O nepromyšleném moralizování

27. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Byla oproti volbě Zemanovi morální volbou ta, která by volila člověka, jemuž podle jeho vlastních výroků nevadí korupce a který srovnává uplácení poslanců, kteří se vzdali mandátů, s koupením si sexu za náhrdelník v rámci "partnerského" (pokud si někdo kupuje sex za náhrdelník, není to podle mne už partnerství, ale konkubinát) svazku?

Byla morální ta volba, která volí prvního místopředsedu Nečasovy vlády a předsedu strany TOP09? Bylo morální volit toho, kdo se nepostavil proti Kalouskově hysterii a bezprecedentnímu nátlaku na policii v případu vyšetřování Vlasty Parkanové? A je nakonec morální opěvovat něčí původ, kádrovat lidi podle toho, do jakého sociálního prostředí se narodili? Volit někoho vlastně jenom proto, že je to kníže, protože jiné výrazné zásluhy nemá?

Jsem šokován moralizováním, které se objevuje po prezidentských volbách, nad tím, že lidé volili nějak nemorálně, když volili Miloše Zemana. Volby nejsou přece bitvou morálek, nýbrž vystihují určitý sociální, ekonomický, politický stav společnosti. Když někdo skoro nemá, co jíst, nebo je dřen exekutory z kůže kvůli tomu, že ho stát neochrání před desítkami tisíc lichvářských společností v tomto státě, nebo jeho syn či dcera kvůli přebujelé chobotnici hazardu skončí ve vězení, tak těžko bude volit majetného, který sedí ve vládě, zodpovědné za současný stav.

Schwarzenbergova kampaň nebyla amatérská

27. 1. 2013 / Čestmír Rovný

čas čtení 3 minuty

Schwarzenbergova kampaň nebyla amatérská, jak se domnívá Luděk Staněk, píše Čestmír Rovný. Mediální nadvláda, kterou kampaň disponovala, byla téměř totální, Miloš Zeman se nemohl se svým volebním týmem prosadit prakticky v žádném komerčním ani státním médiu.

Britské listy sehrály roli jednoho z mála nezávislých informačních zdrojů, které se snažily o nezávislost a objektivitu informací. Prostředky a technologie mediální manipulace, které byly ve prospěch Karla Schwarzenberga použity, by zasluhovaly hlubší odbornou analýzu, ale podobnost s tzv. barevnými revolucemi, které přivodily, nebo se pokusily přivodit mocenskou změnu v mnoha zemích bývalého východního bloku je očividná.

Od bájí k realitě

27. 1. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Předvolební hysterie skončila, známe vítěze voleb, a můžeme jenom doufat, že výsledky již nebudou nijak zpochybněny a celá estráda nezačne nanovo.

Co hned tak ovšem neskončí, bude frustrace mnohých sympatizantů Karla Schwarzenberga. Jestli totiž tzv. přímá volba prezidenta přinesla něco velmi negativního, potom se jedná o iracionální dělení společnosti na dva tábory, které se div do sebe nepustí.

Přímá demokracie je přitom na úrovni médií závislá. Jak bychom mohli hlasovat v různých referendech, kdybychom před tím k aktuálním tématům neměli zprostředkované věcné debaty, na jejichž základě bychom mohli formovat svůj postoj?

Lepší už to (asi) nebude

27. 1. 2013 / Jan Mertl

čas čtení 2 minuty

Zvolení Miloše Zemana prezidentem symbolizuje stagnaci České republiky v paradigmatu minulosti. Jeho vyjadřování odpovídá poměrům konce devadesátých let, nikoli potřebám současnosti a významným problémům, které by bylo žádoucí zlepšit. Je to v podstatě sympatický člověk a dobrý řečník, ale jeho schopnost řešit současné neuralgické body české společnosti je velmi malá.

Které to jsou?

Potřebovali bychom, aby

K čemu může vést vítězství Miloše Zemana

26. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Tak máme za sebou první přímé volby prezidenta republiky. Vyhrál je politik, kterého premiér Nečas asi právem přirovnal k třetímu nejvýznamnějšímu politikovi polistopadové éry, vedle Havla a Klause. Podle současného prezidenta dokonce vítězstvím Miloše Zemana "zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí". Podle toho také poměry v České republice v polistopadové éře vypadají. Naposledy se to výrazně projevilo Klausovou amnestií/abolicí, díky níž ty nejskandálnější a nejzrůdnější případy ekonomické kriminality uniknou spravedlnosti. Tuto amnestii/abolici však překryla právě přímá prezidentská volba a frenetická potřeba se navzájem nenávidět, kterou část národa vyvíjela kolem ní.

Čeští voliči projevili o hodně víc realismu než pražská mediální a "umělecká" scéna

26. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Navzdory všem předchozí spekulacím, mediálním kampaním, hysterii ve školách, v divadlech a na facebooku jsou volby vždycky vystřízlivěním. Konečně máme nikoliv spekulace, ale tvrdá fakta. Je pozoruhodné, že nad mediálním mýtem uměle vytvořené "vznešené osobnosti" Karla Schwarzenberga, jejíž nereálnost na poslední chvíli vyjádřilo i to, že kandidát nedokázal ani správně odvolit, nebo odpovědět na otázku televizní redaktorky, jestli pobírá důchod, zvítězil o hodně realističtější pohled českého voličstva.

Troufám si říci, že hlavním problémem Karla Schwarzenberga v této kampani bylo, že neexistoval, že existovala jen mediálně vytvořená maska. Miloš Zeman byl v mnoha ohledech kontroverzní kandidát, a nelze popřít, že i jeho mediální image stoprocentně neodpovídá skutečnosti, nicméně jeho obraz byl o hodně reálnější než obraz Schwarzenbergův.

Drzá arogance Petra Holce

27. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Vlastně se ani nedivím, že Zemana tak rádi volili i komunisté a obecně hloupější lidi.

Zdroj: ZDE

Je to neuvěřitelné. V rozvinuté západní demokratické zemi by si NIKDY novinář ani politik nedovolil pohrdat voliči. (JČ)

Václav Žák o opoziční smlouvě

27. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Mnozí propadají nepřemýšlivé propagandě pražských médií i o tom, že tzv. "opoziční smlouva" (kterou si prakticky po deseti letech skoro nikdo pořádně nepamatuje) bylo "zosobněné zlo". Je užitečné si v této věci přečíst názor Václava Žáka (JČ):

Opoziční smlouva a nulová tolerance

Existuje málo událostí našich moderních dějin, o nichž existuje horší mínění než o tzv. "opoziční smlouvě". Jde o léta 1998 -- 2002, kdy byl premiérem menšinové vlády Miloš Zeman. Prý došlo k vyřazení kontrolní funkce opozice, k bezostyšnému rozparcelování moci ve státě, k systematické korupci, jejíž důsledky neseme do dnešních dnů... Je to skutečně mimořádně zajímavý fenomén. Ukazuje názorně, že v jistých situacích jsou média a veřejné mínění silnější než politika. V dobrém -- i ve zlém.

Kompletní článek ZDE

Proschwarzenbergovská kampaň vážně oslabila "hlídacího psa demokracie"

27. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Dlouhá éra v této zemi, kdy umělec a intelektuál, vědec a novinář působili (a právem!) jako svědomí a páteř národa, totiž právě teď a tady - zhruba po třech staletích - skončila. Řada renomovaných médií se rovnýma nohama ocitla v roli "umělecké fronty" a "akademické obce". To je nezáviděníhodná, velmi vratká pozice "mediální fronty". A škoda veliká. Zemana bude třeba hlídat, aby se neobklopil lidmi (všeho)schopnými, aby nezahájil českou válku proti "islámské anticivilizaci" na Středním východě anebo proti "nemakačenkům" na Šluknovsku. Kdo odteď bude "hlídacím psům demokracie" věřit, jestliže se v průběhu kampaně svými zubisky do téže demokracie - se stěží uvěřitelnou jednostranností - zahryzli?

Martin Hekrdla, Ať žije republika! ZDE

Schwarzenbergovu prohru "způsobila jeho amatérská kampaň"

27. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Pětasedmdesátiletý muž za sebou měl 14 dní vyčerpávající kampaně před druhým kolem, plus kampaň před kolem prvním. Přesto tu teď seděl ve dvanáct hodin v noci s panákem a pivem, zatímco David Černý mu manicky šermoval rukama před očima a chrlil do něj jakási moudra. A v tu chvili přišlo to zarážející. Vedle knížete nebyl nikdo, kdo by ho poslal spát, nikdo kdo by se mu staral o program a dával jeho kampani alespoň zdání profesionality. Žádný debriefing, žádné probírání strategie. O přibližně dvanáct hodin později hodí zmatený a unavený Karel Schwarzenberg před televizními kamerami do hlasovací urny hlasovací lístek bez obálky a přesvědčí i těch pár posledních nerozhodnutých voličů, že je tak trochu popletený klaun a nikoli prezidentský materiál. Že Schwarzenberg neměl mezi prvním a druhým kolem žádné volební téma vyjma toho, že je "antizeman" a že chodil na televizní debaty zoufale nepřipraven, byla jednoznačně největší ostuda jeho týmu.

Nikdo z těch, kteří jsou uvedeni na jeho stránkách coby volební štáb, se nenarodil před rokem 1970 a naprostá většina je, troufám si tvrdit, z jedné sociální třídy. Okouzleni vlastní vtipností při vymýšlení punkového vizuálu kampaně a nejrůznějších facebookových vychytávek či koncerty "o nás pro nás" zjevně nepochopili nejen proti komu stojí, ale ani jak s ním bojovat.

Luděk Staněk, Prohru Karla Schwarzenberga způsobila jeho amatérská kampaň ZDE

Lidové noviny už nebudu kupovat

27. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Kampaň jsem sledoval od samého počátku a ani s jedním z kandidátů, kteří postoupili do druhého kola, jsem nebyl spokojen, píše Michal Illan. Jeden představoval éru koaliční smlouvy, pragmatického politického tahu, který však zároveň přinesl celou řadu prvoplánově nezamýšlených negativ, a druhý několikrát nepřímo schválil svého druhu korupční jednání, ať již ve smyslu komentářů k financování politických stran v Rakousku (pokud se dobře pamatuji, tak šlo o Rakousko) nebo svým slavným "náhrdelníkovým výrokem". Karel Schwarzenberg se zároveň aktivně podílel na prosazení transferu majetku církvím, což je čin, se kterým bytostně nesouhlasím.

O jednom zážitku z divadla

Náckovství a xenofobie v praxi

27. 1. 2013

čas čtení 4 minuty

Týden před druhým kolem voleb jsem dostala nabídku od své kolegyně, jestli si nechci od ní vzít dva lístky do divadla. S velkou radostí jsem tuto nabídka přijala, protože během intenzivní masáže médií jsem si chtěla odpočinout při divadelním představení. Upřímně jsem se těšila, jelikož jsem v divadle nebyla několik let. Vzala jsem s sebou svého dospělého syna, píše Danuše Vitoslavská.

