Syrské jednotky znovu obsadily centrum Aleppa

24. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Sýrie ve čtvrtek prohlásila, že je připravena spolupracovat s novým vyslancem OSN Lakhdarem Brahímím. Údajně doufá, že to připraví cestu k "národnímu dialogu". Ve stejný den armáda po těžkých bojích obsadila tři křesťanské čtvrti v centru Aleppa a probíhaly boje i na jižních předměstích Damašku.

Státní média přivítala obsazení čtvrtí obývaných křesťanskou menšinou, která ve své většině vládu podporuje a příchod armády oslavovala. Ve městě vznikají křesťanské hlídky spolupracující s armádou, které mají předejít opětovné infiltraci povstalců. V jiných částech Aleppa však boje pokračují, stejně jako na předměstí hlavního města.

Náměstek ministra zahraničí Fajsal Mukdad obvinil Turecko, že poskytuje povstalcům zbraně a základny. (Turečtí představitelé vedou v současnosti jednání s USA o tom, jak docílit pádu Asadova režimu.) Vstřícné vyjádření Damašku vůči Mukdadovi přišlo krátce poté, co ostře zkritizoval výrok nového vyslance OSN, v němž situaci v zemi označil za občanskou válku. Syrské úřady trvají na tom, že bojují s "teroristickými bandami".

Mukdad označil za příčinu konfliktu, v němž podle opozičních aktivistů zahynulo téměř 25 000 osob, vnější zasahování. Jmenovitě uvedl Turecko, které podle něj poskytuje "teroristům" sofistikované zbraně. Turecko tyto zprávy odmítá, ale poskytuje útočiště dezertérům, kteří vytvořili ozbrojené organizace podporované jinými arabskými zeměmi Perského zálivu a částečně i západními mocnostmi.

Obyvatelé Aleppa hlásí těžkou palbu během znovuobsazení křesťanských čtvrtí armádou. Ta odsud vytlačila povstalce, kteří oblast obsadili o víkendu. Bojuje se také na damašském předměstí al-Hadžár al-Asvad a ve městě Diráa.

Podle zpráv povstalců se armáda snaží přerušit veškeré spojení mezi hlavním městem a okolním venkovem, odkud se povstalci zásobují.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7214

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2012