Proč národ podporuje ODS

25. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Chtěl bych se krátce vyjádřit ke článečku "Národ stále podporuje ODS". Vzpomínám si, jak mi hrozně vadilo, když se lidé postavili na stranu V. Klause v roce 1998 a jak tak mnoho lidí přehlíželo skandál ODS s neprůhledným financováním. Pak přišla opoziční smlouva a ODS prohrála volby 2002. Nicméně ta porážka nebyla drtivá, Klaus byl povýšen na prezidenta a do čela ČSSD se dostali Gross a Paroubek.

ODS se měla reformovat, ale nereformovala se a ani dnes ji lidé nedokážou definitivně odmítnout. Je to, jako by velké části české veřejnosti vlastně nevadilo, že se tu rozkrádá veřejný majetek, že tu vládnou mafie typu Janoušek-Bém a že celá společnost se v důsledku toho rozpadá. Možná, že lidé, kteří na tomto systému participují, tvoří velkou část naší společnosti. Je také možné, že mnozí pseudopodnikatelé, kteří prakticky neplatí daně, na stát a rozkrádání veřejných peněz kašlou a jde jim jenom o to, aby se i nadále nemuseli podílet na financování státu, ale aby zároveň mohli využívat veřejných služeb (policie, soudů, školství, hasičů atd.).

Podle článku z konce července 2011 dokonce my ostatní daňoví poplatníci dotujeme tzv. "samostatně výdělečně činné osoby", kterých se ostatně ODS dlouhodobě zastává, dokonce i proti Kalouskovi. Zde tedy může být jádro neoblomného elektorátu ODS a zároveň v lidech (tj. rodinách a známých tzv. živnostníků), kteří nějak věří tomu -- a není jich z mé osobní zkušenosti málo -- že živnostník ve skutečnosti neplatící daně platí vlastně všechny veřejné služby prostě jenom proto, že není státní zaměstnanec. Ostatně mentalita "volného trhu bez přívlastků" ze začátku 90. let je postavena na "podnikatelské" vrstvě rozkrádající státní majetky a ignorující veřejný zájem ve jménu "svobody".

Cituji ze zdroje:

Ministerstvo financí usoudilo, že živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) platí moc nízké daně. Rozdíl mezi tím, co od nich stát vybral, a co jim vrátil, se totiž za první půlrok dostal přes miliardu do minusu - přesně 1,2 miliardy. Ministr financí Miroslav Kalousek proto chce sáhnout na největší výhodu OSVČ -- na výdajové paušály. ZDE

0
Vytisknout
12515

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2012