Odmítám legitimizaci komunismu

4. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Vážený pane Buriane, jsem Vám velmi vděčný za Vaši reakci na článek pana Jírovce Mé mladé přítelkyni. Pod vlivem vývoje na české politické scéně po nástupu Nečasovy vlády už mnozí z nás zůstávají letargičtí k tomu, když někteří lidé chtějí legitimizovat bývalý režim. Jiří Jírovec patří mezi ně. Kromě toho, co mu vytýkáte Vy, bych podotkl, že např. plot mezi USA a Mexikem nebo plot mezi Izraelem a Palestinci, kteréžto ploty pan Jírovec srovnává s plotem komunistickým, nejsou postaveny americkou a izraelskou vládou proto, aby občanům USA a Izraele bránily v cestování ven do zahraničí.

Takových ubohých manipulací je článek pana Jírovce, jak ukazujete ve své reakci, plný. Představa, že minulý režim byl "sociální", když lidé jako můj otec, primář na TRN v Krnově, byli de facto chudáci, kteří se museli doprošovat poníženě řemeslníků o pomoc a stejně dostali ty nejmizernější služby, je představa, ze které se mi chce zvracet. Podpultový prodej, všudypřítomná korupce a protekce, vláda stranické mafie a naprostá nefunkčnost celého systému, to přece není "sociální stát". Naopak, dnešní hnus je právě zbytkem minulosti, je to právě to, co nás liší od sociálního státu švédského či rakouského typu.

Mrzí mne, že takového manipulativní pokusy o legitimizaci komunismu vycházejí v Britských listech. Hnus Nečasovy vlády nesmí sloužit ke zkrášlování mnohem hnusnějšího komunistického režimu a k nepodloženému pomlouvání (na úrovni Rudého práva) lidí, kteří proti němu bojovali. Bohužel, a jsem si toho velmi dobře vědom, rozhořčení proti jedné nespravedlnosti může vést k zaslepenému, manipulativnímu obhajování hrůz opačného extrému. Osobně se domnívám, že po zapojení komunistů do vysoké politiky a jejich zkorumpování a zdiskreditování se bude stále častěji ve srovnání s hnusem dnešní doby objevovat stejně plíživá legitimizace nacismu, jakou Jírovec dělá ve prospěch komunismu.

0
Vytisknout
12078

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2013