Proč by mohl uspět Zeman

25. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Proč píšu? Chtěl bych Vám dodat svoji úvahu o tom, proč mohl tak uspět Zeman. Řekl bych, že vyloženě xenofobní a "maloměšťáčtí" voliči nebyli většinou jeho elektorátu v prvním kole. Řekněme, že to byla jen polovina. Druhá polovina mohla vzniknout z následujícího: Člověk v důchodu či těsně před důchodem, s ekonomickým stavem těsně na hraně pádu do katastrofy (měsíční rozpočet +0 až +500 kč, po zredukování výdajů na absolutní minimum), obecně se o politiku tolik nezajímající a na rozdíl od mladších už asi neschopný pochopit ekologickou kritiku průmyslové společnosti, kde je jedno, jestli je u kormidla pravice, či stará levice.

A tito v zoufalé situaci se před první volbou dostali do "podobné" situace jako třeba já, když jsem uvažoval, zda tříštit hlasy mezi TF a JD. Ale u nás "kavárníků" bylo uvědomění, že volba prezidenta není tak důležitá, není to sněmovna, a jelikož ještě třeba není naše ekonomická situace katastrofální, tak probíhala volba v poklidu a nad Zemanem jsme ani neuvažovali.

Kdežto těm lidem v tom katastrofálním ekonomickém stavu mohla vládnout taková hrůza, že zvítězí "pravice", že měli obavu byť jen tříštit hlasy mezi Zemana a Dienstbiera, píše Martin Ševčík.

Klidně přece mohl nastat stav, kdy by Zeman s JD dopadli fifty-fifty, k tomu Karel s Fischerem taky fifty-fifty a tito mohli o chlup proklouznout do druhého kola bez "levicového" soupeře.

Vzhledem k tomu, že jim jde nyní už o každou korunu, která je dělí od propasti, tak si nemohli dovolit riskovat. Přece jen Zeman se svou "starou levicí" pro ně není taková katastrofa.

Okamžitě dodávám, že u toho zapomněli, že prezident je z principu nijak nespasí a že volbou Zemana si zadělali na prohru v příštích volbách do sněmovny, což bude pro ně teprve ta katastrofa.

Mě na Zemanovi nejvíc irituje ta jeho antiekologická rétorika, kterou bude vymývat lidem hlavu -- ve stylu rakovina možná, hlad jistý a bude lobbovat za temelíny. Jenže já těmto vzdělaným lidem z venkova jejich špatnou volbu odpouštím - obzvláště s přihlédnutím k té jejich tíživé situaci, která je nutí jednat jasně proti pravici.

Na tu druhou polovinu jeho elektorátu padá právě ta xenofobní maloměšťácká gulášovo socialistická povaha. No a nyní se k Zemanovi přidá asi spousta takových, jako jsem já. Věřte, že se značnou nevolí, ale dohraju tu reality show jako svou oběť proti těm fanatikům od Karla, ty prostě nemůžu strávit.

Přidávám k "dobrému" další příklady nadřazeného protototalitního chování prokarlovců:

Kamarád (28 let, dříve spíš volič pravice) dělává vedoucího na táboře, popisoval mi, jak ho na Facebooku kádrovali jeho mladí 16 a méně letí táborníci za to, že volil Dienstbiera a nyní nechce jít volit.

Nebo jiný kamarád (26 let) popisoval, jak jeho známé (asi ještě mladší) na Facebooku přidal nevinný nesouhlasný komentář k její agitaci za Karla už před prvním kolem, zeptal se jí proč ho volí a podobně. Došel mu od ní soukromý vzkaz, že se omlouvá, ale že jeho komentář se jí nehodil do jejího profilu a agitace, takže mu ho smazala. Napsal jí, že když dojdou argumenty, přichází cenzura, napsala, že toto není žádná cenzura ....

0
Vytisknout
9267

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2013