Tunelování v běžné politické praxi

31. 1. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Myslím, že všichni tak nějak víme, proč Václav Klaus nemá rád Evropskou unii, zatímco tíhne k Rusku. Ve standardních západních zemích by totiž jeho politické angažmá nemohlo projít. Na domácím dvorečku mu naopak všechno dobře prochází a stále je mezi veřejností velmi oblíbený. Může jen tak beze všeho třeba říci o Josefovi Dobešovi, kterého chtěl na jaře z vlády odvolat sám premiér Nečas, že je to nejlepší ministr školství, jakého jsme měli po roce 1989.

Klaus má ostatně svým pohledem na svět velmi blízko k Věcem veřejným, které Dobeš ve vládě zastupuje, jak jsem o tom už psal jindy. Problém je, když Klausovy způsoby přicházejí do střetu se západním, normálním světem, kde platí masarykovské "nebát se a nekrást". Např. když Klaus ukradl pero v Chille, všiml si toho i The Economist s upozorněním na triumf v Klausově tváři po zdařile ukončené krádeži.

Myslím, že podobného triumfu se v rámci ČR dokazuje v běžné politické praxi při žonglování s miliardami korun z peněz daňových poplatníků. Když se úředník Michálek pokusil upozornit na nebezpečí rozkrádání veřejných peněz, označil ho Klaus za gaunera a věnoval svým úvahám tímto směrem i loňský novoroční projev. Zdá se, že v podobném duchu uvažoval i ministr školství Dobeš, když se snažil vytáhnout peníze z Evropské unie. U Evropské komise ale Klausův nejlepší ministr školství tvrdě narazil.

Ta ostře kritizuje Dobešovy projekty OKNO a SPORT za 1,2 miliard korun a podle europoslance Jana Březiny hrozí i další ztráty, až ve výši 50 miliard korun. Zástupce Evropské komise Aurelio Cecilio píše: "Neexistuje žádný finanční plán projektu, který by umožnil řádné posouzení výdajů. Největší část rozpočtu, 53 procent, je plánována na analýzy, podklady a televizní spoty, což je prostě nepřijatelné. Příjemci peněz mají být konkrétní lidé, ne mediální společnosti." Myslím, že pan Cecilio by se divil, kdyby dělal rozbory utrácení veřejných peněz v ČR. Žádá zdravý rozum a obhajitelnost? To by ovšem v Česku zničil folklórní zvyk, zvaný tunelování. Cecilio se přece něčemu, co je v Česku zcela normální: "Návrhy na další projekty se objevují znenadání, bez předchozího odůvodnění. Většina z nich je zaměřena na tvorbu webových portálů za desítky nebo stovky miliónů. Toto komisi vede k vážným pochybnostem, zda je skutečně záměr dělat systematické změny, které jsou opravdu potřebné pro modernizaci českého vzdělávacího systému."

Europoslanec Jan Březina mluví nám mnohem srozumitelnějším jazykem, když mluví o "bezostyšném pokusu o tunelování fondů". A pokračuje těmito slovy o nejlepším ministrovi školství: "S EK nespolupracuje, neodstraňuje vytýkané vady projektů i programů jako takových, a místo toho se chová, jako by dva svěřené evropské programy byly jeho pašalík. U prezidenta Klause za to možná sklízí obdiv, ale v systému evropských fondů se tím dostává do slepé uličky. Jako paša by byl ministr Dobeš možná dobrý, ale jako správce evropských prostředků je mizerný." Jsem zvědav, zda premiér Nečas najde odvahu vyhodit Josefa Dobeše a celé Věci veřejné z vlády, nebo zda opět jako loni na jaře podlehne tlaku Václava Klause.

Bude se dále škrtat a škrtat na straně chudých lidí, bude se lidé hnát do bídy jen kvůli tomu, aby politici mohli dále pokračovat v gaunerské mentalitě vlastního obohacování a manipulování veřejnými penězmi, v mentalitě jakou popsal ministr Schwarzenberg ve svém šokujícím přiznání k tomu, co je vlastně posláním českého politika, tj. prosazovat své ekonomické zájmy. Hydra české korupce a rozkrádání se nyní vyjevila v plné hrůze, když narazila v Bruselu, když byla popsána někým zvenku. Chtěli si nakrást i tam, ale nepovedlo se. O důvod víc pro Klause, aby nenáviděl Brusel a miloval Dobeše. Protože ukřivděno bylo přece Dobešovi, který chtěl jen normálně česky tunelovat. A nějaký gauner z Bruselu typu úředníka Michálka mu v tom zabránil. A co český národ? Zase padne Klausovi k nohám?

Brusel nechce podpořit Dobešovy projekty a ostře je sepsul ZDE

0
Vytisknout
14690

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2012