Světové ekononické fórum v Davosu zamýšlí pomoci mladým nezaměstnaným

29. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Šéfové EU budou v pondělí jednat o plánech vydat 22 miliard euro na boj proti nezaměstnanosti mladistvých v Evropě. Roste totiž mezinárodní tlak požadující pomoc pro mladé nezaměstnané v prohlubující se hospodářské krizi. Minulý týden dosáhla nezaměstnanost mladistvých ve věku od 16 do 24 let 51,4 procent.

Předseda Světové banky Robert Zoellick uvedl, že nezaměstnanost mladistvých není problém jen na Západě, ale také ve vznikajících ekonomikách. Zdroje v EU uvedly, že by se na pomoc nezaměstnaným mohlo použít dosud nevydaných 22 miliard euro ze Sociálního fondu Evropské unie.

Požadavky pomoci nezaměstnaným zvýrazňují rozpor mezi plány EU na další škrty v eurozóně a požadavky mnoha lidí v Evropě, aby se evropská ekonomika nastartovala novými výdaji.

Ve Španělsku vzrostla minulý týden nezaměstnanost nad 5 milionů osob a nová vláda Mariana Rajoye požádala Brusel, aby snížil své požadavky na škrty ve Španělsku. Ve Španělsku s nezaměstnaností mladistvých ve výši 51,4 procent nastala situace, kdy poprvé v historii je většina mladých lidí v moderní evropské zemi nezaměstnaných. V Řecku je 46,6 procent mladých lidí nezaměstnaných, v Portugalsku 30,7 procent. V listopadu překročil počet mladistvých nezaměstnaných v Británii 1 milion a dosáhl 22 procent.

Politikové varují, že nezaměstnanost mladistvých je ve světové ekonomice časovanou bombou, protože mladí lidé, kteří nejdou po škole do zaměstnání, jsou od samého počátku vyloučeni ze společnosti a už se do ní těžko navracejí.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6784

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2012