Kalibrace dvojích metrů

24. 8. 2012 / Pavel Urban

čas čtení 2 minuty

Ivo Mareš odmítá srovnání akce Pussy Riot s případným punkovým koncertem v chrámu svatého Víta. A obhajuje dvojí metr při posuzování takovýchto akcí.

Souhlasím. Osobně používám podobných metrů ještě více. Je ale otázka, jak jsou kalibrovány. Nacismus byl plně totalitní režim a veřejně proti němu protestovat znamenalo i v mírnějších časech jízdenku do koncentráku. V Protektorátu i v Říši. Dnešní Rusko sice není demokracií západního střihu, není ale ani diktaturou. Jde o autoritativní prezidentský režim s nejasným, ale silným vlivem tajných služeb. Funguje zde svoboda slova i parlamentní opozice. Protestovat tímto způsobem tudíž není nutné.

Je pravda, že to nebyl jen protest proti Putinovi, ale i proti podpoře, kterou mu poskytuje pravoslavná církev. I tak ale platí, že podobné protesty by se měly pořádat na vnější straně kostelních vrat.

"Je rozdíl vykonat a posuzovat takový čin v autoritářském Rusku nebo totalitní Číně, kdy čin má jistý silný morální podtext, a je rozdíl vykonat takový čin v demokratickém státě jen proto, že se někomu chce a že si něco testuje, anebo se nudí, anebo si připadá ,cool'. V prvním případě jde o záslužný čin, v druhém případě o nevkus a může dojít i k urážce někoho." Protestovat z nudy či potřeby "být cool" lze ovšem i proti autoritářskému režimu. A naopak, podobné protesty mohou mít silný morální podtext i v demokracii.

Urážet věřící mohou podobné protesty bez ohledu na záslužnost. Byl-li čin odsouzených záslužný, pak je otázka, o co se vlastně zasloužily. Zda Putinovu pozici spíše neupevnily. A zda zahraniční protesty nezkompromitují v očích obyčejných Rusů všechny, kteří spolupracují se Západem.

"V NEstandardní situaci (NEdemokratická společnost) lze používat nestandardní možnosti ... V standardní situaci (demokratická společnost) lze používat napřed pouze standardních možností (řešení prostřednictvím demokratických institucí a postupů a teprve po jejich selhání lze sáhnout po právu na odpor)." Nechci zavrhovat českou demokracii. Ale pokud by se na každé selhání jejích institucí a postupů mělo reagovat podobným způsobem, pak by výtržnosti v chrámu svatého Víta musely být na pořadník.

0
Vytisknout
10897

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2012