Anketa Romano hangos:

Dá se od nového ministra školství Petra Fialy očekávat i lepší začleňování a integrace většiny romských dětí do hlavního vzdělávacího proudu?

26. 9. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 3 minuty

Arnošt Goldflam
Režisér, scénárista, Brno.
Co se týká nového ministra školství Petra Fialy, jak znám jeho a práci která za ním zůstala, že přinejmenším se na to nevykašle. Třeba se bude i snažit a třeba - snad - se mu i něco podaří!

Miroslav Patrik
Předseda ekologického sdružení Děti Země, Brno.
Za sebe mohu jen říct, že i když ministr Petr Fiala vystupuje a jedná daleko předaleko seriózněji, než jeho přechůdce, tak za současného stavu velkých názorových a věcných turbulencí ve vládě se obávám, že nelze říci žádnou jednoznačnou přepověď, jak ministerstvo toto těžké téma uchopí a bude řešit. Mám pocit, že na ministerstvo, a nejen toto, řeší za pochodu mnoho problémů, takže na konceční věci je málo času. Navíc za dva roky jsou volby, takže jsem velký skeptik, zda se kolem vyššího začleňování Romů do vzdělávacího systému státu něco lepšího vytvoří a ještě prosadí.

Ivana Janišová
Psycholožka, Praha.
Po zkušenostech s ministrem školství Josefem Dobešem už lze očekávat vše už jen lepší. Horší to totiž být nemůže. Takže ano, doufám, že i v téhle oblasti se bude chovat ministr školství koncepčněji, v souladu s evropskou etikou a s požadavky na lidštější společnost.

Jarmila Hannah Čermáková
Básnířka, publicistka, Praha.
Ano, pan ministr školství Petr Fiala působí jako člověk dobré vůle. I proto by stálo za úvahu oslovit jej prostřednictvím romského tisku a medií, odkud je slyšet romský hlas. Např. v romském vysílání O Roma vakeren.

Jiřina Šiklová
Socioložka, publicistka, Praha.
Nový ministr Petr Fiala zatím postupuje vyborne a to jak vůči celému školství, tak vůči specifickým otázkám romských žáků. Doporučovala bych, aby sami Romove, kteří jsou vysokoškoláci nebo mají maturitu, se přihlásili jak ke svému vzdělání, tak ke svému romství. Třeba ať to napíší do těchto novin a uvedou příběhy nejen o obtížích, ale i o podpoře, které se jim dostalo od rodiny, nevládních organizací či od někoho z učitelů, když chtěli pokračovat ve studiu.

Eva Dobšíková
Bývalá učitelka, Brno.
Myslím si, že Petr Fiala je moudřejší ministr než jeho předchůdce, ale měli bychom mu dát pro základní školství a zejména pro děti sociálně handicapované dobré podklady. Při nejlepší vůli je to člověk, který se dosud pohyboval na půdě vysokoškolské. A nevím, nevím, jaké má poradce. Já bych doporučovala poskytnout mu materiály Heleny Balabánové a jiných lidí, kteří z praxe vědí, jak moc se teď podmínky pro řadové romské děti v předškolní přípravě i na základních školách zhoršují. Já proti tomu i jiným asociálním katastrofám organizuji protest ve spolupráci - zatím - s Masarykovou dělnickou akademií.

Nina Pavelčíková
Pedagožka na katedře historie Filozofické fakulty Ostravské univerzity
Pan ministr Fiala si podle mého názoru vede velmi dobře. Jeho názor na integraci romských dětí neznám, domnívám se ale, že je velmi komunikativní. Je ovšem spíše specialistou na oblast vysokého školství. Myslím, že bude hodně záležet na tom, do jaké míry budou v této věci iniciovat rozhovory s ním nejen pedagogové, ale například i pracovníci neziskových a dalších organizací, které se vzdělávám romských dětí zabývají.

Vychází v Romano hangos 15/2012 ZDE a ZDE

0
Vytisknout
5598

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2012