Metanolová aféra - podobnost čistě náhodná?

27. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Dovoluji si upozornit na nápadnou podobnost současné "metanolové aféry" s jinou, která se odehrála v roce 1981 ve Španělsku a je známa též jako "syndrom toxického oleje" (TOS), píše Tomáš Lajbl.

V tom roce se v okolí Madridu objevilo přes deset tisíc případů záhadného onemocnění, postihujícího nejprve dýchací cesty, doplněné často o vyrážku, svědění, křeče, horečky a bolesti hlavy. V další fázi se objevovala u pacientů trombóza velkých cév a plicní hypertenze. Zaznamenáno bylo přes 800 úmrtí, přičemž většina pacientů pocházela z chudých vrstev obyvatelstva. Ti, kteří přežili, nesli velmi často trvalé následky, např. v podobě zkroucených prstů na rukou nebo poškození kůže a jater.

Příčinou všech uvedených případů byl průmyslový řepkový olej. Aby jej nebylo možné používat pro potravinářské účely, byl denaturován ricinovým olejem (ricinový olej je, jak známo, velmi silné projímadlo).

Distributoři levných potravin však přišli na to, jak poměrně jednoduchým způsobem tuto složku bránící konzumaci oleje odstranit. Získaný olej pak dodávali na tržiště, podomním obchodníkům a do pouličních stánků jako "levný olivový olej". Fungovalo to. Ovšem jen do té doby, než jedna ze šarží obsahovala namísto ricinového oleje anilin, resp. acetanilid. Ty se pak při rafinačním postupu proměnily ve vysoce nebezpečné jedy (anilidy mastných kyselin), způsobující uvedenou "epidemii". (1)

Podobnost s dnešní situací v ČR a s hypotézou, uveřejněnou na BL ZDE je více než zarážející.

Použité prameny:

SEDLÁK, Filip. Syndrom toxického oleje ve Španělsku 1981 [online]. Dostupné ZDE

Kolektiv autorů. The Spanish Toxic Oil Syndrome 20 Years after Its Onset: A Multidisciplinary Review of Scientific Knowledge [online]. Dostupné ZDE

(1) Údaje o záměně ricinového oleje za anilin byly také publikovány v časopise 100+1. Bohužel již tento článek s názvem "Dolar na kanystru" nemám osobně k dispozici, jednalo se o ročník 1981 nebo 1982.

0
Vytisknout
13578

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2012