Hala pro bezdomovce v Praze nebude

29. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Petra Vilguse, člena vedení pražské Strany zelených a zastupitele v Praze 8 ze dne 29. ledna 2012 k tématu "Hala pro bezdomovce"

Zelení z Prahy 8 litují toho, že podle informací z médií na Rohanském ostrově ani na jiném místě v Praze nevyroste hala pro osoby bez přístřeší. Chápeme to jako závažné selhání magistrátní koalice ODS a TOP09, která strčila hlavu do písku před problémem, který jí nevoní.

Na konci minulého roku majitel úspěšné české firmy Jablotron daroval Praze nafukovací halu pro bezdomovce a slíbil platit i její provoz. V provozu měla být tehdy, když by nízké teploty osoby bez přístřeší ohrožovaly na životě. Praha ovládaná ODS a TOP09 měla udělat jediné -- vybrat místo pro toto zařízení.

"Zastupitelé Strany zelených byli v kontaktu s dárcem haly, kterého jsme podporovali a pomáhali jsme mu s realizací jeho plánu. Vládnoucí politici včetně těch z Prahy 8 bohužel udělali maximum pro to, aby se postavení haly nezdařilo. I letos budeme v novinách číst oznámení o umrzlých lidech v ulicích města," říká Petr Vilgus, zastupitel městské části Praha 8 za zelené.

Politici se rádi předvádějí jako podporovatelé sociálních služeb. Mají však rádi jen "voňavou práci", která jim přináší body u voličů: předávání kytiček stoletým, otvírání domovů důchodců, vánoční rozlévání rybí polévky apod. Každodenní a nikdy nekončící pomoc lidem bez přístřeší do této PR kategorie zjevně nepatří.

"Kdyby nešlo o lidské životy, bylo by úsměvné, s jakým údivem pražští politici vždy na přelomu roku objeví problém mrznoucích bezdomovců. Hala darovaná a financovaná soukromníkem nebyla ideální ani definitivní řešení. Byl to ad hoc pokus o pomoc lidem v nouzi, když se o ně dlouhodobě nestarají ti, kteří by se z titulu své funkce starat měli. Jsem zvědavý, jestli primátor Bohuslav Svoboda a jeho náměstek Ivan Kabický překročí svůj stín a najdou formu pomoci pro bezdomovce. Pro letošní zimu i pro příští roky," uzavírá zelený zastupitel Petr Vilgus.

0
Vytisknout
9100

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2012