Jeden velký důvod, proč by měl pan Lieberman mlčet k Sýrii

7. 3. 2012 / Radek Mokrý

čas čtení 1 minuta

Norský film Tears of Gaza představuje strohým způsobem, prostřednictvím unikátních záběrů obyvatele pásma Gazy, kteří jsou vystaveni brutálním důsledkům vojenské okupace palestinského území. Záběry dopadajících bomb se střídají se zobrazeními jejich následků v ulicích, v nemocnicích i v ruinách zasažených domů. Film také zachycuje schopnost žen a dětí řešit jejich každodenní život po dramatických zkušenostech z války. Mnozí z nich žijí ve stanech nebo v troskách bez stěn a střech. Všichni jsou v nouzi, bez peněz, jídla, vody a elektřiny. Vše, co se podaří propašovat tunely, je velmi drahé. Mnozí přišli o rodinné příslušníky, nebo jsou ponecháni s těžce zraněnými dětmi. Může taková válka řešit konflikty, či dokonce vytvořit mír? Film sleduje tři děti v době války a v období po příměří. (oficiální text distributora).

Film je v původním znění s českými titulky a přístupný široké veřejnosti je i díky serveru, který by po podpisu "protipirátské" ACTA přestal existovat.

Film jsem viděl a došlo mi, co se tam děje, podprahová genocida původního obyvatelstva, které tam žilo minimálně 2000 let.

Vynikající jsou například záběry dětí, jak se v obývacím pokoji dívají na izraelskou televizi, kde právě běží bombastická reklama propagující armádu státu Izrael. Děti sledují kašírované záběry útočících okupačních tanků s neopakovatelným výrazem.

Už od malička je jim vštěpováno, kdo že to přijede, pokud nebudou hodní a poslušní.

Slzy Gazy (festivalový název)
Tears of Gaza
Gazas tårer
Norsko
Dokumentární / Válečný
Rok: 2010
Původ: Norsko, Palestina
Délka: 90 minut
Režie: Vibeke Løkkeberg

Film: ZDE

0
Vytisknout
10925

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2012