Hra byla velmi moderní, i když neobvyklá, jednalo se o trochu vulgárnější verzi Figarovy svatby v podání herců Klicperova divadla z Hradce Králové (avšak hra se hrála v Kolíně). Když byla přestávka, tak se mě syn zeptal, zdali jsem si taky nevšimla, že je v té hře hodně politických narážek. V tu chvíli jsem to ještě tak nevnímala a odpověděla jsem mu, že to asi patří ke hře.

Miloš Zeman informaci z Britských listů zase popletl

26. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Sobota 20.20: V sobotním večerním rozhovoru s Václavem Moravcem na ČT 1 a na ČT 24 od dvaceti hodin Miloš Zeman znovu popletl informaci z Britských listů. Podporu Karlu Schwarzenbergovi nevyjádřil "mluvčí rakouského landsmanšaftu", jak v rozhovoru s Moravcem uvedl Zeman, ale poslanec rakouské lidové strany ÖVP a jejího mluvčí pro otázky "vyhnání" Michael Hammer. Zdroj ZDE ZDE ZDE

Hammer -- jasná slova Schwarzenbergova, důležitý krok

27. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Vídeň 21. ledna 2013

Důrazně přivítal mluvčí ÖVP (Rakouské strany lidové) pro vyhnání Michael Hammer výroky učiněné v rámci televizní debaty prezidentským kandidátem Schwarzenbergem k sudetské otázce. Český ministr zahraničí a prezidentský kandidát důrazně odsoudil vyhnání sudetských Němců po druhé světové válce. "Vyčítám našim předkům, že jsme uplatnili princip kolektivní viny. Udělali jsme tehdy velice těžkou chybu. A na tom trvám," řekl Schwarzenberg v TV duelu se svým konkurentem Milošem Zemanem.

Hammer toto hodnotí jako povzbudivé znamení, že diskuse v Čechách se opět dá do pohybu. Vítězství Schwarzenberga v prezidentských volbách by nabídlo historickou šanci, že otázka vyhnání bude vyřešena, za toto bezpráví bude oficiálně převzata odpovědnost a také odpovídajícím způsobem odškodněno. "Je to další znamení toho, že v Čechách zjevně vzrůstá počet těch, kteří jsou zainteresováni na seriózní úpravě (Aufarbeitung) tohoto bezpráví. Volební vítězství Schwarzenberga by bylo také znamením toho, že sudetská otázka bude v Čechách vyřešena, uzavřel Hammer.

Michael Hammer je řádně zvolený poslanec dolní komory rakouského parlamentu.

Zdroj v němčině ZDE

Výsledky prezidentských voleb

Zvítězil Miloš Zeman

26. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

V prezidentských volbách zvítězil Miloš Zeman s 54,80 %, Karel Schwarzenberg získal 45,19 % hlasů.

28292

ROZHOVOR S KANDIDÁTEM NA PREZIDENTA REPUBLIKY

Miloš Zeman: Zákaz kouření v hospodách bych vetoval!

4. 1. 2013 / Martin Kunštek

čas čtení 68 minut

Dnes čtenářům předkládáme další ze série rozhovorů s prezidentskými kandidáty. Tentokrát s bývalým předsedou vlády v letech 1998 - 2002 a předsedou Poslanecké Sněmovny z let 1996 -- 1998, který byl letech 1993 -- 2001 předsedou ČSSD. Před jeho druhým pokusem dobýt Hrad se pokoušíme zjistit, jak by vykonával pravomoci svěřené hlavě státu v případě zvolení do úřadu prezidenta republiky. Ústava ČR rozděluje pravomoci prezidenta republiky na samostatně vykonávané (za podmínek tak, jak jsou obsaženy v čl. 62), a sdílené (jež jsou obsaženy v čl. 63 - k jejichž platnosti je nutný spolupodpis předsedy vlády nebo pověřeného člena vlády). Prezidentovi republiky přísluší vykonávat i pravomoci, které nejsou výslovně v ústavním zákoně uvedeny, stanoví-li tak zákon (čl. 63 odst. 2 Ústavy). I na ně se v rozhovoru ptáme.

Prezident není razítkovací polštářek, říká Miloš Zeman.

ROZHOVORY BL S PREZIDENTSKÝMI KANDIDÁTY

Vladimír Franz: Vetoval bych zákony, které odporují zdravému selskému rozumuZDE

Miloš Zeman: Zákaz kouření v hospodách bych vetoval! ZDE
Táňa Fischerová: Nebudu dělat, že jsem snědla všechnu moudrost světa ZDE

Schwarzenberg přehřál kampaň

26. 1. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

K druhému kolu voleb jsem nešel, protože jsem si na rozdíl od Vladimíra Franze mezi prasečí a ptačí chřipkou nevybral. Přesto mám pocit jistého zadostiučinění z toho, že vyhrál Zeman. Stalo se tak navzdory masivní a mám silné podezření, že i koordinované kampani většiny médií, která byla všechno jiné než věcná.

Zaujatost České televize

26. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Nemám nervy na to, abych sledoval propagandu České televize delší dobu, ale náhodou jsem viděl vstup ČT v rámci volebního vysílání z jedné olomoucké restaurace. Jak je možné, že po volbách, které vyhrál Miloš Zeman, interviewovala ČT v tomto vstupu JENOM stoupence Karla Schwarzenberga? Tak se nechová veřejnoprávní televize. I když v jiných vstupech byly rozhovory rozrůzněné, není možné v jednom vstupu interviewovat stoupence jen jednoho z obou kandidátů.

Zeman nebude dál moci korumpovat

26. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva studentské iniciativy www.zemanprotilidem.cz

Brno, Praha, Opava, 26. ledna -- Zvolení Miloše Zemana znamená výhru Soukupa se Šloufem, lživé kampaně a podpásových útoků nad občanskou společností. Miloš Zeman bude ve svém úřadu sledovaný desítkami iniciativ a jednotlivců, kteří budou veřejnost informovat v případě, že by pokračoval v praktikách, kterými proslul během své politické dráhy i prezidentské kampaně: politické handly, korupci či omezování politické soutěže už na Hradě občané nedopustí.

Předvolební období vedlo k nevídanému oživení občanské společnosti. Díky internetu, Facebooku a novým médiím vznikaly desítky iniciativ, které se snažily zprůhlednit prezidentskou volbu.

Lze očekávat, že tato aktivizace bude mít dlouhodobější dopady. Zájem lidí o politiku, aktivní účast v politických stranách i politický život mimo stranické struktury jsou nezbytnými předpoklady fungující demokracie. (2) V tomto ohledu lze předvolební období chápat pozitivně.

Na webu nezávislé iniciativy www.zemanprotilidem.cz jsou soustředěné hlavní argumenty, proč by si levicoví voliči měli v příštím volebním období zvolit někoho jiného.

Z FACEBOOKU:

Lid nepochopil, že Kníže je lidu blíže

26. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Kdo trochu zná klasickou českou literaturu, která se dávno usadila v hlubinách národního kolektivního nevědomí, znal výsledek předem. Stačilo porovnat zemany z Jiráskovy Lucerny a Proti všem s knížepány z Haškovy povídky Polévka pro chudé děti a ze Čtvrtkovy pohádky o loupežníku Rumcajsovi..., píše Tomáš Koloc.

Tak Karel Schwarzenberg chce být dále předsedou TOP09... Teď se hodí tohle, předtím byl málem za levičáka, konstatuje Boris Cvek a dodává, "Lid nějak nepochopil, že kníže je lidu blíže... kde udělali soudruzi z NDR chybu? ;-) Jak jsem rád, že jsem se toho neúčastnil.

"Trochu matematiky by neuškodilo," vyčetl Schwarzenberg Zemanovi, když se zmínil, že chce být prezidentem "pro dolních 10 milionů". "Je to drzost od místopředsedy vlády, jehož úředníci sčítají procenta," napsal Jan Sova.

Jeho Veličenstvo je v Tuileriích, tož sbohem, Šumavo. Kdo nevolí Zemana, není Čech. Zítra si podám žádost a nechám si do OP zapsat romskou národnost, informuje Karel Dolejší.

Británii hrozí třetí kolo hospodářské krize

Škrty konzervativního ministra financí kritizoval i vysoký bankéř od Goldman Sachs

26. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Britský konzervativní ministr financí George Osborne musí uznat, že jeho program vládních škrtů selhal a změnit hospodářskou politiku Británie a zabránit tak hrozícímu třetímu kolu hospodářské krize, konstatoval vlivný mezinárodní investiční bankéř.

Jim O'Neill, předseda firmy Goldman Sachs Asset Management uvedl, že britský ministr financí dál realizuje vládní škrty navzdory tomu, že ekonomika stagnuje, zhoršuje se HDP a riskuje tak, že Británie ztratí celých deset let v důsledku nízkého růstu a zvyšující se veřejné zadluženosti.

Z údajů zveřejněných v pátek vyplývá, že se v posledním čtvrtletí roku 2012 britská ekonomika dále zmenšila. Pokud dojde k zmenšení ekonomiky i v prvním čtvrtletí roku 2013, bude to znamenat, že Británie se dostala od roku 2008 už do třetí hospodářské krize.

Vláda trvá na tom, že škrty jsou jedinou možno politikou, ale sílící hlasy kritiků zdůrazňují, že státní deficit roste proto, protože ekonomika stagnuje.

Ministra financí Osborna kritizoval i londýnský konzervativni primátor Boris Johnson, který vyjádřil názor, že vládní výdaje by vedly k vzniku cyklu utrácení peněz firmami, což by aktivovalo kapitál, který firmy mají k dispozici, a vyvolalo by to hospodářský růst.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O jakého prezidenta by se měli modlit čeští věřící?

25. 1. 2013 / Radek Mikula

čas čtení 16 minut

Jediná možná skutečná, ontologicky platná aktivita je v naší době modlitba.

Egon Bondy, Leden na vsi, 1977

Veřejný prostor je nenapravitelně ochromen privatizací, naděje už je jen v ekonomickoekologické a antropologické katastrofě, která si vynutí změnu paradigmatu.

Václav Bělohradský, 2011 ZDE

Můžeme a máme v tomto dopadu pohromy poznávat to, že ruka boží je dosud nad námi, že nebyla od nás odtažena. Kdyby nás bůh nechal napospas nám samým, mohli bychom možná toto vyústění všelijak ošvindlovat. Vyhnout se makatelné materiální pohromě a provést pod nálepkou humanity, pokroku, rozvoje výrobních sil a blahobytu skutečné neodvolatelné zahubení duše lidstva i každého jednotlivého člověka možná už až do konce našeho světa.

Egon Bondy, (viz výše)

Demokracie plnými doušky vychutnávána a břichobol i světobol ve znechucení ze sebe sama, tak ať se zapíší tyto dny do národní paměti. Zplanělá lidovláda a její sklizeň po dvaceti letech nám přináší hněvivou deziluzi ze systému, který před čtvrt stoletím vyvolával tolik naděje a pak i opojení, když se zdálo, že se naplnila. Může být alespoň příležitostí k úvaze nad dvacetiletou setbou, která vydává v současné prezidentské volbě své plody. Předně je ale zapotřebí uvážit, že truchlivá volba, před kterou nyní stojíme, není sama o sobě až takovou tragédií. Je něčím horším -- příznakem celospolečenského rozvratu.

