Francouzští boháči emigrují do Belgie

29. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Francouzští boháči neoblibují politiku Francoise Hollandeho. Stále více jich míří do Belgie, kde jim daňový ráj slibuje štědřejší časy. Když předvolební průzkum poprvé ukázal vedení socialistického kandidáta, realitní agenti v Bruselu začali zaznamenávat až dvacet hovorů denně. Většina Francouzů se snažila najmout dům se čtyřmi nebo pěti ložnicemi v nejžádanějších bruselských čtvrtích s náklady kolem 3 500 eur měsíčně.

Hollande říká, že nemá rád boháče, ale Belgie "miluje podnikatele". Belgický daňový systém je tvrdý pro námezdní zaměstnance, ale k bohatým je velkorysý. Polovina těch kdo odcházejí do Belgie si přeje prodat svou firmu a obyčejně jde o lidi mezi čtyřicítkou a padesátkou. Tím že prodej uskuteční v Bruselu se vyhnou francouzské dani a shrábnou celý výnos. A často zůstávají v Belgii natrvalo.

Také darovací daň dosahuje v Belgii 30%, kdežto ve Francii je to 45%. Odchod z Francie je finančně zajímavý pro ty, kdo vlastní víc než 4 miliony eur, ale podle daňového právníka Dekeysera většinu klientů tvoří lidé s majetkem kolem 20 milionů a více.

Bohaté zklamal Sarkozy, ale levici považují za extrémisty, kteří žijí v minulosti. Z těch kdo emigrují do Bruselu se jich vrací nazpět jen velmi málo. Francouzi žijící v Bruselu tvoří významnou část publika opery a cestou tam bez obav předvádějí svá drahá auta. Zájem mají především o bydlení ve čtvrti Ixelles, ale populární je také Uccle poblíž Lycée Francais.

Další ze zemí, kam bohatí Francouzi emigrují, je Lucembursko; zde jsou také nízké daně, ale podle Deleysera většina z nich považuje tuto zemi za nudnou, stejně jako Švýcarsko - s výjimkou Ženevy. Další možnosti daňových úlev skýtá Británie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9643

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2012