Tak nám zabili Bočana...

21. 1. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 2 minuty

Mám potřebu reagovat na nehorázný útok na právo na přesvědčení a politický názor, který nepotlačuje práva jednotlivce ani menšin a který je zcela legitimní.

"Člověk, který po sedmnáct let všude říkal, jak mu Antonín Maděra změnil život a myšlení a všechny názory, svou volbou pana Zemana jen potvrzuje, že všechno, co o Zdivočelé zemi říkal, byly jen kecy," uvedli Jiří Stránský a Hynek Bočan ve vyjádření. Na závěr napsali: "Skončili jsme s ním. Či spíš on s námi".

Pro mě jsou tímto pánové Stránský a Bočan zástupci nedemokratických sil ve společnosti, kteří základní lidská práva popírají a zpochybňují tím vše, v co snad někdy i věřili a co se snažili předat -- totiž víru v právo, spravedlnost a v individualitu každého z nás. Nebo je zase správný jenom jeden názor -- a ty ostatní je třeba zglajchšaltovat?

Kandiduje na prezidenta snad Klement Gottwald? A i kdyby kandidoval, pokud by Ústavní soud neshledal překážky k jeho kandidatuře, museli bychom jeho volbu respektovat a přesvědčovat občany argumentačně, ne silově, proč ho nevolit.

Martinovi Dejdarovi vyjadřuji svou podporu, a věřím, že nejsem sám. Děsí mě, kolik lidí si nejspíš myslí, že pánové Bočan a Stránský mají na takovéto jednání právo. Nemají. Lidská práva je třeba hájit vždy a všude -- a myslí-li si, že takto naplňují ideál "slušných voličů", kterými se pan Schwarzenberg zaklíná, potom se hrdě hlásím k těm "neslušným".

Odkaz na postoj Bočana a Stránského k Dejdarovi: ZDE

P. S. Kromě toho vyjadřuji své hluboké rozčarování z reality, jak silně stále na nás občany působí kampaně lidí vystupujících v médiích, aneb "Když je na jeho (na knížecí) straně Svěrák, pak to nemůže být hajzl..." Umělci, herci, zpěváci, režiséři atp. jsou lidé jako my, a často se v politice orientují méně než my. Proč bychom je tedy měli považovat za jakési arbitry přes politiku? Nevzdávejme se své zodpovědnosti. Nenechme se ovlivňovat "osobnostmi". Volit jdeme my. Sami za sebe. Važme si toho...

0
Vytisknout
11639

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2013