Ještě jednou o přeceňování mediální manipulace a plané útěše průzkumy veřejného mínění

26. 1. 2013 / Lukáš Holeček

čas čtení 8 minut

V uplynulých hodinách jsem obdržel na svůj článek "Nejde o mediální manipulaci, většina českých voličů podporuje pravici" (což je název zvolený redakcí Britských listů, název mého článku původně zněl "Prezidentský sebeklam levice", ale to je nepodstatné) velké množství ohlasů. Kromě reakcí souhlasných, za něž děkuji, i řadu názorů, které mi oponují. Za ty taktéž děkuji a zároveň bych si troufl na ně podle svých možností co nejpřesvědčivěji odpovědět.

Celá řada čtenářů mi vytýká, že podceňuji mediální třeštění ve prospěch Karla Schwarzenberga a uvádí příklady nejkřiklavějších excesů, kterých se Schwarzenbergem uhranutá média i jednotliví jeho příznivci dopouštějí. Já ale ani teď ani ve svém původním textu naprosto nezpochybňuji, že ve většině českých médií, která jsou ostatně i jindy nakloněna na tu "pravou" stranu, probíhá propagandistická mašinérie nebývalých rozměrů. I já vidím, jak se tato systematická agitace spojená s bezprecedentní angažovaností "českých osobnosti" setkává u značné části české společnosti s nadšeným přijetím. Všímám si, kterak přivádí "kníže Karel" dnešní mladé skoro až do transu a musel bych být dočista slepý, abych při včerejší cestě Prahou nepozoroval uvědomělé spoluobčany, co hrdě nosí "na klopě placku jak psí známku, znak příslušnosti k davu". A můžu říct, že je mi z toho všeho fyzicky nevolno tak jako každému, pro koho jsou kritické myšlení a odpor k fanatismu základním východiskem pro přístup nejen k politice.

Prázdnota, která se dala naplnit čímkoli

26. 1. 2013 / Petr Komers

čas čtení 4 minuty

Budeme-li se držet jen chování dvou finálových kandidátů na presidenta, první den 2. kola voleb byl ve znamení dvou faux pas Karla Schwarzenberga. První faux pas provedl tím, že vhodil do urny neplatný hlasovací lístek -- je velmi pravděpodobné, že tato historka nemá u jiného presidentského kandidáta na světě obdoby, a pokud bude opravdu zvolen, proslaví naši republiku stejně jako Klausovo ukradené pero. Druhým faux pas je jeho odpověď reportérce ČT hned po volbách na otázku, zda se v případě zvolení míní vzdát svého důchodu: Schwarzenberg s poněkud podrážděným úsměvem zcela upřímně opáčil, že ani neví, jestli teď nějaký důchod pobírá.

Havlův esej o zelináři je tu zas

26. 1. 2013

čas čtení 4 minuty

"Jdu k řezníkovi pro prasečí panenku. Na okně mají nalepenýho Karla, ale panenku ani jednu.Tak říkám z Karla nic nechci, ten je starej, to by bylo tuhý. A prodavačka se tlemila jak malej pes." Radek Kujínek, facebook

A Havlův esej o zelináři je tu zas. V bleděmodrém, píše Tomáš Koloc.

Vedoucí obchodu se zeleninou umístil do výkladu mezi cibuli a mrkev heslo "Proletáři všech zemí, spojte se!".

Proč to udělal? Co tím chtěl sdělit světu? Je skutečně osobně zapálen pro myšlenku spojení proletářů všech zemí? Jde jeho zapálení tak daleko, že cítí neodolatelnou potřebu se svým ideálem seznámit veřejnost? Uvažoval opravdu někdy aspoň chvilku o tom, jak by se takové spojení mělo uskutečnit a co by znamenalo? Myslím, že u drtivé většiny zelinářů lze právem předpokládat, že o textu hesel ve svých výkladech celkem nepřemýšlejí, natož aby jimi vyslovovali něco ze svého názoru na svět.

To heslo přivezli našemu zelináři z podniku spo­lu s cibulí a mrkví a on je dal do výkladu prostě proto, že se to tak už léta dělá, že to dělají všichni, že to tak musí být. Kdyby to neudělal, mohl by mít potíže; mohli by mu vyčíst, že nemá "výzdobu"; někdo by ho mohl dokonce nařknout z toho, že není loajální. Udělal to proto, že to patří k věci, chce-li člověk v životě obstát; že je to jedna z tisíce "maličkostí", které mu zajišťují relativně klidný život "v souladu se společností".

Jak vidět, sémantický obsah vystaveného hesla je zelináři lhostejný, a dává-li své heslo do výkladu, nedává ho tam proto, že by osobně toužil právě s je­ho myšlenkou seznámit veřejnost.

To ovšem neznamená, že jeho počin nemá žádný motiv a smysl a že se svým heslem nikomu nic nesděluje. To heslo má funkci znaku a jako takové obsahuje sice skryté, ale zcela určité sdělení. Verbálně by je bylo možné vyjádřit takto: já, zelinář XY, jsem zde a vím, co mám dělat; chovám se tak, jak je ode mne očekáváno; je na mne spolehnutí a nelze mi nic vytknout; jsem poslušný, a mám proto právo na klidný život. Toto sdělení má přirozeně svého adresáta: je namířeno "nahoru", k zelinářovým nadřízeným, a je zároveň štítem, kterým se zelinář kry­je před případnými udavači.

Svým skutečným významem je tedy heslo zakot­veno přímo v zelinářově lidské existenci: zrcadlí jeho životní zájem. Jaký to je však zájem?

Všimněme si: kdyby nařídili zelináři dát do vý­kladu heslo "Bojím se, a proto jsem bezvýhradně poslušný", nechoval by se k jeho sémantickému ob­sahu zdaleka tak laxně, přesto, že by se tento obsah tentokrát zcela kryl se skrytým významem hes­la. Zelinář by se pravděpodobně zdráhal umístit do své výkladní skříně takto nedvojsmyslnou zprávu o svém ponížení, bylo by mu to trapné, styděl by se. Pochopitelně: je přece člověkem, a má tudíž pocit lidské důstojnosti.

Aby byla tato komplikace překonána, musí mít jeho vyznání loajality formu znaku, poukazujícího aspoň svým textovým povrchem k jakýmsi vyšším polohám nezištného přesvědčení. Zelináři se musí dát možnost, aby si řekl: Vždyť proč by se koneckonců proletáři všech zemí nemohli spojit?

Znak pomáhá tedy skrýt před člověkem "nízké" základy jeho poslušnosti a tím i "nízké" základy moci. Skrývá je za fasádou čehosi "vysokého".

Tím "vysokým" je ideologie.

Václav Havel, Moc bezmocných, říjen 1978 ZDE

V den výročí revoluce došlo v Egyptě k násilným demonstracím

26. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

V pátek docházelo v několika egyptských městech k násilným demonstracím, při nichž tisíce demonstrantů protestovaly proti prezidentu Mohamedu Morsímu, Muslimskému bratrstvu a policejní brutalitě - přesně dva roky po začátku revoluce r. 2011, která svrhla Hosniho Mubaraka.

V Suezu bylo usmrceno nejméně sedm osob a po celé zemi bylo zraněno 279 osob poté, co násilné demonstrace vypukly na náměstí Tahrír v Káhiře a v dalších městech, včetně Alexandrie, Mahally a Ismailie. Policie používala proti demonstrantům opakovaně slzný plyn a demonstranti na policisty házeli kamením. V pátek večer varovali lékaři, že intenzita slzného plynu na náměstí Tahrír dosáhla nebezpečné míry.

Na náměstí Tahrír bylo znásilněno nejméně sedm žen, což vyvolalo vzpomínky na nejhorší výstřelky revoluce z r. 2011. Demonstranti protestovali proti tomu, co považují za vznikající teokracii. Jeden Egypťan poznamenal, že zemi vládne "tentýž gang jako za Mubaraka, jenže teď si nechali narůst vousy."

Podrobnosti v angličtiněZDE

Šokující odhalení: Kdo vlastní české společnosti?

26. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Anonymního vlastníka má více než polovina českých akciových společností. Vyplývá to z pondělních závěrů analýzy struktury tuzemských akciových společností podle podoby a formy vydaných akcií, kterou zveřejnila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

Z analýzy agentury ČEKIA vyplývá, že podnikatelé nepodlehli obavám ze zákazu listinných akcií na majitele a negativní společenské objednávce. "Stejně jako v předchozích letech preferovali i v roce 2012 anonymní akcie zejména díky snadné převoditelnosti, nízkým administrativním a finančním nákladům, stejně jako možnosti skrýt skutečné vlastníky," komentuje výsledky studie analytička agentury ČEKIA, Petra Štěpánová, která zároveň upozornila, že právě anonymní akcie jsou často spojovány s korupčním jednáním a praním špinavých peněz.

Zdroj: ZDE

Rakouská televize pro Schwarzenberga:

Vznešený kandidát proti agresivnímu buranovi

25. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Před druhým kolem českých prezidentských voleb chtěl středolevicový kandidát Miloš Zeman získat převahu nad svým oponentem Karlem Schwarzenbergem brutální špinavou kampaní, píše rakouská televize. Světa znalý, vznešený český ministr zahraničí je podle mínění mnoha voličů svým rezervovaným až ironickým postojem lepším kandidátem než politický buldozer Zeman.

Rakouská televize informuje objektivně

26. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Zde uvedené stanovisko jakéhosi komentátora Lukase Zimmera rozhodně není stanoviskem rakouské (veřejnoprávní) televize, jak navozuje titulek článku. Rakouská televize není ČT. Tohle je výplod nějakého rakouského Komárka nebo Zvěřiny či bloggera. Rakouská televize ORF referuje velmi objektivně a rozhodně kandidáty nenálepkuje tituly "vznešený" či "buran". Je možné na internetu sledovat vyvážené zpravodajství, například ZDE

Pražská zpravodajka Vosperniková na základě vysoké volební účasti a kontrastu mezi českým venkovem a velkými městy prognózuje vítězství Miloše Zemana.

Dotazovaní kolemjdoucí jsou vybráni vyrovnaně z obou táborů voličů Zemana i Schwarzenberga. Zeit im Bild ORF v pátek 25.1. 22,20, píše František Řezáč.

Pozn. JČ: Ale jak se tedy stalo, že se tento pozoruhodný text ocitl pod hlavičkou ORF? Kdyby toto udělala BBC, přišla by o vysílací licenci.

PODVODY:

Lidé, kteří mají voličský průkaz, mohou hlasovat několikrát?

25. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Lidé, kteří mají voličský průkaz, mohou zřejmě hlasovat několikrát. Jména voličů si totiž volební komise zapisuje pouze na papír. Lidé tak mohou klidně odevzdat hlasovací lístek v několika volebních místnostech.

"Na voličské průkazy lze hlasovat vícekrát. Neexistuje žádná centrální evidence. Volební komise si voliče s průkazy zapisují jen na papír, který je po skončení voleb zapečetěn a uložen na obecním úřadu. Otevírá se jen v případě stížnosti na průběh voleb," říká mluvčí KohoVolit.eu Kamil Gregor.

