Hledám práci jako konzultant. Je mi 22 let, maturita, bez praxe a zkušeností! Zn.:Nejlépe ve státním orgánu, obor nerozhoduje, já už si nějak poradím!

1. 3. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Můžete nadávat jak chcete, můžete se rozčilovat, psát nebo spílat všem politikům, všechno je to k ničemu. Nedávno to byla paní Nagiová, jindy se dozvíte jiné jméno taky tvrdě pracujícího poradce (poradkyně), konzultanta (konzultantky), asistenta (asistentky) či jiné nepostradatelné, náročné, zodpovědné, ale hlavně mimořádně dobře placené funkce.

Co na tom, že vláda dře z občanů kůži za živa, co na tom, že je víc jak půl milionu nezaměstnaných, že lidé pracují za almužnu, mnohdy od vidím do nevidím, bez zaplacených příplatků za přesčasy, za ztížené prostředí, za práci o sobotách, nedělích a svátcích, že lidé bez práce vykonávají zdarma veřejné práce atd., atd.

Těm nahoře, požívajících postavení státního zaměstnance, spravujícího či spíše manipulujícího se svěřenými státními prostředky je úplně lhostejné, jaký dopad má současná ekonomika na obyčejné lidi, občany. Když má někdo dobré známé, pak se pro (nespecifikovaného člověka) vždy najde jak práce (přesněji řečeno zaměstnání, ta práce je značně problematická), tak nadmíru dostatečné peníze na ohodnocení jeho (mnohdy pochybného) pracovního výkonu.

Asi tušíte, na co narážím. Vezměme to však popořádku. Alois Hadamczik je bezesporu dobrý hokejový trenér a manažer. Aby se své přítelkyni přiměřeně svému postavení odměnil, využil svých konexí a známostí a zajistil jí opravdu mimořádně zajímavou, ale hlavně dobře (navíc zřejmě externě) placenou práci. Na Pozemkovém fondu jí zajistil místo ekonomické konzultantky.

Řeknete si, co je na tom divného, že ano?

Je a moc. Té konzultantce je 22 let a je absolventkou střední školy. No řekněte, není to kauf, ve dvaadvaceti letech radit lidem takového formátu, jako je bezpochyby odborník na svém místě, šéf Pozemkového fondu Radim Zíka? Jistě není bez zajímavosti, jaké má tato slečna předpoklady k výkonu takové funkce.

Podržte se, s agendou PF nemá žádné zkušenosti, za to má zkušenosti s internetovým prodejem sportovního, lépe řečeno hokejového vybavení ve své rok staré firmě. Ale co pak na tom záleží? Hlavně, když je možné "kámošovi" vyhovět! Ono je to vůbec na Pozemkovém fondu zajímavé.

Všichni dobře víme, že vláda "se činí", že hledá kde ušetřit korunu a neváhá za tím účelem mj. zvedat znovu DPH, či zmrazit důchody, zrušit porodné atd. Nicméně, jak se lze dočíst (http://www.novinky.cz/domaci/260437-pozemkovemu-fondu-radi-za-270-tisic-22leta-pritelkyne-kouce-hadamczika.html), Pozemkový fond hodlá za poradenské služby v r. 2012 utratit skoro 25 milionů korun.

To není zrovna málo vezmeme-li v úvahu, že výsledky činnosti institucí či orgánů ne vždy tomu odpovídají Naskýtá se otázka, koho vlastně takové instituce zaměstnávají, když se musejí s kdejakou prkotinou obracet na konzultanty a poradce. No je to celkem pochopitelné, když si na konzultantskou činnost přizvou (ne)zkušenou, bez znalosti problematiky (ne)znalou konzultantku, pak není pochyb, že řada pracovníků PF či jiných institucí mají stejné kvalifikační předpoklady.

Protože však platy jdou ze státní kasy, nikomu nepřijde nehoráznost takových praktik. Když na jedné straně může pan premiér (či jeho ministři) bez mrknutí oka přiklepnout své asistentce (resp. náměstkům) čtvrt milionovou odměnu, proč by šéf PF nemohl nabídnout "konzultantce" odměnu řádově 270 tisíc za rok! Vždyť taková konzultantka je k pohledání (a pan Hadamczik ji naše!). Ale abychom "nestranili" jen slečně konzultantce bude na místě zmínit i další velkorysou spolupráci PF, resp. pana Zíky s jistým panem Kittnerem z Liberce, se kterým byla uzavřena smlouva na poradenskou činnost bratru za 720 tisíc ročně (60 tis./měs.)! A pak že nejsou peníze, pane Kalousku! Ba ne, peníze jsou, ale ne pro každého, tím méně pro poctivě pracující lidi!

Tak to je jeden z mnoha případů, jak se řeší ekonomická krize, jak se zajišťuje snižování státního dluhu ČR. Jenom stručně shrnuto, pro tyto dva konzultanty či poradce vyplatí PF za rok cca jeden milion korun. Při skutečně objektivně vzatém průměru příjmů většiny pracujících v ČR cca 15 tisíc korun, obnáší jeden milion korun platy cca 66 zaměstnanců! Dobrý, že? No nic, utáhneme si opasky o jednu dírku a jdeme na to! Vždyť nebýt poradců a konzultantů, bůh ví, kde bychom možná už (nebo ještě?) byli! Takže se nerozčilujte a nenadávejte, oni to páni politici s námi myslí fakt dobře! Jenom ty výsledky tomu pořád nějak neodpovídají.

0
Vytisknout
15857

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2012