Saze ovlivňují změny klimatu dvakrát silněji, než si vědci mysleli

16. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Saze z páleného uhlí, dřeva a výfukových plynů dieselových motorů možná ovlivňují globální změny klimatu dvakrát silněji, než si vědci dosud mysleli. Uvádí to studie publikovaná včera v časopise Journal of Geophysical Research: Atmospheres. Pokud se tato hypotéza potvrdí, může existovat značný zatím nevyužitý potenciál k omezení lidského vlivu na klima.

Každým rokem vstupuje do atmosféry značné množství lidmi vyprodukovaných sazí. Jen v roce 2000 to bylo odhadem 7,5 milionu tun. Skleníkový efekt těchto emisí dosahuje dvou třetin hodnoty oxidu uhličitého a je větší, než u metanu.

Největším zdrojem sazí je vypalování lesů a savany. Nicméně v Evropě, Severní a Latinské Americe zhruba 70% podíl emisí připadá na vrub dieselových motorů.

V Asii a Africe spalování dřeva v domácnostech produkuje 60-80% emisí sazí. Významným zdrijem sazí je pálení uhlí v Číně, některých částech Východní Evropy a zemích někdejších sovětského bloku.

Saze ohřívají atmosféru absorbováním dopadajícího tepelného záření ze Slunce. Podporují také tvorbu oblačnosti a snižují odrazný koeficient (albedo) sněhu a ledu.

Studie zpracovaná kolektivem 31 předních vědců z celého světa zohledňuje veškerá dostupná data o vlivu sazí na klima.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Redakčně přijatá (needitovaná) verze článku Bounding the role of black carbon in the climate system: A scientific assessment ZDE

0
Vytisknout
7510

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2013