Summit EU: Británie a ČR odmítly fiskální pakt

30. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Pětadvacet členů evropské sedmadvacítky se dohodlo na fiskální smlouvě vynucující rozpočtovou disciplínu. Česká republika a Velká Británie ji podepsat odmítly.

Pozice Británie byla předem dobře známa, ČR odmítnutí nyní zdůvodnila "ratifikačními důvody". V zásadě tedy jde zřejmě o to, že by smlouvu nepodepsal prezident Václav Klaus. 

Francouzský prezident Sarkozy řekl na tiskové konferenci: "Nejsem dostatečně seznámený s tím, co se děje v Praze, abych dokázal pochopit, proč to, co bylo přijatelné v prosinci, není přijatelné teď, ale bude to smlouva s 25 členy, protože dánský premiér nám sdělil, že jeho parlamentu mu poskytl pravomoc smlouvu ratifikovat."

Cílem dohody je mnohem užší koordinace rozpočtových politik v EU, která by měla předejít akumulaci dluhu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

30. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Kritický průvodce "reformou" vysokých škol

30. 1. 2012

čas čtení 36 minut

Text, který Vám předkládáme, reaguje na momentální snahu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) o vytvoření nového zákona o vysokých školách a souvisejícího zákona o finanční pomoci studentům. Věcné záměry obou zákonů již v prosinci roku 2011 prošly vnějším připomínkovým řízením a byly následně na konci prosince, resp. na počátku ledna 2012 z MŠMT poslány ke zpracování Legislativní radou vlády a k projednání vládou České republiky.

Přestože se jedná o návrhy, které by, pokud by vešly v platnost, velmi radikálně změnily podobu českého vysokého školství, obeznámenost akademických obcí s jejich obsahem je stále velmi malá. Akademická obec, která by nepečovala o své prostředí, si však své svobody a práva těžko zaslouží. Na druhou stranu málokdo má čas a chuť se při svém studiu či při své vědecké a pedagogické práci zanořit do mnoha stran často jen těžko srozumitelných formulací. Cílem tohoto textu je proto informovat -- na několika málo stranách a pokud možno co nejpřesněji přiblížit základní aspekty návrhů, nastínit logiku, která za nimi stojí, a pokusit se zároveň vysvětlit, proč navrhované změny opakovaně odmítají akademické obce (akademické senáty 21 z 26 veřejných vysokých škol, samostatným usnesením i jejich předsedové) i zákonná reprezentace vysokých škol -- Rada vysokých škol i její Studentská komora a Česká konference rektorů.

Referendum

30. 1. 2012 / Přemysl Janýr

čas čtení 24 minut

Celostátní referendum se postupně stává centrální nadějí změny politických poměrů a dodejme hned, že nejen v ČR. Řada občanských iniciativ jej má jako základní či jeden ze základních požadavků, namátkou Demokracie, Hnutí za přímou demokracii, Ne základnám, Odhodlaní, Podněty.cz, ProAlt, ProReferendum, Spravedlivé obecné referendum či Vyměnili jsme politiky. Podobně jako předválečná Ústava z roku 1920 jej předpokládá i současná Ústava v čl. 2 odst. 2 a v čl. 10a odst. 2, Listina základních práv a sbobod v čl. 21 odst. 1 i Mezinárodní pakt o občanských a politických právech v čl. 25 pís. a. A podobně jako v předválečné republice, v následných dvaceti letech k němu nebyl přes celou řadu návrhů přijat prováděcí zákon. Zatím poslední návrh předložila ČSSD 26. října 2011 a nejpozději po nových volbách lze očekávat, že by po devadesáti letech mohl být konečně přijat. K jeho diskusi je tedy za pět minut dvanáct.

Klid, či neklid?

30. 1. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 12 minut

V souvislosti s různými hnutími od Occupy Wall Street po masové demonstrace v Itálii, Rumunsku, ale i po odpor v Rusku a sociální nepokoje v Číně vyvstává otázka, jaká je vlastně situace v České republice. Vládne zde mír a klid? Je snad Česká republika jakýmsi ostrovem stability v čím dál více rozbouřené Evropě? Jsou na místě pochvalná slova, jež zazněla v novoročním projevu presidenta Klause, že v České republice nehoří při demonstracích auta a nevytloukají se výlohy, což má být důkazem blahobytu v Čechách a na Moravě?

