OSN odsoudila embargo USA proti Kubě

14. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Generální shromáždění OSN včera velkou většinou schválilo rezoluci odsuzující obchodní, hospodářské a finanční embargo USA proti Kubě. Stalo se tak již po jednadvacáté. Proti hlasovalo vedle USA zástupci Izraele a Palau, Marshallovy ostrovy a Mikronésie se zdržely.

Embargo bylo uvaleno v roce 1960 po kubánském znárodnění vlastnictví amerických občanů a korporací. Po kubánské raketové krizi v roce 1962 bylo dále posíleno a nabylo takřka totálního charakteru.

V projevu ke generálnímu shromáždění kubánský ministr zahraničí Bruno Rodríguez označil politiku USA za "nehumánní, zkrachovalou a anachronistickou". Tato politika podle něj národní zájmy Spojených států poškozuje, a to zejména v časech ekonomické krize a vysoké nezaměstnanosti. Označil za absurdní, jestliže občané Spojených států mohou volně cestovat i do zemí, s nimiž jejich vláda vede válku, ale nikoliv na Kubu.

Ačkoliv USA v posledním volebním cyklu některá omezení zmírnily, nehodlají embargo zrušit, dokud kubánský režim neprovede politické a ekonomické reformy podle jejich představ.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8201

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2012