Zdroj: IHned ZDE

K tomu: Martin Kunštek, Nechystá se před 2. kolem voleb prezidenta falšování voleb? ZDE

K tomu píše Jiří Neubert:

Rád bych upozornil na matoucí článek ohledně volby s voličským průkazem. Jsem členem volební komise na Praze 8. Člověk s voličským průkazem se zapíše na zvláštní evidenční arch. Před volbou musí tento voličský průkaz odevzdat a zároveň se prokázat občanským průkazem. Nevím tedy, jak by takový člověk mohl znovu volit, již bez voličského průkazu.

K tomu dodává Michal Škop: Bohužel to v iHnedu trochu popletli. Samozřejmě nejde hlasovat na jeden voličský průkaz vícekrát. Princip možného podvodu je v tom, že člověk si snadno sám vytiskne další voličské průkazy. Je to jen kus potištěného papíru a jediný "ochranný" prvek je razítko. Celé to jde snadno a velice levně zfalšovat i doma "na koleně" - stačí koupit za pár korun daný papír (zhruba 150g/m2, nekřídový), laserová tiskárna na formulář a barevná inkoustová na razítko a máte vysoce kvalitní padělek.

A pokud už člověk má více (falešných) průkazů, může s nimi hlasovat v různých volebních okrscích. Volební komise si takového člověka jen zapíše, ale nikam dál se to nepředává (možná teď se praxe změní, ale zatím MV ČR říká: "nic se neděje").

Takže samozřejmě pan Neubert má pravdu, že volební průkaz se odevzdá, ale pokud si jich vytisknete 30, tak Vám jich ještě 29 zbude a můžete jít do dalších 29 okrsků.

Zemanovci tvrdí, že někteří občané kopírují voličské průkazy ZDE

Hledejme, co nás spojuje

26. 1. 2013 / Petr Novák

čas čtení 2 minuty

Nevím ještě, kdo je vítězem voleb, ale už teď vím, že jsme prohráli všichni. V tom všem marastu a bídě předvolebního boje se ztratila naše důstojnost a lidskost. Cloumaly námi akorát nízké pudy vybuzené mediální masáží. A ten boj se přenesl mezi lidi. Ve školách se rozdávaly letáky na podporu Karla Schwarzenberga, i přes to, že děti nemohly volit. Nevím jaký to mělo smysl. Asi se počítalo s tím, že rodiče raději budou volit Karla jen aby měli doma od dětí pokoj. Ani stoupenci ostatních kandidátů se nechovali zrovna hezky. Vzájemné napadání na internetu dosáhlo vrcholu. Stačilo jen zveřejnit, že ten nebo onen volí Karla nebo Miloše a už to bylo, píše Petr Novák.

Osvobození se z prezidentského stínu?

26. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Nevíme ještě, jak volba dopadne. Je sobotní ráno. Na první pohled by se mohlo zdát, že ať už volby dopadnou jakkoliv, přinese povolební doba úlevu. Společenské uklidnění. Obnovu radosti ze života. Konec zvažování, kterou ironickou nebo bodavou poznámku nebo šprým si ušetřit, abychom nepřišli o někoho ze svých právě zfanatizovaných přátel nebo známých. Konec kroucení hlavou nad tím, co motivuje někoho k facebookovému a emailovému nadšenému sdílení a spamování každé hlouposti, kterou volební tým jistého kandidáta vyvrhne do internetového prostoru. Konec dobrovolné uniformizace lidí plackami s punkerem, který si dává říkat Kníže, antiplackami s Kalouskem, nudnými plackami s Miloškem, konec pseudoplacek na facebookových profilových fotografiích, píše Matěj Sedláček.

Názory na gymnáziu: Když si někdo nakrade, tak je borec

26. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Dobrý den. Přečetla jsem si článek o kampani na gymnáziu - mám taky dceru na jiném gymnáziu, ve čtvrtém ročníku, profesoři sice nedělali agitku, ale celá třída kromě mé dcery volí Karla. Dcera si alespoň čte informace o obou kandidátech a vyšel jí vhodnější Zeman. K vůli školnému na VŠ, kam chce jít i k vůli dalším věcem. Spolužáci ze třídy nečetli nic - ale kdo nevolí superstar Karla, ten je socka a úplný blbec. Ani to školné jim nevadilo, a prý mají názory, že když si někdo nakrade, tak to značí o tom že je borec a že to může udělat každý. Dcera se taky bála vyslovit svůj názor, možnost s někým debatovat byla nulová. Všichni nosí placky Karla, Kdyby si vzala svou placku Miloše , tak asi nedojde domů zdravá. Bohužel, napsala čtenářka, která se podepsala jako "Hanka".

České prezidentské volby? Svérázná středoevropská reality show

25. 1. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut

Na pozadí medializovaných emocí se odehrává drama dezorientované společnosti, v níž někteří nabyli mylného dojmu o morální nadřazenosti

Chování české společnosti během prezidentských voleb je fascinující. Z prezidentské volby se podařilo udělat obrovskou multimediální reality show, a s podobným očekáváním k nim taky většina přistupuje. O důsledcích volby se příliš neuvažuje, důležité je, aby vyhrál favorit, jehož obraz je z velké části mediální konstrukcí protkanou iluzemi a vírou, simulakrem vypěstovaným z potřeby něčemu se oddat, s něčím se ztotožnit. Ve volbě prezidenta jde o to, kriticky zvážit, kdo by mohl být nejlepší. Z reality show je možné takové zbytečnosti vytěsnit. Podle toho, co vidím okolo sebe, tohle není volba prezidenta, ale národní reality show se všemi defekty, které to s sebou nese.

Pěvecké divizi českého PEN klubu

26. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Dámy a pánové,

potěší mě, když český intelektuál občas překvapí veřejnost něčím neotřelým. Tam, kde končí recese, nastupuje zoufalství. Svým projevem mi připomínáte sbor chovanců jistého zařízení, kteří jsou nuceni do zpěvu proti své vůli. Ovšem text vymyslel současný génius a vyhraje-li jeho favorit ve volbách může od něj na Hradě dotyčný dostat v říjnu ocenění za kulturu, píše Jaroslav Číhal.

Musíte se mít opravdu moc dobře, když na rozdíl od většiny občanů chválíte zlo. Pilně cvičte, naše doba potřebuje častušky pro naštvaného občana.

Nakouknul jsem do bodu 4 Vaší Charty, kde se mimo jiné píše, že se zavazujete vystupovat proti šíření lživých informací a zkreslování skutečnosti. Můj profesor fyziky říkával, že blbost lidská je nekonečná. Měl pravdu. Zkuste místo vytí psát, naše literatura to potřebuje. jako sůl. Karel Čapek by se rozplakal, kdyby se dožil dnešních dnů.

Temně hučí bory české

25. 1. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

V posledních čtrnácti dnech se mohlo zdát, že jediným problémem České republiky je, koho si zvolíme za prezidenta. Stranou šly sociální a ekonomické problémy země, zapomněli jsme na své stíhané politiky, ať už D. Ratha, který si pomalu musí připadat jako Kafkův hrdina v románu Proces, či ty, kteří se do vazby nedostali (Parkanová, Dalík, Šiška).

Zapomenuty jsou Kalouskovy výlevy na adresu nezávislé policie v kauze CASA a nikoho již nezajímá nějaký pan Lessy, který se dostal s panem Kalouskem do křížku a který je dnes sprostým obviněným. Po prvním rozhořčení nad počtem obětí v etanolové kauze jsme zřejmě rezignovali na nějaké politické dopady, které by tato kauza nejspíš mít měla, už proto, že zdaleka není u konce. Nebo jsme se již smířili s faktem, že ministerstvo financí předhodilo spotřebitele supům napospas -- a o kontrolní mechanismy se zajímá asi tolik jako vláda o názory odborářských analytiků na důchodovou reformu?

Přímá volba prezidenta nebyla omyl

25. 1. 2013 / Vojtěch Merunka

čas čtení 2 minuty

Po zkušenostech s touto zvláštní volební kampaní s myslím, že vlastně vůbec nebyla špatná. Přinesla zvýšený zájem občanů o politiku a veřejný život. Dala lidem možnost se ukázat v pravém světle, donutila voliče jedné strany se vypořádat s argumenty druhé strany. Každý občan měl právo se zapojit. Někdo z průběhu kampaně měl radost, jiný dostal starch a stáhl se, jiný argumentoval, někdo zvolil agresi a sílu nebo demagogii, ... Vše, co se stalo, co kdo řekl a udělal, je cenné a mělo by zůstat zapsáno v naší historické paměti, bychom příště byli lepší a poučenější, píše Vojtěch Merunka.

Rekordní čtenost Britských listů

26. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Za poslední měsíc si Britské listy podle Google Analytics otevřelo 509 079 individuálních čtenářů. Ve čtvrtek 24. ledna 2013 dosáhl počet individuálních čtenářů 54 117, v pátek 25. ledna 51 204.

Pil bych vínečko se Schwarzenbergem a vůbec mi nevadí, že schvaluje korupci

25. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Motto:

"Já bych u svého stolu vždy raději přivítal Karla sklenkou dobrého vína, než Miloše frťanem zelené a cigárem," píše čtenář Antony Tun.

Výše zmíněna reakce potvrzuje argumentaci Patrika Zandla, že se mediálnímu týmu Karla Schwarzenberga podařilo vytvořit image sympatického intelektuála z vyšších vrstev proti "buranskému" kandidátu socek Miloši Zemanovi.

Uvažoval jsem nad článkem Patrika Zandla, který interpretuje oba kandidáty jako symboly dvou nyní nesmiřitelných základních složek české společnosti. Fascinuje mě, že někteří Pražáci jako Antony Tun skutečně podlehli sugesci, že Schwarzenberg je milý aristokratický intelektuál.

Sonda do hlubin české duše

25. 1. 2013 / Jan Polívka

čas čtení 5 minut

Bez ohledu na to, kdo bude nakonec zvolen prezidentem, přineslo volební klání významný vhled do úrovně české demokracie, respektive do toho, jak si ji představujeme a vykládáme my, občané České republiky. Pravda, první volební fáze vypadala tak, jak vypadala -- o místo na slunci se přetahovali nejen kandidáti, kteří byli shledáni pro volbu oprávněnými, ale i ti zhrzení. Můžeme si o tom myslet cokoliv, ale už tehdy se ukázalo, jak málo si ctíme oné tolikrát proklamované svobody: kandidáti, kteří se cítili ukřivděni, samozřejmě měli právo pokoušet se vrátit do hry. Bylo velmi poučné, jak na jejich snahu reagovala především svobodná masmédia. Stejně výmluvné bylo, jakým způsobem se angažovala za hlasy pro svého (předem samozřejmě pouze daným subjektem vybraného) kandidáta. Nakonec proč ne? Jsou téměř všechna "svobodná", jsou "nezávislá" (s výjimkou závislosti na svém chlebodárci), ať se tedy chovají, jak se jim zdá účelné. Jen by se neměla chlubit svojí nezávislostí!