Írán údajně bude mít za několik měsíců vlastní jaderné palivo

30. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Íránští specialisté plánují během několika měsíců použít vlastní palivové tyče ve výzkumném reaktoru v Teheránu. Oznámil to včera ministr zahraničí Alí Akbar Sálehí na summitu Africké unie. V Teheránu je nyní na návštěvě delegace Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Západ požaduje, aby se Írán vzdal obohacování uranu. Ten trvá na tom, že podle Smlouvy o nešíření jaderných zbraní má na mírové využití technologie jaderného štěpení právo.

Exekutora do každé rodiny

30. 1. 2012 / Jitka Švecová

čas čtení 7 minut

V ČR bylo provedeno od roku 2001 celkem 5 700 000 exekucí na majetek více, než dvou milionů lidí. Myslíte si, že nikomu nic nedlužíte a přesto najednou obdržíte od soudu obálku s platebním rozkazem. Překvapeně čtete, že jste před mnoha lety vypověděl a nedoplatil pojistku, či dodávku energie, neuhradil platbu operátorovi, nebo jiný poplatek, o kterém jste dlouhá léta vůbec nevěděl. Celková částka k zaplacení se od té doby i s náklady na soudní řízení vyšplhala k několika tisícům, přitom vy o tom nic nevíte a neviděli jste ani jednu upomínku. Pro právníky v české republice je výhodné zabývat se exekucemi, protože jsou nejlépe placené. Právníci jsou na roztrhání, když se jedná o bezvýznamný dluh, to je pro ně lukrativní. Dokonce si tyto případy přeposílají mezi sebou, takže si úkon účtuje více právníků a dluhy tak narůstají.

Pozn. red.: Jsou-li mezi čtenáři BL odborníci znalí práva Evropské unie, žádáme je o informace. Existuje totiž podezření, že zákony o exekucích v ČR porušují zákony Evropské unie. Je naléhavě zapotřebí, aby někdo v této věci vypracoval odbornou analýzu. Divoké exekuce se totiž konají jen v Česku a v balkánských zemích, v západních evropských zemích jsou zakázány.

Uživatel "Velký bratr" byl přidán ke skupině, aneb Soumrak virtuálních subkultur

30. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Subkultury bývaly tradičním útočištěm kulturní a politické subverze. Objevovaly se spontánně, jejich vznik byl klasickými mocenskými mechanismy těžko zachytitelný, obtížně se dal odhadnout jejich budoucí význam... Neobjektivizovaly se, nebo jen velice pomalu, chyběla zřetelná zpředmětnění vnitřních rituálů a pravidel, díky nimž by mohl outsider bez problému nový sociální jev prostudovat a popsat. Klasické možnosti infiltrace existovaly vždy, ale poněvadž bylo těžké vůbec určit, kdy a kde nějaká nová subkultura vznikla, jaká bude její životnost a jak může být takové uskupení potenciálně důležité, s uplatněním zpravodajských metod to bývalo všelijaké. To vše ale s nástupem internetu a sociálních sítí naráz skončilo. Svět konstituovaný narážkami v mluvené komunikaci, specifickými pozdravy a způsoby oblékání ztratil přechodem do kyberprostoru blahodárnou nečitelnost a stal se snadným terčem jednoduchých a účinných metod sledování a manipulace ze strany státní moci i byznysu. Otevřela se tak cesta k jeho exploataci a postupné kolonizaci. Slušnou šanci přežít tento trend mají pouze klasické tajné společnosti - a to, samozřejmě, vyhlídky demokracie nijak zvlášť nevylepšuje.

Chybí "stepní požár"

30. 1. 2012 / Miroslav Tejkl

čas čtení 7 minut

Formou určité recenze reagoval dne 21. 1. 2012 pan Janíčko na Britských listech na knihu pánů Hellera a Neužila, která se jmenuje "Kdopak by se Marxe bál". V článku "Vydatný příspěvek k marxistické teorii" podle mého názoru velmi korektně a opatrně zhodnotil knihu z různých úhlů a naznačil, kde on sám má pochyby o jednotlivých tezích a tvrzeních koncepce autorů o předchozím zkrachovalém reálném socialismu, který autoři důsledně nazývají protosocialismem a o jejich poměrně ucelené koncepci samosprávného socialismu -- který by podle Hellera a Neužila měl už být tím skutečným systémovým nástupcem kapitalismu a nikoli nějakou dějinnou slepou uličkou.

