Japonsko: Přes léto zřejmě nepoběží žádný jaderný reaktor. Ceny ropy porostou

1. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Je pravděpodobné, že v létě, kdy poptávka po elektřině vrcholí, nepoběží žádný z japonských jaderných reaktorů. Oznámilo to dnes ministerstvo průmyslu.

Téměř všechny reaktory byly odstaveny po loňské havárii ve Fukušimě. Když před rokem zemětřesení zničilo fukušimskou elektrárnu, zůstaly z bezpečnostních důvodů v provozu pouze dva z 54 jaderných reaktorů v Japonsku. Z nich ovšem poslední reaktor firmy Tepco bude odstaven 26. března kvůli údržbě a zařízení firmy  Hokkaido Electric v elektrárně Tomari 3 bude kvůli kontrole vypnuto koncem dubna nebo začátkem května. 

Rok po havárii nebyl ještě zprovozněn ani jeden reaktor odstavený kvůli údržbě. Důvodem jsou nové bezpečnostní kontroly a nutnost získat svolení centrálních i místních úřadů.

Ministr obchodu Jukio Edano v parlamentu výslovně řekl, že ani napjatá bilance mezi poptávkou a nabídkou elektřiny nic nemění na odhodlání vlády zvýšit bezpečnostní požadavky na jaderné zdroje, tak aby byly s to obstát v podmínkách, jež zničily Fukušimu. 

"Je dost možné, že v létě neobnoví provoz žádné reaktory," řekl Edano. 

Část výrobců, například oceláři, vyvíjí tlak na obnovení provozu, protože se obávají, že růst cen elektřiny ohrozí jejich zisky již tak postižené kursem jenu.

Vloni automobilový průmysl a výrobci elektroniky přesunuli směny do doby mimo energetickou špičku, což byl velký logistický problém mj. vyžadující jednání s odbory, zatímco oceláři vetšinu spotřeby pokryli z vlastních zdrojů - což vesměs znamená dieselové generátory. 

Jaderné zdroje musejí projít počítačovými "stresovými testy", povolení ke spuštění musí vydat ministerstva - a podle zvyklostí musejí souhlasit i místní úřady.

Poté co Fukušima zničila mýtus o bezpečnosti jaderných elektráren i některé místní úřady nakloněné jádru požadují nové bezpečnostní předpisy. Další zase chtějí, aby do skončení oficiálního vyšetřování ve Fukušimě, tj. patrně do května nebo června, nedošlo k obnovení provozu žádného z reaktorů. 

Japonsko kvůli odstavení jaderných elektráren muselo zvýšit import ropy a zkapalněného zemního plynu, i když ceny na globálních trzích stoupají v důsledku napětí mezi Západem a Íránem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6478

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2012