Česká repulibka opouští tradici státní podpory kultury

25. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

Představitelé kulturních časopisů dnes zaslali otevřený dopis ministryni kultury ČR Aleně Hanákové. Důvodem je plánované téměř stomilionové snížení dotací na živou kulturu, které je pro mnoho kulturních aktivit likvidační. Děje se tak přesto, že se rozpočet Ministerstva kultury oproti loňskému roku nesnížil, naopak se paradoxně zvýšil.

Kulturní časopisy upozorňují na dlouhodobou absenci funkční kulturní politiky a na skutečnost, že v posledních letech dochází k neustálému snižování podpory živého umění v České republice. Letos podle nich Česká republika prakticky opouští tradici státní podpory kultury a dojde tak k ukončení mnoha celoevropsky i celosvětově respektovaných kulturních aktivit.

Propast mezi lidmi je děsivá

25. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Miloš Zeman není kandidát levice. Je kandidát rukodělně pracujícího člověka. Toho, který dře fyzicky a dnes a denně poslouchá v televizi, že se bude muset uskromnit. Že prožral svou budoucnost, říká mu ministr financí Kalousek. Že mu jako málo kvalifikované síle hrozí nezaměstnanost. Že veškerá jeho budoucnost je nejistá. Těžko se divit voliči (zpravidla postaršímu), že se zachová racionálně, odmítne zemřít, ale místo toho volí někoho, kdo to říká jinak. Kdo to říká tak, jak on to vidí: ti, kdo prožral budoucnost, jsou bílé límečky. Nemakačenkové, kteří si v ofisu válí šunky, berou velký peníze, šulí daně a dělají ze sebe honoraci. Ti, kteří by nevydrželi den na šachtě, směnu na traktoru, za volantem busu či na pásu ve fabrice. A je to Miloš Zeman, koho lze obdivovat za to, jak tuhle měšťáckou pakáž utře, kdykoliv na ni narazí. Třeba toho namyšleného Moravce, který se jeho - budoucího prezidenta - dovolí hodně ostře zeptat. Takovému namyšlenému pisálkovi, který si myslí, že lejna šalamounova pozřel, dobře padne odpověď začínající slovy "Podívejte se pane redaktore, nebudu vám říkat, že jste úplný hlupák, protože evidentními pravdami se nebudeme zabývat". Cožpak by takový redaktůrek nedostal po zásluze přes držku, jen co by otevřel dveře hospody a cožpak by mu to stejně neřekl každý z nás, říká si rukodělný volič a volí ze svých řad. Bodrého Zemana s rukami, co se práce neštítily, dvěma bradami a před panstvem neshrbeného, naopak švejkovsky naladěného, nemakačenky utírajícího.

Karel Schwarzenberg není kandidát pravice. Je kandidát bílých límečků, rukou nepracujících voličů - hlavodělců - zpravidla městské generace, která nepoznala ani fabriky, ani pole. Imponuje tím samým, čím Zeman - jenomže těm svým. I on pojmenovává věci takové, jak jsou viděny. I on oslovuje své publikum jeho jazykem: vypráví historky spíše intelektuální, když je potřeba, dělá si legraci sám ze sebe.

Kdo rozumíte Schwarzenbergovi, nemůžete rozumět Zemanovi. A opačně. Proto jedna i druhá strana se ptá, kdo za debila by volil toho druhého. Nu, je to jednoduché. Ti druzí. Ti, které nepotkáváte. Ti neviditelní. Ve vašem případě pravděpodobně ten autobusák, co vás vezl ráno do práce a kterého nevnímáte. Prodavačka, co vám namarkovala svačinu. Ten blbec z posypového vozu, co se někde válel a protáhl cestu až tak pozdě. Ti, kdo vyrobili jídlo, co jste dneska jedl. Jsou to pro vás zbyteční lidé. To samé mohl vyrobit někdo v Číně a tu samou práci mohl udělat Ukrajinec, či dokonce Slovák. Je éra globalizace a když někdo chce obstát, musí se pro vás roztrhnout, je tak?

Propast, která ve společnosti vznikla mezi takzvanou "pravicí" a "levicí", je děsivá. Nevážíme si nejenom svého politického přesvědčení, svých názorů, ale pomalu a viditelně ani sebe jako lidí navzájem. Jsme navzájem přesvědčeni o své postradatelnosti, zbytnosti. Zatímco autobusáka by mohl nahradit ukrajinský řidič a brzy už i Google autobusy, menedžra z fabriky, toho hlavodělce - nemakačenka, co celý den kulové dělá a jen se vybavuje s německým zákazníkem, by měli vydlažbit úplně, toho ani není třeba nahrazovat. Jsme si navzájem sobě zbytní. Neříkáme to nahlas, k tomu nám ještě pár mentálních bloků zbylo, ale jsme o tom přesvědčeni uvnitř.

Patrik Zandl (celý článek) ZDE

Nejde o mediální manipulaci, většina českých voličů podporuje pravici

24. 1. 2013 / Lukáš Holeček

čas čtení 14 minut

Levice ze vzájemného měření sil obou táborů nevychází jako vítěz, což může snadno platit i pro příští volby sněmovní. Nic totiž není méně jisté, než že v České republice povládne od roku 2014 skutečně levicová vláda, ať už dnešní průzkumy tvrdí cokoliv. Pokud s tím chce levice něco dělat, nestačí se utěšovat falešnou představou, že rozhodující část obyvatelstva má dlouhodobě na své straně, avšak tato tendence se ve volbách neprojevuje kvůli jakémusi mediálnímu spiknutí.

Nepochybuji, že všemožných komentářů, zpráv a agitek na téma premiérové přímé prezidentské volby má už valná většina čtenářů plné zuby a spíše než cokoliv jiného se těší, až bude celé to politické běsnění za nimi. Přesto nemůžu jinak a i já musím dát tímto textem průchod svým myšlenkám týkajícím se tohoto bizarního představení, neboť mám neodbytný pocit, že levicově orientovaná část společnosti podléhá při analýze voleb silnému sebeklamu. A to sebeklamu ve věci na těchto volbách určitě nejzásadnější a nezajímavější, totiž úspěchu Karla Schwarzenberga.

Proč by mohl uspět Zeman

25. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Proč píšu? Chtěl bych Vám dodat svoji úvahu o tom, proč mohl tak uspět Zeman. Řekl bych, že vyloženě xenofobní a "maloměšťáčtí" voliči nebyli většinou jeho elektorátu v prvním kole. Řekněme, že to byla jen polovina. Druhá polovina mohla vzniknout z následujícího: Člověk v důchodu či těsně před důchodem, s ekonomickým stavem těsně na hraně pádu do katastrofy (měsíční rozpočet +0 až +500 kč, po zredukování výdajů na absolutní minimum), obecně se o politiku tolik nezajímající a na rozdíl od mladších už asi neschopný pochopit ekologickou kritiku průmyslové společnosti, kde je jedno, jestli je u kormidla pravice, či stará levice.

A tito v zoufalé situaci se před první volbou dostali do "podobné" situace jako třeba já, když jsem uvažoval, zda tříštit hlasy mezi TF a JD. Ale u nás "kavárníků" bylo uvědomění, že volba prezidenta není tak důležitá, není to sněmovna, a jelikož ještě třeba není naše ekonomická situace katastrofální, tak probíhala volba v poklidu a nad Zemanem jsme ani neuvažovali.

Kdežto těm lidem v tom katastrofálním ekonomickém stavu mohla vládnout taková hrůza, že zvítězí "pravice", že měli obavu byť jen tříštit hlasy mezi Zemana a Dienstbiera, píše Martin Ševčík.

Britské listy se ohrazují proti tvrzení Miloše Zemana

24. 1. 2013

čas čtení 4 minuty

Britské listy se musí ohradit proti tvrzení Miloše Zemana v "prezidentské" diskuzi na ČT 24, že zveřejnily informaci z Süddeutsche Zeitung o podpoře Bernda Posselta kandidátovi na prezidenta Schwarzenbergovi. Není to pravda.

Jméno Posselt použily Britské listy naposledy 30. 05. 2012 v článku Petra Uhla: "Etnická sprostota České televize..." Skutečnost je dohledatelná pomocí internetového vyhledávače.

Britské listy se ovšem musí stejně důrazně ohradit i proti útočné dezinterpretaci tohoto dementi Lidovými novinami, které tvrdí, že Britské listy "usvědčily Zemana ze lži". Lidové noviny se nezachovaly férově. Lež je vědomé tvrzení nepravdy. Britské listy nemají důkaz o tom, zda Miloš Zeman zmíněný výrok pronesl, protože se o něm domníval, že je pravdivý, anebo zda, jak tvrdí Lidové noviny "lhal". Britské listy nicméně velmi pochybují, že Zeman záměrně lhal ve věci, v níž musel být z nepravdy za pět minut usvědčen.

Pravdou zůstává, že nejen Süddeutsche Zeitung, ale i další německé a rakouské deníky zaznamenaly otevření diskuze o Benešových dekretech v duchu sudetoněmecké rétoriky Karlem Schwarzenbergem v diskuzi s Milošem Zemanem. Citovaly přitom například tiskovou zprávu poslaneckého klubu rakouské lidové strany ÖVP a jejího mluvčího pro otázky "vyhnání", poslance Michaela Hammera.

Podle něj by Schwarzenbergovo vítězství v prezidentských volbách nabídlo historickou šanci, že otázka vyhnání bude vyřešena, za toto bezpráví bude oficiálně převzata odpovědnost a také odpovídajícím způsobem odškodněno. "Je to další znamení toho, že v Čechách zjevně vzrůstá počet těch, kteří jsou zainteresováni na seriózní úpravě (Aufarbeitung) tohoto bezpráví. Volební vítězství Karla Schwarzenberga by bylo také znamením toho, že sudetská otázka bude v Čechách vyřešena," uzavřel Hammer. Vídeňský list Die Presse přitom citoval údajný výrok Karla Schwarzenberga, že "Zeman a Klaus tvoří silovou skupinu, která brání přehodnocení poválečného vyhnání Sudetských Němců". Jsou to skutečnosti, o nichž by asi měli voliči vědět a mělo se o nich v pořadu seriózně diskutovat - Schwarzenberg měl být dotázán, aby své údajné postoje, jak je cituje Die Presse, vysvětlil.

Konec hysterii!

25. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Ve stupňující se hysterii prezidentské volební kampaně by si volební štáby a aktivní podporovatele kandidátů, zejména z uměleckých a intelektuálních kruhů, měli být vědomi toho, že i na jejich hodnocení kandidátů na prezidenta ČR platí to, co formuloval Egon Bondy v "Útěše z ontologie", cituji:

"každé hodnocení koneckonců vylučuje ipso facto hodnocení ostatní, nebo aspoň opačná. Není vyhnutí, naše hodnocení musejí být, alespoň do určité míry, zdravě intolerantní. Je však přece jen nutno dbát na to, aby ostatní hodnocení, pokud spontánně vznikají, nebyla násilně vykořeňována. Jsou-li to hodnocení zastaralá, obehraná, nepůvodní, neprogresivní, pak zajdou, dříve či později, sama sebou. (Což neznamená, že by nebylo správné k jejich vymizení aktivně napomáhat.) Jsou-li progresívní, jsou stejně nepotlačitelná a námaha vynaložená na jejich potlačení je námaha brzdící společenský vývoj. Rozhodující není fyzická či administrativní síla a moc, kterou vynaložíme na potlačování a vymycování jiných hodnocení, ale ideová a pravdivostní síla a moc, kterou naše vlastní hodnocení obsahuje. V tzv. ideovém či ideologickém zápasu nezvítězí natrvalo ten, na jehož straně je více donucovacích, propagačních a vymycovacích prostředků, ale ten, jenž dokáže nalézt hlubší a pravdivější -- a tím přímo rovněž i v poslední instanci lidsky účinnější, a ne pouze persuasivní -- ideový odraz skutečnosti",

píše Jozef Kokoška.