Pozn. red.: Ekonomický pořad rozhlasu BBC Radio Four nedávno vysílal analýzu o družstevním podnikání, které zejména prosperuje ve Španělsku, především v obřím, úspěšném družstevním podniku Mondragon. Pořad argumentoval, že by se v nynější situaci, kdy kapitalismus krachuje, družstevní podnikání mohlo stát důležitou ekonomickou alternativou.

Ragnarok 2012? Jak pro koho

30. 1. 2012 / Ivan Větvička

čas čtení 7 minut

Staří Mayové nedokázali změnit chování vládnoucí vrstvy ani ji porazit, a tak ji opustili. Společenské elitě se tak zhroutil svět moci a požitků, níže postaveným lidem se však ulevilo. Podle podobného scénáře se můžeme zachovat i v současnosti. Překvapivě rychle se tak můžeme ocitnout v poměrech odpovídajících společenskému zřízení před 1000 lety či v ještě starších epochách. Při nadkritické míře beznaděje se to nemusí jevit jako špatný nápad.

■ ■ ■

30. 1. 2012 / Iva Vyskočilová

čas čtení < 1 minuta


kuličky bodláků družičce do vlasů
květenství odmítání
je úterý je prochladlej kaštan na zahradě
jsou plesnivý dveře s tříkrálovym slabikářem
běžej ti naproti
jsou dvojstupy lahví
je střízlík nepolapitelnej pták
v kalendáři přeplněnym názvama dnů měsíců
číselnejch pořadníků
roční píchačky systematikómatu
objevení nový planety první noc po závrati
podpatky flamenco na kraji chladicí věže
udičku a lovit čerty který plněj tři a půl přání
bejt svoje řádová sestra

Z nejnovějšího čísla časopisu Psí víno

Vyhlásí-li Skotsko nezávislost, Anglie přijde o přístavy pro své jaderné ponorky

30. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Británie nemá alternativní základnu pro své jaderné ponorky Trident než základny ve Skotsku. Znamená to, že vyhlásí-li Skotsko samostatnost, jaderné ponorky Trident nebudou mít kam jít.

To je důsledkem podrobné studie, která má být zveřejněna v pondělí. Pro velitele britské armády je to vážný problém. Začínají nyní čelit důsledkům toho, že budoucí možný skotský parlament zruší základny pro jaderné ponorky v Coulportu a ve Faslane.

Během debaty o referendu o skotské nezávislosti odpověděl skotský premiér Alex Salmond na otázku, zda si nezávislé Skotsko ponechá jaderné ponorky Trident, slovy: "Je nemyslitelné, že by nezávislý národ 5,25 milionů lidí toleroval na svém území pokračující přítomnost zbraní hromadného ničení."

Liberální demokracie?

30. 1. 2012 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 12 minut

Do série svých textů o demokracii jsem původně neměl v úmyslu zařadit zamyšlení o ideologickém rozměru demokratismu. Motivoval mne ale k němu příspěvek na webu Deník Referendum, publikovaný dne 6. 12. 2011, napsaný naším asi nejplodnějším politologem a nazvaný stejně jako tento text, jenže bez otazníku. Jiří Pehe v něm v prvé řadě nejenže charakterizuje liberální demokracii, ale užívá rovněž termín "neliberální demokracie", který vesměs dává do uvozovek. Za druhé, což mne nejvíce zaujalo, spojuje globalizací způsobovaný rozklad současné liberální demokracie za konec demokracie vůbec.

Vedení ... ale kam ?

30. 1. 2012 / Pavel Urban

čas čtení 3 minuty

Reakce Milana Kesudise na článek Borise Cveka je uvedena titulkem "Člověk zbavený vedení a kolektivní výchovy se nekultivuje, degeneruje." To je sice pravda, ale výchovné vedení by mělo směřovat žáky k něčemu, co je pro ně smysluplné. Pokud je pan učitel zmocněn Společností k tomu, aby zadával žákům úkoly a jejich plnění vyžadoval a hodnotil a je jedno jak, pak můžeme za intelektuální žvanění pokládat i pedagogické spisy Komenského. A učitelské posty svěřit vysloužilým poddůstojníkům.

Delegace OSN přijela do Íránu jednat o jaderné energii

29. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

V neděli přicestovala do Teheránu delegace OSN. Má tam jednat s íránskými úřady o údajném pokusu Íránu vyvinout jaderné zbraně. Členy delegace jsou dva významní zbrojní odborníci, Francouz Jacques Baute a Jihoafričan Neville Whiting. Vyplývá z toho údajně, že je Írán ochoten vážně jednat o některých otázkách týkajících se obvinění, vznesených proti němu.

