K petici na podporu Schwarzenberga se hrdě hlásím

21. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Děkuji za glosu pana Vojtěcha Merunky. Jsem v ní citován jako šiřitel petice Prohlášení vědců, lékařů a VŠ učitelů k volbě prezidenta, k čemuž se hrdě hlásím. Děkuji proto, že jinak by se ke čtenářům BL toto Prohlášení nejspíš nedostalo, píše Jan Obdržálek.

Prvenství v peticích mezi kolegy ovšem nemají nějaké podpisové archy za heydrichády, ale petice byly již dávno, dávno v dobách našeho národního obrození; to by ovšem neznělo hanlivě. Zajímalo by mne ovšem, čím dle autora kolegy a kamarády z 1LF straším ("jiní se ale bojí a podepisují"), jsa z fakulty jiné a na 1LF nižádnou moc nemaje.

Pozn. JČ: Informace o stalinských mobilizačních kampaních ("Psovi psí smrt!") najdete například v četných analýzách Pražského jara 1968, jejichž západní autoři ironicky poznamenávají, že demokratizující občané měli stále ještě z padesátých let ve zvyku posílat stranickému vedení "rezoluce ze závodů". Pan Obdržálek bude možná překvapen, ale ať si zkusí říct nějakému občanu západní země, že v rámci předvolební kampaně hrdě organizoval petici na podporu jednoho z kandidátů. Uvidí, jak se na to bude tvářit. Zjevně si nepovšiml, že se jaksi během předvolebních kampaní v západních demokraciích neorganizují mobilizační petice.

0
Vytisknout
9331

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2013