Lobbisté všeho druhu nemohou strpět, aby si šéf strany poslance uplácel sám

9. 3. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Boris Cvek napsal moralizující článek o probíhajícím soudním procesu se stranou Věci veřejné. Hlavním předpokladem jeho textu je představa, že VV reprezentují jakýsi exces na české politické scéně, která je jinak přes všechny nedostatky v zásadě v pořádku, a tak lze také uvažovat o věcech jako "důvěryhodná vláda". Žádný předpoklad nemůže být naivnější.

Co je vlastně tak skandálního na tom, že Bárta coby faktický šéf strany osobně uplácel své poslance? Poslanec který kromě oficiálních příjmů nejede v nějakém smrdutém kšeftu je ve Sněmovní naprostou výjimkou a ostatní jej považují za podivína a šílence. "Dorovnání" příjmů je ovšem standardně realizováno tím způsobem, že se poslanec prodá lobbistům a spolupracuje s nimi při protlačování jejich agendy. To se týká všech parlamentních stran, od ODS až po KSČM, která nedávno hlasováním ve věci poplatků za emise ukázala, že si ji koupili velcí průmysloví znečišťovatelé. Jestliže ale Bárta poslance uplácel sám, představoval na trhu s úplatky pro poslance nežádoucí konkurenci. A to se neodpouští.

Za druhé, Bárta se coby ministr dopravy vrtal ve věcech, ze kterých mohl vyšťourat velmi nepříjemné informace, jako byla například otřesná kvalita nedávno dokončených pražských dopravních staveb. Ti kdo v tom "jeli" ovšem neměli chuť přihlížet jeho nežádoucím aktivitám.

Věci veřejné nepochybně představují na české politické scéně devianty. Ovšem nejde tu o deviaci, kterou bychom měli hodnotit na škále "dobrý-špatný". Tato rychle zflikovaná strana nehrála některé standardní korupční hry, ale místo nich provozovala jiné. Tím ohrozila srozumění všech, kdo na stávajících pravidlech nehodlají nic měnit, a musela z kola ven.

"Důvěryhodná" vláda i "důvěryhodná" opozice teď samozřejmě budou usilovně předstírat, že soud s Bártou je takový zázračný hygienický prostředek, který politickou scénu vypral dočista dočista. Pravda to ale není. I když se nás o tom pokouší přesvědčit i Boris Cvek...

0
Vytisknout
10443

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2012