Karel Schwarzenberg citován v rakouském deníku Die Presse:

"Zeman a Klaus chtějí zabránit 'novému zhodnocení' poválečného vyhnání sudetských Němců"

23. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Rakouský deník Die Presse zveřejnil 21. ledna 2013 na straně 9 krátkou zprávu (rubrika "In Kürze"), podle níž Karel Schwarzenberg "tvrdí, že Miloš Zeman společně s odcházejícím prezidentem Václavem Klausem tvoří 'silovou skupinu', která chce zabránit novému zhodnocení" (v originálu "eine Aufbereitung") "poválečného vyhnání Sudetských Němců," upozorňuje Matěj Sedláček a pokračuje:

Slovo die Aufbereitung je velmi obtížně přeložitelné, nemá v češtině vhodné synonymum a je i málo používané. Jeho běžné užití je jinde - například "úprava nebo zpracování surovin" nebo "příprava něčeho za účelem něčeho jiného", např. zbroušení povrchu něčeho za účelem natření barvou apod.). Zde je snad užité jako zástupný výraz, aby nebylo potřeba užít jiné, příliš konkrétní výrazy. - Náš německý spolupracovník Uwe Ladwig vysvětluje: "Slovo Aufbereitung naznačuje, že se chce někdo v té souvislosti znovu podívat na fakta a přitom rozhodnout, jaké nové poznatky z toho vyplynou."

Uvedený názor deník klade Schwarzenbergovi přímo do úst a vše nasvědčuje tomu, že může pocházet z vyjádření, které ministr a kandidát snad poskytl deníku, který má v Praze svého zpravodaje. Text má nadpis "Silová skupina proti zvládnutí (nebo "přemožení") minulosti".

Zpráva je to velmi zvláštní a zajímavá, protože narozdíl od rakouských novin se Schwarzenberg českým novinářům dosud se žádným svým plánem nebo úsilím na "úpravu nebo nápravu" (Aufbereitung) "poválečného vyhnání Sudetských Němců" nesvěřil.

České čtenáře, žijící v domnění, že záležitosti dávného česko-německého nepřátelství jsou už definitivně vyřešené, patří minulosti a současné vztahy jsou dobré, může rakouským deníkem uveřejněná zneklidňující zpráva vést k zamyšlení, o co snad Schwarzenberg (nebo deník, kladoucí mu ta slova do úst) v této dávno uzavřené otázce jejím novým otevíráním usiluje. Schwarzenberg podle deníku Die Presse pokládá tuto oblast zřejmě za nedořešenou a její dořešení (kterého má být Schwarzenberg snad možným garantem) se podle něj snaží skupina Zeman-Klaus údajně zabránit. Celý rakouský text zde citujeme v originále, takže si jej každý může sám posoudit:

Demokracie a aristokracie: My a naše budoucnost

25. 1. 2013

čas čtení 5 minut

Neustále čtu o nějaké další kritice politického systému. Neustále se mluví v pojmech efektivita vládnutí, ekonomická prosperita, vymahatelnost práva a demokracie. Zkoumal v článcích někdo, co tyto pojmy znamenají? Zkoumal někdo, co znamenají pro prezidentské kandidáty a jak je dokáží definovat?, ptá se Petr Fridrich.

Krize české komunikace

25. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Lidé v České republice se v posledních dnech rozdělili na tři tábory. Příčinou tohoto rozdělení je přímá volba prezidenta, kdy na jedné straně barikády stojí příznivci Karla Schwarzenberga, na druhé příznivci Miloše Zemana a v třetím táboře sídlí ti, kteří jsou stále ve fázi rozhodování, či vůbec volit nehodlají. Nehodlám podrobně rozebírat pozitiva a negativa, ani jednoho z výše jmenovaných kandidátů, článků, ať už odborných, či neodborných, je na toto téma víc než dost. Taktéž bych nerad dal průchod emocím a spadl do urážení jednoho a preferování druhého kandidáta, píše Matěj Chmel.

28299

Druhé kolo prezidentské volby začalo

25. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Druhé kolo prezidentské volby začalo. Ve 14.00 hodin argentinského času byla otevřena volební místnost zvláštního volebního okrsku č. 78 na zastupitelském úřadě v Buenos Aires. Mezi prvními voliči byl devadesátitříletý dr. František Kadeřábek, nejstarší český občan zapsaný na zvláštním volebním seznamu. Pan Kadeřábek je synem československého velvyslance Františka Kadeřábka, který se s rodinou odmítl vrátit v roce 1948 do komunistického Československa. Během první hodiny hlasování volili tři voliči na voličský průkaz.

POZVÁNKA: Gene Deitch a Zdena Deitchová

25. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

V roce 1958 byl poprvé nominován na Oscara. O pár let později odešel z USA do Prahy, kde pro americké produkce natočil například dvanáct dílů legendárního seriálu Tom a Jerry či několik dílů neméně slavného Pepka námořníka. Profil Gena Deitche a jeho ženy a pravé ruky Zdeny Deitchové. DNES v 9:40 na ČT24.

Poklice inverze se uzavírá i nad Prahou, radní Lohynský a náměstek Nosek opět bezradně přihlížejí

25. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Strany zelených

Pražský radní pro životní prostředí Lohynský a náměstek pro dopravu Nosek jen přihlížejí zhoršující se inverzi v Praze. V centru i na okrajích města již polétavé prachové částice (PM10) překročily limity a ČHMÚ vyhodnotil situaci na 8 z 10 stanicích jako špatnou. I přes probíhající zasedání zastupitelstva nepodniká pražská rada v čele s lékařem Svobodou pro Pražany vůbec nic.

SOFISTIKOVANÁ REKLAMA:

Ukážu ti výstřih a ty pookřeješ...

24. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Pozn. JČ: Něco tak vulgárního a sprostého se skutečně vidí málokdy. Počínaje hlasem zoufalkyně, který zní opravdu, jako by to byl hlas kurvy...

Pozn. ŠOK: Herečka Berenika Kohoutová (20), která tvrdí "S chlapy to umím líp než máma" je dcera spisovatelky Ireny Obermannové...

Vážení občané, zbláznili jste se

24. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Dospěl jsem k názoru, že Schwarzenberg i Zeman jsou oběti tohoto národa. Jejich vlastní debaty a postoje jsou poměrně umírněné, civilizované, inteligentní. Jsou schopni se omluvit jeden druhému, jsou schopni zastávat spolu i poměrně nepopulární názor, že homosexuální páry mají právo na adopci dětí (pukněte vztekem lidovci), jsou schopni spolu souhlasit a zároveň respektovat nesouhlas.

Ale "lid" (nikoli média nebo někdo jiný), kam řadím i "osobnosti", různé generály a odbojáře a PEN klub, z toho poměrně kultivovaného zápasu udělal orgie nacionalismu, devótnosti a nenávisti.

Bohužel se obávám, že sborový zpěv Vaculíka a spol. není ironie. Ale i kdyby ironií byl, myslím, že při volbě mezi Zemanem a Schwarzenbergem by PEN klub neměl být na žádné straně. Poselství PEN klubu k současné prezidentské volbě bych si představoval v lakonické podobě: "Vážení občané, zbláznili jste se."

K videím, jaká vznikají na internetu, se už opravdu nedá dodat nic

24. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Všechno už bylo řečeno. Čtenáři a autoři nám dál posílají příspěvky, proč volit či nevolit toho či onoho kandidáta, jenže je odmítáme, protože všechny argumenty už byly vysloveny.

Nejpozoruhodnějším a nejnebezpečnějším rysem těchto voleb je však především mediální kampaň pro Karla Schwarzenberga, která projevuje vysoké rysy iracionality. Pohled na stárnoucí osazenstvo irelevantního pražského PEN Klubu, které odhodlaně třaslavým hlasem zpívá "Kníže má k lidu blíže" na nápěv stalinské písně "Teď už máme, co jsme chtěli", je zcela absurdní. Člověk měl v minulosti pocit, že si těchto lidí může vážit kvůli jejich intelektuální potenci, když jsou to snad spisovatelé. Teď to úplně zmizelo. Co se stalo s českou společností, že její někdejší intelektuální avantgarda opustila hrdé plebejské demokratické principy, které českou společnost kdysi charakterizovaly, a vzývá "aristokratičnost" údajného "knížete"? Který samozřejmě "blíže" k lidu nemá, za jeho žoviální maskou se skrývá naprostý nezájem o českého občana, politická turistika a bezmyšlenkovité schvalování požadavků mocných, které poškozují českou společnost. K jakým mentálním krokům museli tito příslušníci "inteligence" přistoupit, aby se z nich stala tato nemyslivá karikatura? Co ty lidi motivuje, aby ze sebe veřejně udělali nekritické idioty? Je to nesmírně zajímavé.

Z ukázek druhých dvou videí vyplývá totéž. Jak na to upozornil Jiří David, kampaň pro Schwarzenberga se stala popkulturním jevem. Kampaň zneužívá povrchně nejrůznějších, často zcela protikladných, prvků současné populární kultury, zbavuje je obsahu a zaměřuje je bez jakéhokoliv myšlenkového kontextu na podporu Karla Schwarzenberga. Reklamní kampani se podařilo u některých lidí v českém prostředí vytvořit představu, že popkulturní podpora Karla Schwarzenberga je prostě módní, a kdo chce být v módě, podporuje Karla. Z videí však vyplývá úplně jasně, že skutečná postava Karla Schwarzenberga prostě té kampani vůbec neodpovídá, reálné záběry "Karla", ošívajícího se, váhajícího, stárnoucího, necharismatického a nefotogenního člověka se do popkulturní kampaně vůbec nehodí. Fascinující je, že stoupencům "Karla" to nevadí - jsou úplně mimo realitu.

Že například Schwarzenberg na ministerstvu zahraničí toleroval korupci a nehnul prstem, když byl z ministerstva vyhozen Jakub Klouzal, který ji zdokladoval. No a co? Stoupencům Karla Schwarzenberga to nevadí, že budou mít takového prezidenta. Klouzalovo video, upozorňující na tyto skutečnosti je téměř zcela ignorováno. Přitom třeba v Británii by ministr, který na svém ministerstvu toleruje korupci, rychle skončil ve vězení, jak to dokládají osudy různých policejních činitelů a novinářů z Murdochova impéria.