V posledních třech letech Írán odmítal o obviněních jednat. Tvrdil, že jsou založena na "falešných dokumentech", poskytnutých "několika arogantními zeměmi". To je výraz, který íránské úřady často používají pro Spojené státy.

Během třídenní návštěvy chce tým z OSN hovořit s klíčovými íránskými vědci, pracujícími na íránském jaderném programu, a chce zkoumat příslušné dokumenty. Je velkou otázkou, zda to íránský režim dovolí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA: Při protestech hnutí Occupy v Oaklandu bylo zatčeno 300 osob

29. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Policie použila slzného plynu a "bleskových" granátů proti stovkám demonstrantů v Oaklandu v Kalifornii, poté, co někteří z nich začali házet na policisty kamení a světlice a začali bourat plot. Asi 300 osob bylo zatčeno v dosud nejnásilnější den protestů od listopadu 2011, kdy policie násilím zlikvidovala tábor hnutí Occupy v Oaklandu. Nynějších protestů se účastnilo asi 1000 - 2000 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

51 procent Skotů chce nezávislé Skotsko

29. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Zásah britského premiéra Davida Camerona do skotské politiky způsobil dramatický vzrůst podpory pro skotskou nezávislost, tvrdí šéf Skotské nacionální strany Alex Salmond. V neděli byl zveřejněn průzkum deníku Sunday Express, podle něhož nyní podporuje nezávislost Skotska 51 procent Skotů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Při mrazech umírají bezdomovci

28. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Jak nemravná je naše společnost a jak hluboko dokáže ještě klesnout! Jedni mají miliardy - a mnozí z nich - získané nelegálně, jiní mrznou na chodníku, aniž by to někoho příliš vzrušovalo. Zejména ne naše zákonodárce. Věřící tvrdí, že je nějaký Pán Bůh a vše to řídí. No,nevím. A všichni se pohoršují,že se v dějinách lidstva opakovaly sociální bouře.Já jsem lékařka a pohoršuji se nad současným naprostým znehodnocením lidského života. Nebo - lépe řečeno - nad diferenciací na životy důležité /určené pro nadstandartní péči /a na životy nedůležité, ponechané svému osudu. A ty sociální bouře naopak už docela chápu, píše MUDr. Naděžda Formánková.

Mrazům podlehlo už devět bezdomovců

Stanovisko k mediálním aktivitám České advokátní komory vůči mojí osobě

27. 1. 2012 / Klára Alžběta Samková

čas čtení 10 minut

Vážený pan
JUDr. Martin Vychopeň
předseda České advokátní komory
Národní třída 16
110 00 Praha 1
též e-mailem na:
vychopen@pravni.cz
sekr@cak.cz

V Praze, dne 27. 1. 2012

Věc: Žádost o objasnění postupu České advokátní komory a zastavení mediální kampaně

Vážený pane předsedo,

když jsem Vám zhruba před týdnem nechávala ve Vašem sekretariátu svou čerstvě vyšlou knížku "Romská otázka -- psychologické důvody sociálního vyloučení Romů", netušila jsem, že budu mít vbrzku co do činění s průnikem těchto dvou témat, totiž s Romy a právě Českou advokátní komorou. Předesílám, že v konotacích níže uvedeného mi to je skutečně líto.

Ministerské tornádo

27. 1. 2012 / Anna Čurdová

čas čtení 4 minuty

Drábkovo, respektive "drábovo", reformní tornádo fičí zemí a zanechává za sebou nevyčíslitelné škody. A to nejenom v těch opatřeních, která již vstoupila v platnost ( výplata dávek v jednom místě), tak v těch, které připravuje.

Závazek, že v sociálních systémech nesmí zůstat kámen na kameni, ministerstvo plní nejméně na 150% a stachanovci by mu mohli závidět.

Docela by mě zajímalo, jestli kromě tučných odměn je na MPSV tabule cti, kde jsou zvlášť horliví úředníci veřejně chváleni a dáváni ostatním za vzor.

Hala pro bezdomovce v Praze nebude

29. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Petra Vilguse, člena vedení pražské Strany zelených a zastupitele v Praze 8 ze dne 29. ledna 2012 k tématu "Hala pro bezdomovce"

Zelení z Prahy 8 litují toho, že podle informací z médií na Rohanském ostrově ani na jiném místě v Praze nevyroste hala pro osoby bez přístřeší. Chápeme to jako závažné selhání magistrátní koalice ODS a TOP09, která strčila hlavu do písku před problémem, který jí nevoní.

