Risk ano - ale kde?

11. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Poučný, opravdu poučný je rozhovor s Bohuslavem Sobotkou na stránkách Aktuálně.cz. Pan předseda, "přítel" Sobotka zde nastiňuje své představy o budoucí vládě této republiky. Pomineme-li, že za půl roku se může ještě ledacos změnit, pan Sobotka bere jako fakt, že oni budou těmi vyvolenými, kteří budou skládat příští vládu. Ano, preference tomu nasvědčují, ale preference ještě nikdy žádné volby nevyhrály, píše Pavel Tučka.

Člověk by si myslel, že sociální demokracii, pokud si tedy myslí, že volby vyhraje, bude záležet na tom, aby opravdu tu vládu sestavila, že se bude chovat tak, aby nějaká strana vůbec s ní byla ochotná jít do koalice. Jak to ale vypadá ve skutečnosti? Otevřeme-li televizi, rozhlas, noviny, a zaposloucháme-li se do jakékoli slovní produkce jejích představitelů, co slyšíme. Pouze my, my, sociální demokracie, my jsme spása země, všechny smysluplné zákony a návrhy jsou naše zákony a návrhy, sociální demokracie vždy iniciuje hlasování o nedůvěře vládě, jako kdyby měla nadpoloviční většinu v parlamentě... Slyšel někdo, že by někdy řekli: my společně s... (doplňte si podle libosti)? Myslím, že takový případ se v posledním desetiletí nevyskytl... Mně osobně připadá, že jsou nemocní chorobnou touhou po moci -- a podle toho se chovají. Kopou na všechny strany hlava nehlava a rovnoprávná spolupráce levicových stran je pro ně zřejmě sprosté slovo. Třeba si opravdu myslí, že obdrží více než 50 procent, co já vím?

Jsem levicového založení a byl bych rád, kdyby se vláda, která tu nyní vládne, odebrala do ztracena. Osobně bych si dovedl představit vládu, levicovou vládu, třeba s naší tichou podporou, podporou komunistů. Proč ne? Ale přečtěme si ještě jednou slova pana Sobotky: Komunisté si budou muset vybrat... Představuje si to pěkně, pan "přítel". Komunisté podle něj mají jediné právo: bezpodmínečně podporovat vládu soc. dem., jinak tu bude vládnou pravice. Do vládnutí nebudou mít právo mluvit, ale odpovědnost za špatné vládnutí soc. dem., tu už zřejmě ponesou. A to doufám, že KSČM odmítne, neboť v slovníku obecném se tomuto jednání říká vydírání.

Vládnutí s komunisty je podle předsedy a "přítele" Sobotky riskantní. Není ovšem riskantní (za současných politických představ soc. dem.) pro všechny strany, levicové či pravicové, vládnout s našimi oranžovými přáteli? Ale možná že by s tímto hodnocením náš čacký Slávek Sobotka nesouhlasil. Neboť co sociální demokracie činí, správně činí.

0
Vytisknout
9370

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2013