Problém ovšem je, že o těchto věcech můžeme zde racionálně psát znovu a znovu - nebude to mít žádný vliv. Lidé, kteří podporují Karla Schwarzenberga, nejsou přístupni logickým argumentům. Argumentovat logicky je zbytečné - nepochopí to. Je to házení hrachu na zeď. Diskurs probíhá jinudy než prostřednictvím logického myšlení. S logickým myšlením či s fakty se tato podpora nikdy nesetká.

Už jsme tady mnohokrát psali, a potvrdil to i Václav Bělohradský, že bez ohledu na výsledky voleb je tato prezidentská předvolební kampaň obrovským úspěchem mediální manipulace. Úroveň velké části české populace je dnes tak nízká, že jsou tito lidé naprosto nepřístupní jakékoliv logické argumentaci, takže podléhají sugesci uměle vytvořených simulaker přesně podle potřeby a záměrů mediálního průmyslu.

Je to velmi špatná zpráva pro věc demokracie v České republice: Je zjevné, že se lidi nechají bezmyšlenkovitě mediálně zmanipulovat, o argumenty vůbec nejde, tito lidé prostě nejsou zvyklí na to být informováni o věcných skutečnostech a budou bez znalosti věci rozhodovat emocionálně proti vlastnímu zájmu. Už se tak vlastně stalo a je to nenapravitelné, když se do druhého kola voleb dostali Schwarzenberg a Zeman.

Výhledy České republiky nevidím příliš dobře. Soudě podle této prezidentské kampaně, občané nejsou vůbec schopni střízlivě zhodnotit svou situaci a bránit svá práva. Chudnoucí a ožebračovaná Česká republika bude zřejmě i v budoucnosti pod vlivem mediálních kampaní nadšeně hlasovat pro osoby, které ji budou dále bezostyšně ožebračovat.

Když viajpíci jedou...

24. 1. 2013 / Pavel Táborský

čas čtení 4 minuty

V dobách, kdy naši předkové usilovali o všeobecné, rovné, přímé volební právo s tajným hlasováním, nemohli tušit, že obsah těchto pojmů se vlivem pokroku změní. Častokrát se měnila volební geometrie, což je soustava pravidel, jimiž se převádí volební hlasy na mandáty a uskutečňují změny volebních obvodů. Jestli byly tyto změny vždy vedeny čistými úmysly a pokud možno za účelem zvyšování objektivity volebního procesu, není známo. Se skutečně přímým volebním právem zápasí naše demokracie do dnešních dnů. Rovněž právo tajného hlasování nepatří k těm zcela vyřešeným.

Český P.E.N. klub podporuje Schwarzenberga zpěvem

24. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Pozn.ŠOK Zpěv je na motivy budovatelské písně "Budujeme", známé také jako "Tak už máme, co jsme chtěli, do rachoty zvesela!" - hudba: Václav Dobiáš původní text: František Halas (Český revoluční zpěvník. Praha: SNKLHU, 1953. Sig. NK ČR 59 G 2833, Hud. odd.) - Teď když máme, co jsme chtěli, │ do rachoty zvesela! │ Ať těm, kteří za nás mřeli, │ žádný hanbu nedělá.│ Ref.: Vyhrňme si rukávy, když se kola zastaví, │ hej rup! Hola hej! Hej rup! │ Hola hej! Do práce se dej!...

Jsou výše zmíněná videa míněna ironicky?

24. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Někteří čtenáři se domnívají, že výše zmíněná videa musejí být míněna ironicky, a vytvořila je tedy možná propagandistická mašinérie Miloše Zemana. Velmi bych o tom pochyboval zejména v případě videa z PEN Klubu a nyní už odstraněného videa "Éééé - Volím Karla".

Je však známo, že v dnešním českém prostředí, které překypuje absurdnostmi, se velmi těžko čte ironie, protože mnoho lidí považuje za normální takové nehoráznosti, že se princip ironie v takovém prostředí zcela ztrácí.

Z jedné české střední školy

"Chcete, aby tu znovu vládli komunisti? Pak volte Zemana!"

24. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Bohužel píše stále větší množství lidí, kteří se bojí podepsat svým jménem. Bez závažných důvodů anonymní příspěvky nepublikujeme, avšak tento je myslíme natolik pozoruhodný, že uděláme výjimku:

Mladé generaci je vsugerováván názor, že se vlastně jedná o jakousi revoluci, s neposkvrněným knížetem v čele. Že se jedná o jakýsi solitér bez jakýchkoliv vazeb na politické struktury. Kdosi, kdo za nic nemůže a je čistý jak lilium.

Moje osmnáctiletá dcera mi dnes vyprávěla, jakou politickou masáží prochází studenti na jejich gymplu. Na občasné zdůrazňování knížecích zásluh si z úst kantorů v posledních dnech si již zvykla. Ale dnes měli celou vyučovací hodinu předmětu společenské vědy věnovánu volbě páně prezidenta.

Paní profesorka začala... rádoby neutrálně.

Studenti si vyslechli, jak od sametové revoluce bylo vše sametové až do té strašlivé události, ze které se naše země dosud nevzpamatovala a s jejímiž důsledky se dodnes potýkáme. Tou událostí byla OPOZIČNÍ SMLOUVA. Ta ohrozila mladou demokracii v samých základech a právě teď nastává chvíle, kdy se rozhoduje mezi tím, zda budeme demokratickým státem nebo se vrátí k moci KOMUNISTÉ !!!

Zaměstnankyně Divadla Na zábradlí:

"Hrdě nosím v divadle placku Volím Karla!"

24. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Jsem zaměstnankyní Divadla Na zábradlí a musím říct, že jsem byla šokována, když jsem si přečetla Váš článek o nátlaku vedení divadla na jeho zaměstnance ohledně volby prezidenta. Mohu Vás ujistit, že k ničemu takovému nedochází - Divadlo dává všem zaměstnancům možnost se sami rozhodnou a sami prezentovat své názory.

Hrdě nosím "placku" s nápisem VOLÍM KARLA i ve chvíli, kdy uvádím diváky do sálu. A pravidelně se setkávám i s dotazem, jedná -li se o oficiální postoj divadla, či zdali jej nosím z donucení. Ne, nosím jej proto, že je to můj názor.

Ano, v našem divadle podporuje Karla Schwarzenberga pravděpodobně více zaměstnanců než Miloše Zemana. Ale je to čistě jejich názor, rozhodně ne donucení ze strany vedení.

Tento článek není ničím jiným než sprostým, lživým pamfletem na úrovni nejnižšího bulváru. Ač by pravděpodobně bylo na místě se vedení divadla za toto šíření lží omluvit, mám pocit, že tímto klesla Vaše úroveň natolik, že se toho nejspíš nedočkáme. Jedná se o můj názor, nikoliv o postoj Divadla Na zábradlí.

S pozdravem

Barbora Truksová

uvaděčka DNz, studentka FF UK

Odpověď Karla Dolejšího: Kdo v této zemi zažil tzv. "komunismus", tomu nebude nikdy "hrdé nošení placky" s kýmkoliv ve veřejné kulturní instituci připadat normální.

Normální je nemíchat stranické preference do kultury, protože jinak se zase skončí u persekuce umělců i dalších lidí s jinými názory.

Stranická politika přece do divadla vůbec nepatří.

Ředitelka Divadla na zábradlí

"Nejsem si vědoma žádného nátlaku na zaměstnance"

24. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Vážená redakce,

dnes jsem se z vašeho deníku dozvěděla, že Divadlo Na zábradlí "vyvíjí nedemokratický nátlak a podmiňuje setrvání v angažmá volbou Karla Schwarzenberga". Jsem ředitelkou tohoto divadla a jako statutární orgán organizace mohu jen já sjednávat i ukončovat pracovní smlouvy. Nejsem si vědoma jakéhokoliv nátlaku na zaměstnance nejen v případě volby prezidenta ČR; jejich společensko-politické smýšlení je zcela mimo dosah mých kompetencí a jakýkoliv nátlak tímto směrem je pro mne osobně nepřijatelný. Právě v Divadle Na zábradlí, působišti bývalého prezidenta Václava Havla, bych považovala takové postupy za nemravné!

Doubravka Svobodová

ředitelka Divadla Na zábradlí

Ladislav Hampl: V Divadle Na zábradlí nejsou herci podrobováni politickému tlaku

24. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Jmenuji se Ladislav Hampl a členem divadla Na zábradlí jsem již devátým rokem.

Rád bych se vyjádřil k Vašemu článku s titulkem Nátlak" z 21. 1. 2013. Píšete, že na nás vedení divadla vyvíjí nedemokratický nátlak vzhledem k volbě prezidenta České republiky.

A že, cituji: "Podmiňují setrvání v angažmá volbou Karla Schwarzenberga a také veřejným prohlášením, že dotyční herci stojí za Karlem."

Na konci Vaší "zprávy" nabízíte možnost vyjádřit se hercům z divadelního souboru. Rád bych se tedy vyjádřil a nikoliv anonymně. Doufám, že ačkoliv není má odpověď vodou na Váš mlýn, bude můj email také zveřejněn.

Rektor Karlovy Univerzity:

Organizátoři petice za Schwarzenberga na Karlově univerzitě neporušují zákon

24. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Reakce rektora Karlovy univerzity na dotaz Britských listů:

Není mi známo, že by v současnosti na půdě UK nebo s využitím jejích prostředků někdo zakládal či organizoval činnost politických stran a politických hnutí. Je mi známo, že řada občanů zaměstnaných na UK využila své právo na veřejné vyjádření prostřednictvím "Prohlášení vědců, lékařů a VŠ učitelů k volbě prezidenta".

Jde ovšem o jejich soukromou aktivitu, která není realizována na půdě UK ani s využitím její infrastruktury.

S pozdravem

Prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

rektor Univerzity Karlovy v Praze

Pozn. red.: Petice žádá, aby se signatáři identifikovali svou pracovní adresou. Není nám jasné, jak se mohou signatáři identifikovat pracovní adresou bez využívání infrastruktury Univerzity Karlovy.

NEETICKÝ LOBBING PHARMAFIRMY VE PROSPĚCH KARLA SCHWARZENBERGA:

Lékaři pro Karla: Čekárny jsou, bohužel, díky chřipkám plné. Pověste tam, proč volit knížete.

24. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Lékaři mají ve společnosti velkou vážnost, stejně jako vysokoškolští učitelé a vědci. Mnohem, větší než novináři, umělci a samozřejmě než politici. Vyvěšení petice (podepsanou vysokoškolskými učiteli, vědci a lékaři) v ordinacích by mělo jistě mít velký vliv. Nicméně si myslíme, že bez ohledu na politické názory, je to za hranicí lékařské etiky, a možná i zákona.

doc. MUDr. Jiří Kofránek, CSc. 1.LFUK
prof. MUDr. Ctibor Povýšil, DrSc., 1LFUK, člen předsednictva České lékařské společnosti

Pouze dva lékaři - pedagogové se tímto způsobem distancovali od žádosti spoluzakladatele a jednatele společnosti MUCOS Pharma CZ Jiřího Walda, distributora Wobenzymu, který spolupracuje se štábem Karla Schwarzenbergera. Ten obeslal stovku lékařů, podnikatelů a pedagogů, včetně doc. PhDr. MUDr. Jan Payna, neurologa a filosofa, který zároveň učí lékaře etiku, tímto prohlášením:

Dne 24. ledna 2013 12:23 Jiří Wald napsal(a):Lékaři pro KarlaVážení, celá řada osobností z oblasti zdravotnictví se rozhodla v druhém kole prezidentské volby podpořit Karla Schwarzenberga. Jejich slova si Vám dovolujeme poslat s žádostí o další šíření. Protože volby jsou již tento pátek a sobotu, budeme vděční za vytištění a zanechání dokumentu na veřejném místě, kde si je budou moci přečíst i ostatní. Nepochybuji o tom, že čekárny jsou, bohužel, díky chřipkám plné. Děkujeme. S pozdravem JW

Rektor Hampl tvrdí, že aktivisté nevyužívají infrastruktury Karlovy univerzity. Není to pravda.

24. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Rektor Karlovy univerzity Hampl sdělil Britským listům, že organizátoři peticí a prohlášení za jednoho z kandidátů prezidentských voleb nevyužívají infrastruktury univerzity. Z níže uvedeného adresáře prohlášení "Lékaři pro Karla" vyplývá, že to zřejmě není pravda.

(V rámci ochrany osobních údajů jsme zkrátili jména držitelů emailů a zachovali pouze domény. Z mailů je jasné, že se k šíření prohlášení využívá technická infrastruktura nejen Karlovy univerzity, ale i jiných českých univerzit.)

Od: Jiří Wald
Datum: 24. ledna 2013 12:23
Předmět: FW: Lékaři pro Karla

Komu: J.Dl@czp.cuni.cz, l.h@fjfi.cvut.cz, s@etf.cuni.cz, ml@lf3.cuni.cz, m bl@ksa.zcu.cz, 1@mail.muni.cz, c@lf1.cuni.cz, j@lf1.cuni.cz, f@etf.cuni.cz, fif@ff.cuni.cz, o@pedf.cuni.cz, p@lf1.cuni.cz, p@lf1.cuni.cz, ha@etf.cuni.cz, t@lf1.cuni.cz, h@cts.cuni.cz, , p@lf2.cuni.cz, hl@fjfi.cvut.cz, h@lf1.cuni.cz, jh@med.muni.cz, h@etf.cuni.cz, k@tunw.upol.cz, k@cmtfnw.upol.cz, (...)

Vážení,

celá řada osobností z oblasti zdravotnictví se rozhodla v druhém kole prezidentské volby podpořit Karla Schwarzenberga. Jejich slova si Vám dovolujeme poslat s žádostí o další šíření. Protože volby jsou již tento pátek a sobotu, budeme vděční za vytištění a zanechání dokumentu na veřejném místě, kde si je budou moci přečíst i ostatní. Nepochybuji o tom, že čekárny jsou, bohužel, díky chřipkám plné.

Děkujeme.

S pozdravem

JW

ČSSD na křižovatce

24. 1. 2013 / Stanislav Křeček

čas čtení 8 minut

Na otázky novináře z Týden.cz jsem zcela po pravdě řekl -- podobně jako jiní dotazovaní poslanci ČSSD -- že kolem sebe slyším, že Jiří Dienstbier (JD) se nyní chová tak, že to ČSSD poškozuje a že mnozí dnes po této zkušenosti říkají to, co si již mysleli dávno, totiž že JD nebyl vhodný kandidát. Ohlasy na tyto mé výroky byly různé, věc je podle mého názoru mnohem závažnější, než se na první pohled zdá. A zaslouží si zásadnější zamyšlení.

Schwarzenberg je zastánce parlamentní monarchie

24. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Ještě jiné skutečnosti o Schwarzenbergovi nezazněly. První je výsostně politická, píše Herman Klein. K.S. ve své knize rozhovorů říká že je "zastáncem parlamentní monarchie, jelikož monarcha představuje nezávislý prvek, který není závislý na stejném zdroji moci".

("Deswegen bin ich auch ein vorsichtiger Anhänger der parlamentarischen Monarchie, weil der Monarch ein unabhängiges Element darstellt, das nicht von derselben Quelle der Macht abhängig ist."),

Monarcha jako mocenská opozice vůči mandátu vzniklém v demokratických volbách?

To je návrat o 100 let.

zdroj: K.S., Unterschätzen Sie nicht meine Boshaftigkeit, 2011, ZDE

Spam na podporu Karla Schwarzenberga

24. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Pracuji jako správce sítě a tak se, i krom toho, zabývam i sledováním spamu a internetovou bezpečností, píše Dalibor Kondrát. I když používám spam filter, který dobře funguje, přesto chci mít o přichozích spamech přehled. Dnes mě jeden překvapil a jelikož se take zajímám o prezidentské volby stalo mi za to ho i analyzovat. SPAM na podporu Karla Schwarzenberga je z dílny nějakého pana Jana Novaka, který si zaregistroval doménu vetchyprokarla.cz, doména je zjevně účelově vytvořena pro tento účel, protože nemá své vlastní stránky a navíc byla vytvořena 23.01.2013 ve 23:13, zaregistrována je registrátorem Gransy s.r.o. a spam pochází ze serveru umístěn v sítí provozovatele "serverových farm" Casablanca, jeho tzv. reverzní záznam odkazuje na doménu SMEJKAFIGHTER.COM jehož dns servery následně odkazují na stroje v Holandsku a registrované u společnosti Key-Systems GmbH Německo. Samozřejmě, že informace o doménách nejsou veřejně dostupné, zvlášť u záhadného p. Novaka. Sleduji všechny volby u nás, ale s něčím takovým jsem se ještě nesetkal. Ve SPAMu je paradoxně vyzdvihována slušnost, ale autoři, tvůrci tohoto SPAMu jaksi nemají ani kousek uvědomělosti, že rozesílání SPAMu není zrovna slušná forma "reklamy". Tohle přece už musí odradit i skalní příznivce Karla Schwarzenberga.

700 000 voličských průkazů

Nechystá se před 2. kolem voleb prezidenta falšování voleb?

23. 1. 2013 / Martin Kunštek

čas čtení 8 minut

Ministerstvo vnitra oznámilo, že v úterý 22. 1. 2013 zaslalo obecním úřadům rekordních 700 tisíc voličských průkazů. Na voličské průkazy může občan volit, pokud se v den voleb nachází mimo volební okrsek, v němž je přihlášen k trvalému pobytu. O voličské průkazy je podle MV mimořádný zájem. Počet voličských průkazů skutečně vydaných občanům zveřejněn nebyl a v době psaní tohoto článku není znám. O jeho vydání se sice muselo zažádat do pátku 18. 1. 2013, ale to, že si občan zažádá, nemusí nakonec znamenat, že si jej vyzvedne.

Teprve po převzetí voličského průkazu je občan vyškrtnut ze seznamu voličů ve "svém" volebním okrsku -- podle místa trvalého pobytu.

Výsledky prezidentských voleb už známe

23. 1. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Do uzavření druhého kola první veřejné volby hlavy státu, pravda, chybí ještě trocha času, ale troufám si říci, že výsledky už známe. Jsou zcela zřetelné, nepřehlédnutelné a varující, neboť vypovídají o naší nezralosti, až příliš snadné manipulovatelnosti, bezbrannosti vůči soustředěnému mediálnímu tlaku, naivitě a neschopnosti kritického odstupu.

Ve volebním cirkusu se vystřídala mnohá čísla, od těch klaunských všeho druhu, přes krotitele duchů zašlých dob a nečekané výstupy kostlivců ze zaprášených skříní, až po knížecí salto mortale do Benešových dekretů. To vše před očima konsternovaného publika, které na okamžik zapomnělo na své všednodenní starosti a nechalo se unést rafinovaným špektáklem, tancem slonů v porcelánu, veřejným vymýváním mozků v podání renomovaných iluzionistů, jakož i verbálním žonglérstvím aktérů. A nyní se tedy chystá velké finále.

Informace z rakouského tisku:

Schwarzenberg čeká podle své advokátky na moment "politické prosaditelnosti restituce", aby získal majetek zabavený roku 1947

23. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Hovoří se o znovuzískání majetku hlubockých (nikoli orlických) Schwarzenbergů, rodiny, do které byl Karel Schwarzenberg adoptován - obrovského, zejména jihočeského majetku, který byl roku 1947 znárodněn zákonem národního shromáždění, známým jako lex Schwarzenberg.

Nevlastní sestra Schwarzenberga von Pezoldová se domáhala přepuštění Schwarzenbergova rakouského majetku s tím, že se její nevlastní bratr nedostatečně domáhá získání starých majetků v ČR, jak ho k tomu zavazovala závěť strýce a adoptivního otce Heinricha Schwarzenberga. Procesy se táhly zhruba 12 let. Se svou žalobou však von Pezoldová nakonec roku 2012 neuspěla, píše Matěj Sedláček.

Prezidentská volba jako šachová hra Václava Klause

23. 1. 2013 / Bohumil Trávníček

čas čtení 9 minut

Politika není jen o myšlenkách, ale neméně také o strategii, která dokáže myšlenky efektivně prosadit. Dvoukolová prezidentská volba je z tohoto pohledu obdobou jakési šachové hry, kdy výhodu mají hráči, kteří umí myslet strategicky o několik tahů dopředu. Mnohé lze totiž doslova vypočítat (viz např. ZDE).

Hlas pro Zemana jako hlas pro levici?

23. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Považuji za naprosto fascinující, že se vyskytují tací, kteří si myslí, že hlas pro Miloše Zemana je hlas proti pravicovým vládám. Byl to právě Miloš Zeman, který tyto vlády pomohl přivést k životu.

Topolánkovu vládu drželi při životě pánové Melčák a Pohanka po poradě s panem Zemanem. Byl to Zemanův muž Melčák, kdo podal ústavní stížnost proti zkrácení volebního období a smazal tím mohutný náskok ČSSD v preferencích, a Zemanův SPOZ, který se ve volbách postaral o zbytek a téměř srovnal hlasy pro ČSSD a ODS.

Mimochodem, byla to Zemanova pravá ruka pan Melčák, kdo se těsně před druhým zvolením Václava Klause na Hrad sešel s prezidentovým kancléřem panem Weiglem. (Ano toho pana Klause, kterého na Hrad zvolili komunisté, a kteří dnes podporují, jaké překvapení, pana Zemana.) O čempak si ti dva čerchmanti asi vyprávěli? Pana Weigela nyní pan Zeman veřejně vychvaluje a slibuje mu, že na Hradě po jeho případném zvolení na Hradě zůstane.

Ten, kdo půjde ve druhém kole k volbám, se nebude rozhodovat reálně pro pravici nebo levici. Bude se rozhodovat pro pravici v podání TOP 09, nebo pro pravici v podání ODS. Nalejme si alespoň v tomto čistého vína a nic si nenamlouvejme, píše Boris Pavelec.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2012

7. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2012 přispělo finančně na Britské listy 210 osob bankovním příkazem celkovou částkou 64 984,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2012 částkou 2801,71 Kč.

93 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2012 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 60 421,37 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 31. 12. 2012: byla 258 165.75 Kč, z toho na exekutorský projekt 161 475.59 Kč a na na provoz Britských listů 96 690.16 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

170387