Na konci minulého roku majitel úspěšné české firmy Jablotron daroval Praze nafukovací halu pro bezdomovce a slíbil platit i její provoz. V provozu měla být tehdy, když by nízké teploty osoby bez přístřeší ohrožovaly na životě. Praha ovládaná ODS a TOP09 měla udělat jediné -- vybrat místo pro toto zařízení.

Nejde jen o školné! (Výzva všem akademikům)

27. 1. 2012 / Barbora Celá

čas čtení 7 minut

Vážení kolegové studenti a studentky i absolventi středních a vysokých škol!

Jako členka akademického senátu Univerzity Hradec Králové bych Vás chtěla seznámit s  Věcným záměrem zákona o vysokých školách a zákona o finanční pomoci studentům, s nimiž byl v minulých dnech seznámen náš akademický senát, a se situací, která momentálně hýbe českým vysokým školstvím.

Novináři z bulvárního deníku Sun zatčeni za podplácení policie

28. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Čtyři současní a bývalí vysoce postavaení novináři z britského bulvárního deníku The Sun, vlastněného Rupertem Murdochem, a jeden policista v činné službě byli zatčeni v rámci vyšetřování policejní korupce. Londýnská Metropolitní policie také prohledává ústředí Murdochova mediálního impéria News International v londýnském Wappingu ve snaze najít důkazy o úplatcích, poskytnutých policistům. Policie doprovázená právníky zahájila razii v ústředí News International v sobotu v 6 hodin ráno.

Policejní razie a vyšetřování nemají nic společného se skandálem, kdy Murdochovi novináři hackersky pronikali do mobilů soukromých osob a celebrit. Je čistě vyšetřováním úplatků, které Murdochovi novináři poskytovali policii za informace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Světové ekononické fórum v Davosu zamýšlí pomoci mladým nezaměstnaným

29. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Šéfové EU budou v pondělí jednat o plánech vydat 22 miliard euro na boj proti nezaměstnanosti mladistvých v Evropě. Roste totiž mezinárodní tlak požadující pomoc pro mladé nezaměstnané v prohlubující se hospodářské krizi. Minulý týden dosáhla nezaměstnanost mladistvých ve věku od 16 do 24 let 51,4 procent.

Předseda Světové banky Robert Zoellick uvedl, že nezaměstnanost mladistvých není problém jen na Západě, ale také ve vznikajících ekonomikách. Zdroje v EU uvedly, že by se na pomoc nezaměstnaným mohlo použít dosud nevydaných 22 miliard euro ze Sociálního fondu Evropské unie.

Hrubá komercializace britských univerzit má pokračovat

27. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Výzkum na britských univerzitách bude v nadcházejících 30 letech zřejmě velkou měrou financován ze soukromých zdrojů a bude zacílený na požadavky komerčních podniků, konstatují manažerští šéfové britských univerzit, sdružení v organizaci rektorů s názvem "Universities UK", ve zprávě předpovídající budoucnost britských vysokých škol.

Rostoucí význam ekonomik v třetím světě povede k vzniku "multipolárního výzkumu", kdy budou existovat výzkumné kontakty, které nebudou založeno na zeměpisné či kulturní blízkosti.

Co radíte, milí čtenáři?

26. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Dostali jsme tento mail:

Dobry den pane culik, obracim se na vas protoze mate nadhled a mozna vas napadne jak mam vyresit svou situaci. Pokud bych vas obtezoval, prominte. Jmenuji se Kment Michal, mam 2 deti partnerku na materske dovolene. Muj prijem je 10000 kc, partnerka 3800. Prislo mi vyuctovani na elektriku 27500 kc a ja nevim co stim uz ted mam 5 exekuci a asi prijdem o dum ale pokud nevyresim elektriku do 10 dni tak se obavam nejhorsiho. Muj psychicky stav je takovy ze nevim kam vic uhnout a obavam se ze udelam neco nezakoneho. Ja jen nechci prijit o deti. Muzete mi poradit co udelat jak se zachovat? Mam takove nalady ze bych vzal samopal a sel vystrilet nejaky soud nebo ze bych si neco udelal ja uz nevim jak dal.Mam strach o sebe a deti upsal bych se i dablu. Prominte ze vas obtezuji.

