských médií k informacím, zveřejněných Edwardem Snowdenem. Britský ministr zahraničí William Hague byl v pondělí ráno interviewován rozhlasem BBC a nedostal otázku, jak je možné, že Británie špehovala zahraniční politiky a diplomaty na summitu G20 v roce 2009. Záležitost však byla analyzována v příspěvku, který se v ranním publicistickém pořadu BBC Radio Four vysílal v pondělí ráno v 8.45.

Mluvčí společnosti BBC se odmítl vyjádřit, zda "D notice" ministerstva obrany měla na potlačování informací od Edwarda Snowdena nějaký vliv, ale zdůraznil, že společnost BBC informovala o skutečnosti, že Británie špehovala zahraničí diplomaty a politiky během summitu G20 po celý den každou hodinu ve svém zpravodajství.

Podle blogu Guido Fawkese se ve varování ministerstva obrany praví: "V poslední době se objevila celá řada článků v souvislosti s tím, jak britské výzvědné služby získávají informace ze zahraničních zdrojů. I když žádné tyto články nebyly v protikladu se směrnicemi, obsaženými v rámci poradenského systému ministerstva obrany, výzvědné služby se obávají, že další vývoj na toto téma by mohl začít ohrožovat bezpečnost Velké Británie a možná i britský personál."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6823

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2013