Jsou v ČR nějaké struktury, které tomuto člověku bezúplatně pomohou vyřešit jeho zadluženost? Máte nějakou radu? A kolik takových případů v ČR je? Je racionální snažit se jim pomáhat po jednom?

Vysvětlení od Michala Kmenta

27. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Michal Kment děkuje za všechny rady i za finanční příspěvky, kterých se mu dostalo, vše jsme přeposlali. 29 čtenářů od včerejška darovalo celkem 12010 Kč. Michal Kment reagoval, že je mu trapné dostávat peníze zadarmo a že by si je chtěl nějak zasloužit. K různým dotazům píše toto:

Vazeni, velmi dekuji za pomoc a rady. Odpovim na par dotazu, takze, pridavek na dite pobiram od ledna 2012 vyplacen za 3 mesice zpetne, pouzit na vyuctovani vody.Predtim jsem narok nemel. Ac rok v hmotne nouzi, tak prispevek se pocita z prijmu rok zpetne. Dum mam od zacatku vedeny jako zastavu u banky, pokud by to slo, uz jsem na byte, no nejde to, pac vsichni chtej kauci a na tu ja nemam. Takze na dum je plomba od ČMSS a od zatim 2 exekutoru. Topim tuhymi palivy, pilinne brikety, cena 140 kc za den, topim tak od 5 vecer do 10, na vic nemam. Prispevek na bydleni tudiz pada, pac na vse je treba doklad a ja kupuju pytel kazdy den novy, kdyz penize nemam smula nebo na dluh. Do prace jezdim z okresu do okresu, mam to 25 km tam. Pulku musim jet vozem, rano nic nejede. Tzn jen do prace cca 500km mesicne. Autobus pak stoji 40 kc denne. Ano vlastnim vuz rv 93 kia sephia. Holce kazdy mesic 500 kc na jidlo do skolky. Elektrina sipo 2700.Takze ja vlastnim dum, kterym ale nemohu disponovat, mam auto cena tak 3000. Vydaje jsem napsal. Obracim se na ctenare co ted? Jak to delat? Jsem ÚSO s maturitou ekektrikar, mam vyhl 50§6 papiry na VZV,papiry na CO-ZK. Mate praci, brigadu? Nabidnete. Stredni Morava.

27. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Řešení finanční krize: Rozhazujte z vrtulníků lidem v ulicích miliardy

27. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Funguje to takto, píše v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins. Zařídíte si v tiskárně bankovek, aby vytiskla 14 miliard liber (cca 420 miliard Kč), což se přibližně rovná letošnímu zvýšení DPH, které vláda nyní vybírá od obchodů. Naložite tyto peníze do desítek vrtulníků a před objektivy televizních kamer je rozházíte do nákupních ulic ve všech britských městech. Bankovky jsou zkonstruovány tak, že se za půl roku rozpadnou. Uložit na bankovní účet je smějí jen registrované firmy. Lidé, kteří je najdou, je musejí rychle utratit za zboží a služby.

Původně to navrhoval ekonom Milton Friedman. Také by se peníze daly rozdávat na poštách, nebo jako kupóny pro restaurace anebo obchody s oděvy. Nebo formou šrotovného, jaké zachránilo r. 2009 americký automobilový průmysl.

Žijeme, abychom dřeli?

27. 1. 2012 / Jaromír Hořák

čas čtení < 1 minuta

Povšiměte si, že Klausova rétorika o "líné a zahálčivé Evropě" je do značné míry totožná s tím, jak popisuje Michal Pullmann mentalitu normalizačního dělníka v práci Konec experimentu (Scriptorium, 2011), str. 133 a násl. Ten plebejský kult "makání" a "tvrdé práce" a strohého odmítání údajné solidarity s "lenochy" a "neschopnými". Normalizační režim nebyl s to vyzdvihnout své vlastní reálné klady oproti kapitalismu (zejména množství volného času, kultivovanější mezilidské vztahy, bez krajní komercializace všech sfér života). Stejně tak ani dnešní levice neumí zcela otevřeně říct: Ano, naší ústřední hodnotou je lidská důstojnost a kultivace lidského života - hrdě se hlásíme k tomu, že u nás v Evropě lidé "nemakají" tak jako Číňani nebo Indové ve sweatshopech.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2011

5. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 253 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2011 částkou 13 487 Kč, příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 12. 2011 částku 132 801.51 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

35084